odred za gdpr

Agencija za zaštitu podataka došla u Vinogradsku bolnicu, Dijani Zadravec prijeti novčana kazna?

Zadravec je objavila imena radiologa iz tri zagrebačke bolnice, KBC Zagreb, KB Merkur i KB Sveti Duh, koji su napustili te ustanove
Dijana Zadravec
 Goran Mehkek/Cropix

Djelatnici Agencije za zaštitu podataka jutros su obavili nadzor u KBC Sestre Milosrdnice, vezano za odgovor koji je Dijana Zadravec, predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, poslala Indexu i pritom otkrila osobne podatke 27 liječnika. Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, zatražit će se i službeno očitovanje Zadravec.

Naime, u svom odgovoru Indexu navela je imena i prezimena radiologa iz tri zagrebačke bolnice, KBC Zagreb, KB Merkur i KB Sveti Duh, koji su napustili te ustanove.

Djelatnici Agencije, neslužbeno doznajemo, uvidjeli su da KBC Sestre Milosrdnice nisu umrežene tako da se iz te ustanove može pristupati podacima zaposlenika iz drugih ustanova. Također, neslužbeno doznajemo, bilo je i pitanje je li Zadravec zatražila dozvolu Uprave bolnice za istupanje u medijima.

Naime, svaki zaposlenik bolnice dužan je zatražiti dozvolu za istupanje u medije, što je Zadravec, navodno, više puta prekršila. Upravo zato, doznajemo, sporni odgovor Indexu smatra se kao privatni, a ne službeni odgovor. Konkretniji zaključci i nalaz, kako doznajemo, trebali bi biti poznati sutra.

Inače, Zadravec se posljednjih dana nekoliko puta pojavljivala u medijima. Prvo je za gore navedeni portal predstojnik Klinike za tumore (koja je u sklopu KBC Sestre Milosrdnice) kazao kako svjedoče velikom odljevu radiologa, što utječe na funkcioniranje bolnice, a za to je odgovorna Zadravec. Ona je pak te navode demantirala u odgovoru u kojem je navela sporne podatke koje sada istražuje Agencija.

Također, dr. Vladimir Kalousek, odjelni liječnik jučer je govorio o stopiranju važnih zahvata, što utječe na zdravlje njihovih pacijenata te je ustvrdio da je za to odgovorna Zadravec. Za Jutarnji list ona je to demantirala te naglasila da je dr. Kalouseka prijavila zbog falsifikacije dokumenata i potpisivanja istih u vrijednosti desetaka milijuna kuna.

Dr. Kalousek ju je pak tužio za klevetu. Ukoliko se utvrdi povreda osobnih podataka, moguće su novčane kazne koje se određuju prema Zakonu o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:07