KRIZA U AGROKORU

AGENTI SOA-e PROČEŠLJALI INBOX MARTINE DALIĆ Todorić je optužio da mu je u 2:30 u noći prijetila, detaljan pregled njezinih emailova zatražio premijer

 
Ivica Todorić i Martina Dalić
 Boris Kovačev / Robert Fajt / Hanza Media

"U elektroničkim komunikacijskim uređajima potpredsjednice Vlade Martine Dalić nisu pronađene poruke koje bi ukazivale na prijetnje prema gospodinu Ivici Todoriću ili bilo kojem drugom članu Uprave Agrokora", izvjestili su iz Vlade nakon što su dobili rezultate analiza svih e-mail poruka potpredsjednice Vlade koju su proveli djelatnici Sigurnosno obavještajne agencije i Zavoda za informacijsku sigurnost.

Nakon što je Ivica Todorić nedavno putem svog bloga optužio potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić da je 28. ožujka u 2.30 sati mailom jednom članu Uprave Agrokora prijetila uhićenjem ukoliko se Lex ne potpiše, ali o tome nije predočio nikav dokaz, ona je 30. rujna zatražila od premijera Plenkovića da se pregledaju svi njezini e- mailovi.

Premijer je, sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu zatražio od SOA-e da preuzmu sve elektroničke uređaje, uključujući i privatne, s kojima se potpredsjednica Vlade služi kako bi pregledali sve poslužitelje preko kojih šalje e-mail poruke. Kako neslužbeno saznajemo, djelatnici obavještajne zajednice detaljno su sve pregledali, ali ništa od onoga što su pročitali ne može se povezati s bilo kakvom prijetnjom.

- Ovaj je zahtjev potpredsjednica Vlade obrazložila medijskim objavama o navodnim prijetnjama bivšim članovima Uprave Agrokora i zatražila da pregled obuhvati i izuzme svu komunikaciju s Ivicom Todorićem i bilo kojim drugim članom Uprave Agrokora, ako takva postoji. Po zahtjevu predsjednika Vlade nadležna državna tijela zadužena za zaštitu sigurnosti informacijskih sustava pregledala su sve službene poslužitelje i službene korisničke račune potpredsjednice Vlade, osobne komunikacijske uređaje s privatnom e-mail korespondencijom potpredsjednice Vlade te dostupnu komunikaciju na stranim davateljima e-mail usluga - pojasnili su iz Vlade.

Iz priopćenja je jasno da poruke nisu bile prijeteće, ali se ne demantira da je postojala komunikacija putem e-maila između potpredsjednice Dalić i vlasnika koncerna Agrokor. Također, ne demantira se navod Ivice Todorića o postojanju maila potpredsjednice Vlade od 28. ožujka u 2.30 sati, ali nadležne službe su utvrdile da sadržaj maila nije prijetećeg karaktera.

Naši nam sugovornici tvrde kako se zahtjev premijera temelji na nekoliko članaka Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu. U članku drugom se navodi da SOA poslove iz svog djelokruga provodi na temelju zahtjeva zakonom određenih državnih tijela, odnosno zahtjeva korisnika rezultata rada sigurnosno-obavještajnih agencija. Premijer svakako spada u tu skupinu. Nadalje, članak 23. navodi da je djelovanje SOA-e na području Hrvatske usmjereno na sprječavanje aktivnosti ili radnji koje se poduzimaju radi ugrožavanja Ustavom utvrđenog poretka, ugrožavanja sigurnosti državnih tijela, građana i nacionalnih interesa i putem neovlaštenog ulaska u zaštićene informacijske i komunikacijske sustave državnih tijela.

Naši nam sugovornici tvrde kako su stručnjaci SOA-e i Zavoda za informacijsku sigurnost provjeravali i je li možda došlo do hakiranja elektroničke pošte potpredsjednice Vlade. No, to nije utvrđeno. Pregled elektroničke pošte potpredsjednice Vlade "pokriven" je i člankom 48. u kojem se navodi kako djelatnici SOA-e obavljaju nadzor telekomunikacijske i informatičke opreme.

Kako saznajemo, provjera telekomunikacijskih uređaja, elektroničke pošte i ostale korespodencije članova Vlade i drugih dužnosnika redovita je zadaća djelatnika SOA-e i ovaj slučaj potpredsjednice Vlade za njih nije ništa neuobičajeno.

Nakon što su im nadležne službe, odnosno SOA, dostavile rezultate provjere, Vlada sada ističe kako je potpuno jasno da je Dalić sama tražila provjeru svih e-mail korisničkih računa koja je pokazala da ne postoje nikakve prijeteće poruke prema Ivici Todoriću ili bilo kojem drugom članu Uprave Agrokora.

- Vlada osuđuje korištenje neistinitih informacija od strane vlasnika Agrokora Ivice Todorića u napadima na potpredsjednicu Martinu Dalić kao i cijelu Vladu - poručili su iz Banskih dvora.

Ovu analizu SOA-e potpredsjednica Vlade može koristiti i u eventualnom sudskom postupku protiv Ivice Todorića koji je sama najavila kada je rekla da će ga tužiti za klevetu. Naime, to je relevantan dokaz s obzirom da ga je sačinilo nadležno državno tijelo ovlašteno za obavljanje poslova nadzora i analitike.

Premijer Plenković je na početku sjednice Vlade poručio kako nikakvih prijetnji sa strane potpredsjednice Vlade ni prema vlasniku niti prema članovima Uprave Agrokora nije bilo. Poručio je i da Vlada ni na koji način ne utječe na rad policije, DORH-a niti na aktivnosti pravosuđa.

- Imamo vrlo jasnu liniju djelovanja, nje se držimo, ne mijenjamo stavove kao neki drugi akteri i političke stranke, sukladno tome što izađe u nekoliko medija, pa smo onda jedno vrijeme na meti kao da nekoga štitimo, a nakon toga smo pod navodnicima otimači - rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:00