KONAČNO

AGONIJA JEDINOG PREŽIVJELOG VATROGASCA S KORNATA BLIŽI SE KRAJU Država će ipak popustiti i Frani Lučiću isplatiti odštetu! Evo koliko bi trebao dobiti

Frane Lučić zapalio je prošle godine svijeću na mjestu stradanja vatrogasaca na Kornatu
 Jure Mišković / CROPIX

Dugogodišnjoj pravosudnoj agoniji Frane Lučića, jedinog preživjelog vatrogasca kornatske tragedije, bliži se kraj, piše Slobodna Dalmacija.

Čini se da je – nakon cijelog desetljeća Lučićeva "obijanja pragova" različitih sudova radi isplate naknada za posljedice kobne vatrogasne intervencije 30. kolovoza 2007. na otoku Kornatu – država spremna udovoljiti njegovu traženju i obeštetiti ga.

Iako još uvijek nema službene objave s jučerašnjeg sastanka, na kojemu su se iza zatvorenih vrata na inicijativu DORH-a sastali njegovi čelni ljudi s predstavnicima Grada Šibenika i Općine Tisno, izgledno je da će pod određenim uvjetima država na sebe preuzeti obvezu isplate kompletne odštete od 1,75 milijuna kuna tišnjanskom vatrogascu.

Na susretu je navodno postignut dogovor da se pred Lučićeva opunomoćenika, zagrebačkog odvjetnika Šimu Savića, ide s prijedlogom nagodbe po kojemu će država postupiti po nepravomoćnoj presudi Općinskog radnog suda u Zagrebu te na sebe preuzeti obvezu isplate odštete, kao i pripadajuće naknade, te kamata i troškova postupka za koje je po pravorijeku trebao solidarno (s državom) odgovarati i Grad Šibenik.

To, međutim, ne znači da će se tim činom ujedno priznati i krivnja, odnosno odgovornost države za posljedice kornatske tragedije. Bit će to, po svemu sudeći, čin društvene solidarnosti, po modelu koji je država političkom odlukom, za premijerskoga mandata Jadranke Kosor, već primijenila u slučaju isplate oko 15 milijuna kuna odštete obiteljima poginulih vatrogasaca u kornatskoj tragediji, piše Slobodna Dalmacija.

Pravosudna nagodbena "katarza" u slučaju Lučić ima još jednu podrazumijevajuću klauzulu, a radi se o obvezatnom povlačenju obiju tužbi iz Savićeva odvjetničkog "stožera": jedne protiv Republike Hrvatske i Grada Šibenika, i druge protiv Općine Tisno i tamošnjeg DVD-a. Zasad iz Savićeva ureda nismo uspjeli dobiti komentar na još uvijek neformalne najave prijedloga nagodbe.

Kako bi, u slučaju pristanka na nagodbu, nepravomoćna presuda Općinskog radnog suda u Zagrebu zapravo bila okvir za financijsku zadovoljštinu Frane Lučića, valja podsjetiti na detalje sudske odluke. Ona, osim isplate 1,75 milijuna kuna, nalaže i namirenje 570 tisuća kuna s kamatama po osnovi tuđe pomoći i njege, te buduću stalnu mjesečnu pomoć od 4500 kuna. Sud je, uz to, izračunao da se Lučiću treba isplatiti oko 383 tisuće kuna takozvane izgubljene dobiti, nadoknaditi oko 200 tisuća kuna dosadašnjih troškova poboljšane prehrane, vitaminskih nadomjestaka i medicinskih preparata, te je odlučio da mu se nadalje plaća mjesečna renta od 1500 kuna za tu vrstu troška.

Nejasno je spadaju li u izdatke i zatezne kamate, koje od 2009. godine iznose oko pet milijuna kuna, budući da se radilo o ponovljenom sporu koji je jedini preživjeli kornatski vatrogasac prethodno izgubio.

Inače, javnost se za dugogodišnju pravosudnu Lučićevu bitku sa sustavom, koji mu je svih ovih godina odbijao isplatiti naknadu za tjelesne i duševne boli izazvane najvećom tragedijom u povijesti hrvatskog vatrogastva, intenzivnije zainteresirala nakon nedavnog prosvjeda vatrogasaca DVD-a Tisno na Kapeli i najave okupljanja njihovih kolega iz cijele Hrvatske na Markovu trgu ako se Lučića ne obešteti u najskorije vrijeme.

"Okidač" za javno iskazivanje nezadovoljstva sporošću pravosuđa i neosjetljivošću države za patnje teško stradalog vatrogasca bila je žalba koju je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu u ime države uložilo na nepravomoćnu presudu kojom je Lučić djelomično uspio u traženju.

U međuvremenu se u vezi s tim s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem sastao i premijer Andrej Plenković, pa se već tada – što javno, što neslužbeno – počela najavljivati mogućnost nagodbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:43