PRIČA MARIJA MEDVIDOVIĆA

AGONIJA PODUZETNIKA IZ V. GORICE: GRAĐEVINSKU DOZVOLU ČEKAO SAM PUNIH 9 GODINA! 'Referent Grada tražio je od mene 25.000 €, platio sam mu 50.000 kn'

 
 Ronald Goršić / CROPIX

“U gradskom uredu nema niti jednog papira jer smo sve dokumente dostavljali direktno na ruke, meni... ne kroz urudžbeni, tako da se i dandanas vodi da je nula priloga. Ja sam svakako da se sjednemo i dogovorimo. Uplaćeni novac nažalost nije moguće vratiti”, navodi u e-mailu arhitekt Vanja Cvjetko, bivši djelatnik Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja u Gradu Velika Gorica. Riječ je o e-mailu koji je s ostalom dokumentacijom Jutarnjem listu dostavio poduzetnik Mario Medvidović, direktor i vlasnik tvrtke MS Ambulance i MS Design koje se bave prodajom vozila Hitne pomoći te izgradnjom mobilnih kuća, a koji je prije više od devet godina krenuo u proširenje proizvodnog pogona na zemljištu u mjestu Jagodno nedaleko od Velike Gorice. Pri predaji dokumentacije u nadležnom uredu u Velikoj Gorici, započinje svoju priču, dočekao ga je referent Vanja Cvjetko.

Velika Gorica, 191018.
Jagodno 91.
Pogon tvrtke MS Design kod Velike Gorice, uz pricu o covjeku koji je razotkrio korupciju u gradskoj upravi.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX
Velika Gorica, 191018.
Jagodno 91.
Pogon tvrtke MS Design kod Velike Gorice, uz pricu o covjeku koji je razotkrio korupciju u gradskoj upravi.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Ponuda

- Bilo je to krajem 2013. godine, kad sam došao s projektom za drugu fazu izgradnje pogona. To je pogon koji se rasprostire na oko 850 kvadrata koji smo gradili u dvije faze. Referent Cvjetko, kad me primio, rekao je da je “projekt u takvom stanju da neće proći”, ali da mi može pomoći - priča Medvidović. Malo-pomalo, nastavlja, komunikacija s referentom Cvjetkom postala je, govori, učestalija.

- I tako mi je poslao ponudu - kaže Medvidović te pokazuje prvi e-mail poslan s gmail adrese Vanje Cvjetka naslovljen “ponuda za suradnju”.

“Mario pozdrav, prema danim specifikacijama i nacrtima mogu ti trenutno dati ponudu... Podijelio sam je na lokacijsku dozvolu, glavni projekt i potvrdu te izvedbene nacrte i nadzor... S obzirom na tvoje želje i moje stvari koje moram ‘popeglat’ da to sve prođe ovo je moj izračun i ponuda:...” navodi u toj ponudi Cvjetko koji je u to vrijeme djelatnik Grada Velike Gorice.

- Prva ponuda iznosila je 25 tisuća eura i na nju nisam pristao, kasnije smo se našli na ukupnom iznosu od 85 tisuća kuna. Tada mi se to učinilo kao dobro rješenje jer je rekao da bi dozvole mogle biti gotove za dva do tri mjeseca - prisjeća se Medvidović. Posljednju mu je ponudu, kaže, dala tvrtka Suvremena arhitektura Cvjetko d.o.o. (S.A.C.). Riječ je o tvrtki u kojoj je Vanja Cvjetko bio od 2003. do 2016. godine direktor i suvlasnik, dakle u vrijeme dok je bio zaposlen u Gradu Velikoj Gorici, gdje je počeo raditi 2012. godine. Danas taj studio vodi otac Vanje Cvjetka te su 2016. prijavili prihod od 2,7 milijuna kuna, a 2017. godine 1,2 milijuna kuna. Na portalu arhitekata studio se prezentira kao “projektni ured koji se bavi projektiranjem svih vrsta građevina, od obiteljskih kuća do velikih trgovačkih centara i poslovnih građevina”.

Problemi

I tako su poduzetniku Medvidoviću ponudili rješenje njegovih problema.

- Avans od 50 tisuća kuna isplatile su moja tvrtka i tvrtka izvođača radova prve faze projekta i to na račun tvrtke S.A.C., ali ‘ispravan novi projekt’ ili dozvolu ni nakon dvije godine čekanja nismo dobili. Problemi su počeli odmah nakon dva mjeseca, Cvjetko je isprva uređivao stan i bio zauzet, pa je bio bolestan, te na skijanju, uvijek se našao neki razlog odugovlačenja... - prisjeća se Medvidović koji je u međuvremenu angažirao četvrtog projektanta koji mu je izradio novi projekt na temelju kojeg je u roku od godinu dana, odnosno ove godine, dobio pravomoćnu građevinsku dozvolu i za nekoliko dana treba započeti gradnju druge faze pogona.

Odbila ga banka

- Sad bi ovdje čovjek trebao biti sretan? - komentira Medvidović te nastavlja: - U ovom projektu najmanji je problem 50 tisuća kuna koje je uzeo Cvjetko iz gradskog ureda, u tom razdoblju četiri puta nam je odbijen investicijski kredit jer nemamo građevinsku dozvolu. Poslovna banka nam nije osigurala dovoljno obrtnih sredstava jer nismo imali s čime garantirati s obzirom na to da nemamo ‘građevinsku dozvolu’. Milijunsku štetu imali smo u propuštenim prilikama. Sad sam devet godina stariji, umjesto 40 imam 50 godina, a na burzi nam stoje oglasi još od prošle godine, tražimo sve moguće struke, bravare, tesare montere, bilo koga da hoće raditi, uspjeli smo zaposliti jednog djelatnika. Lani smo odbili proizvodnju 36 mobilnih kuća, postojeći posao s vozilima Hitne pomoći također moramo smanjivati jer nema tko raditi. Hoću reći, dok smo čekali tu hrpu papira od 80 cm visine došlo je neko drugo vrijeme u kojem izgleda tu dozvolu i ne trebamo - rezimira Medvidović.

U veljači 2017. godine Medvidović je Cvjetku poslao e-mail u kojem ga je zatražio povrat 50 tisuća kuna. “Nema više vremena za odgode iz tjedna u tjedan...” poručio je, a Cvjetko mu je, pak, odgovorio u e-mailu s početka priče u kojem je naveo kako povrat novca nije moguć te dodao: “Da sam nekorektan ili kvaran čovjek iskreno bilo bi me briga. Niti se tehnički poslovalo s tobom (već s Terra Promesa) niti ja više imam bilo kakvih problema (ako sam ih uopće imao...) jer više ne radim u uredu za graditeljstvo Velike Gorice. Ovo sve ne pišem da bih te zezao i provocirao, već u želji da se riješi dozvola što prije... Namjerno se nisam javio danas... Mislim da je bitno da prije nego se čujemo pročitaš mail jer bi on trebao definirati nastavak naše suradnje... ili nekog drugog smjera koji ne bi želio ni ti niti ja.”

Pokušali smo čuti i stranu Vanje Cvjetka koji je isprva rekao da će se javiti, ali nije te smo mu poslali pitanja na e-mail s kojeg je slao i mailove Medvidoviću, no odgovorio je da “ne želi komentirati”.

Grad Velika Gorica: Ne znam slučaj, neka institucije sve istraže

U Gradu Velikoj Gorici rekli su nam da je Cvjetko radio u Upravnom odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja od 2. studenog 2012. do 31. siječnja 2017. “Tada je podnio zahtjev za sporazumnim raskidom ugovora”, navode u odgovoru. Dokumentacija koju je Medvidović dostavio Jutarnjem poslana je i na druge adrese nadležnih institucija, među kojima Državnom odvjetništvu, ali i Gradu Velikoj Gorici.

- Medvidović je podnio prigovor Upravnom odjelu zbog nezadovoljstva statusom rješavanja njegova predmeta, nakon što je Cvjetko prestao raditi u Gradu Velikoj Gorici. Nadležna pročelnica se očitovala investitoru, a s osobnim dogovorima g. Medvidovića i Cvjetka nije bila upoznata. Što se tiče eventualnog Cvjetkova počinjenja kaznenog djela (i možebitno drugih osoba u ovom slučaju), s tim informacijama nismo bili upoznati, ali svakako očekujemo da ih što prije istraže nadležne institucije. U slučaju da se takvo što utvrdi, Grad Velika Gorica također će kazneno prijaviti odgovorne - kaže Elizabeta Stipetić iz Ureda gradonačelnika Dražena Barišića. Medvidović se, kaže, nada da će ovim istupom “pomoći da u gradskim uredima više ne sjede dušebrižnici investitora”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 17:34