KONCESIJA

AGROKOR IZGUBIO SMOKVICU VELU Todorić vratio otok prijašnjem vlasniku

 Boris Kovačev / Hanza Media

Otok Smokvica vela na kojem je ljetovala obitelj Todorić jučer je promijenio vlasnika, odnosno na Trgovačkom sudu se kao vlasnik tvrtke, koja ima koncesiju na otok, upisao prijašnji vlasnik Ante Lušić.

Tvrtka Grafoplast opet glasi na Lušića, dok Ivica Todorić, koji je u tvrtki bio od 2014. do 2017., više nema veze s tom tvrtkom, inače registriranom na adresi Agrokora. Ima i prijavljen broj telefona, ali osoba koja nam se javila na taj broj rekla je da tamo više nema Grafoplasta te da će poruku proslijediti Lušiću koji nam se do zaključenja broja nije javio.

Lušić je u četvrtak za portal ŠibenikIN potvrdio da je otok dobio natrag, ali nije poznato po kojoj cijeni.

- Todoriću je 'pun kufer' ove situacije o kojoj bruji čitava Hrvatska, a kako sam mu davno govorio da mi je želja vratiti upravljanje nad otokom na kojem sam što samostalno, što za njega, brinuo 22 godine, on je sada na to pristao i opet sam na početku - kazao je Lušić za ŠibenikIN.

Zanimljivo je da je Grafoplast 2015. godine prijavio prihode u visini od 3,3 milijuna kuna te je imao šest zaposlenih, a dobit je ostvarena u iznosu od140 tisuća kuna, i u potpisu financijskog izvješća podnesenog Fini stoji ime direktora Lušića.

Otok se spominjao nedavno kad je otkriveno da država godinama nije naplaćivala koncesiju za korištenje. Inače je u vlasništvu države, nekad ga je koristila vojska, a općinske vlasti su ga 1995. dale u 30-godišnji zakup Grafoplastu koji je bio u vlasništvu Lušića, praunuka nekadašnjeg vlasnika otoka.

MORH je 1999. zatražio raskid ugovora, ali to se nije dogodilo nego je tvrtku Grafoplast kupio Agrokor, a s njom i pravo na korištenje Smokvice vele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:58