REAGIRANJE

Agrokor iznenađen ponašanjem slovenske agencije za zaštitu tržišne utakmice

 Boris Kovacev / CROPIX

Iz Agrokora d.d. u petak su reagirali na objavu slovenske agencije za zaštitu tržišne utakmice (AVK) u kojoj se dodatno pojašnjava njihova odluka oko koncentracije Agrokora AG i Ardeye Global, napominjući da bi od ovlaštenih tijela bilo razumno očekivati da se suzdrže od javne komunikacije u predmetima koji još nisu okončani i o kojima su u tijeku pravni postupci.

Podsjetimo, slovenska regulatorna agencija AVK lani u rujnu kaznila je Agrokor s 53,9 milijuna eura zbog neprijavljivanja koncentracije kompanija Agrokor AG i Ardeya Global Ltd., a potom sredinom prosinca privremeno oduzela Agrokoru dionice Mercatora, koje čine 69,57 posto udjela u tom maloprodajnom lancu, kao sredstvo osiguranja za plaćanje te kazne.

Prema obrazloženju AVK-a, koncentracijom je Agrokor stekao 100 posto udjela u tvrtki koja je vlasnik slovenske tvrtke Costella d.o.o. te je sukladno Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja u Sloveniji morao prijaviti koncentraciju 30 dana od potpisivanja ugovora o preuzimanju. Budući da takva prijava nije podnesena, AVK je pokrenuo postupak ocjene koncentracije po službenoj dužnosti.

Agrokor takvu odluku AVK-a smatra potpuno neutemeljenom. Po mišljenju Fortenove, odluka AVK-a nije imala veze s Agrokorom d.d., već s Agrokorom AG iz Švicarske, koji nije pod kontrolom Agrokora d.d., već ga je na početku vodio isključivo Todorić, a od 2017. nadalje njime upravlja administrator/povjerenik kojeg je imenovao švicarski sud i koji je u listopadu 2019. u ime Agrokora AG na adresu AVK poslao obrazac o koncentraciji.

Okružni sud u Ljubljani, pak, početkom siječnja ove godine odbio je žalbu Agrokora na rješenje slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja od 16. prosinca 2019. godine, kojim je agencija naložila privremeno oduzimanje Agrokorovih dionica u Mercatoru radi osiguranja izvršenja nepravomoćne odluke AVK. Agrokor je izrazio žaljenje zbog odluke tog suda u Ljubljani te najavio da će upotrijebiti sva raspoloživa pravna sredstva da se poništi ta odluka AVK.

U četvrtak je, pak, AVK, na svojim internetskim stranicama objavio dodatna pojašnjenja u vezi sa svojom odlukom u vezi koncentracijem Agrokora AG i Ardeye Global.

Vezano uz tu objavu AVK-a, u Agrokoru ističu da su iznenađeni takvim njezinim postupkom te napominju da bi od ovlaštenih tijela bilo razumno očekivati da se suzdrže od javne komunikacije u predmetima koji još nisu okončani i o kojima su u tijeku pravni postupci pred drugim nadležnim tijelima i sudovima.

Istodobno, očekuju da ovlaštena tijela javnosti pruže cjelovite informacije, uključujući i iznošenje činjenica i argumenata koje u otvorenim pravnim postupcima.

Agrokor je stava da Agencija svojom javnom objavom od 16. siječnja 2020. krši članak 11. Uredbe o upravnom postupku i istodobno javno objavljuje podatke koje, sukladno članku 6. točkama 6. i 7. prvog stavka Zakona o pristupu javnim informacijama, ne bi trebala objavljivati, jer to može biti štetno za dovršetak postupaka u tijeku.

U vezi s tim, Agrokor pojašnjava da je Agencija kao cilj svojih postupanja svojevoljno izabrala Agrokor d.d., iako je on samo jedno od društava u cijelom lancu društava bivše Agrokor grupe. Lanac kompanija u vrijeme realizacije koncentracije bio je sljedeći: Costella d.o.o. je 100 posto u vlasništvu Ardeye Global Ltd, koja je u 100 postotnom vlasništvu Agrokora AG. Agrokor AG je u stopostotnom vlasništvu Agrokora d.d., koji je 100 posto vlasništvo Adria Group Holding BV. Adria Group Holding BV je 100 posto vlasništvo Adria Group BV koja je 100 posto vlasništvo Agrokor projekata d.o.o., a ta je tvrtka 100 posto vlasništvo Ivice Todorića.

Iz toga proizlazi, navode iz Agrokora, da je Agencija u svrhu vođenja postupka odabrala društvo koje nije izvršilo stjecanje udjela u Ardeya Globalu (ta kupnja ostvarena je od strane društva Agrokor AG), odnosno društvo koje nije posljednje u lancu društava bivše Agrokorove grupacije. Na temelju toga Agrokor opravdano vjeruje da je Agencija postupak usmjerila na Agrokor d.d. zato što je vlasnik dionica Mercatora.

Ističu da stoga nije točan zaključak Agencije da je stjecanje udjela u Ardeya Global za Agrokor d.d. predstavljalo obvezu prijave koncentracije. Prema članku 43. stavku 5. Zakona o borbi protiv konkurencije (ZPOmK-1), "koncentraciju mora prijaviti osoba ili tvrtka koja stječe kontrolu nad cijelim ili dijelovima jedne ili više tvrtki". Provedenom transakcijom, kontrolu nad Ardeya Globalom preuzelo je švicarsko društvo Agrokor AG (u trenutku kad je steklo udjel u ciljnom društvu), a ne Agrokor d.d. (koji uopće nije znao za transakciju niti je više od godinu dana od datuma transakcije, transakcije bio svjestan). Sve te argumente vezane uz nepostojanje obveze prijave koncentracije, Agrokor d.d. je naveo od 39. do 48. stranice svoga 92 stranice dugog zahtjeva za sudskom zaštitom od 8. studenoga 2019., koji je Agencija u svojoj javnoj objavi potpuno zanemarila, navodi se dalje u priopćenju.

Na sve dopise i zahtjeve za pojašnjenjem od strane Agencije, Agrokor je pozvao Agenciju da kontaktira Agrokor AG radi pojašnjenja. Umjesto da se Agencija obrati Agrokoru AG, kažu da je Agencija nastavila Agrokoru slati zahtjeve za dostavu informacija koje Agrokor d.d. objektivno nije mogao ispuniti jer s takvim informacijama jednostavno nije raspolagao. Ipak, Agrokor je 9. listopada 2019. i 12. studenoga 2019. dao Agenciji ona pojašnjenja koja je mogao, a za preostale informacije ponovno je zatražio Agenciju da kontaktira Agrokor AG.

Agencija je zbog nedostavljanja podataka kaznila Agrokor s 40.000 eura, usprkos tome što je Agrokor svaki put odgovarao na dopise i zahtjeve Agencije, kaže se u priopćenju.

Budući da je Agencija, izričući kaznu u iznosu od 40.000 eura, prekršila brojne odredbe propisa upravnog i ostalih odnosnih propisa, budući da je pogrešno primijenila materijalno pravo, budući da je u određivanju visine kazne djelovala na potpuno proizvoljan način i budući da je pogrešno utvrdila činjenično stanje, Agrokor je 29. studenoga 2019. Upravnom sudu Republike Slovenije podnio tužbu u upravnom sporu o kojem još nije odlučeno, navode uz stalo iz Agrokora.

Napominje se i da se sve okolnosti, uključujući učinke neprijavljene koncentracije na mjerodavno tržište, moraju uzeti u obzir prilikom procjene jesu li razlozi izricanja predmetne opomene ili upozorenja u vezi s navodnim prekršajem. Sva ta pogrešna utvrđenja Agencije, Agrokor, oslanjajući se na brojne pravne i činjenične argumente, osporava u svom zahtjevu za sudskom zaštitom od 8. studenoga 2019. o kojem još nije odlučeno.

U svom javnom očitovanju, Agencija potvrđuje tvrdnje Agrokora da je koristila privremenu mjeru zaštite mimo zakonskog teksta članka 201. peti stavak, Zakona o prekršajima. Agencija u svom očitovanju govorio o "strahu i velikoj opasnosti da se izrečena novčana kazna neće izvršiti", dok se pravni tekst odnosi na bojazan da će počinitelj bježati ili biti nedostupan. Agencija ni na jedan način nije dokazala da bi Agrokor mogao izbjeći izvršenje novčane kazne, a sam Agrokor vjeruje da će uspjeti svojim zahtjevom za sudsku zaštitu i da će odluka donesena u prekršajnom postupku biti poništena, a prekršajni postupak biti obustavljen. Pri izricanju privremene mjere osiguranja, Agencija je jednostavno izmislila uvjete koje je primijenila u ovom slučaju, ocjenjuju u Agrokoru.

Kako je takvo ponašanje Agencije i državnih tijela opasno, a pogrešna i netočna primjena zakonskih odredbi toliko očita, Agrokor će iskoristiti sva raspoloživa nacionalna i međunarodna pravna sredstva protiv odluke o privremenom osiguranju i protiv odluke Okružnog suda u Ljubljani.

Takav stav Agencije jasno pokazuje da slijedi ciljeve usmjerene protiv Agrokora, a protivno ciljevima kojih bi se trebala držati u vođenju postupaka. U svom izboru Agrokora kao mete na kojoj stvara vlastitu praksu, na štetu Agrokora, prešla je granice zakonitosti i ustavnosti, zaključuje se u priopćenju od petka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:06