RAT ZA TRGOVINE

Agrokor poručio Mercatoru: Možemo razgovarati o strateškom povezivanju!

Što se krije iza najnovijeg poteza Todorića usmjerenog prema Mercatoru ostaje nejasno

Vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić uputio je slovenskom Mercatoru dopis u kojem iskazuje interes Agrokora za povezivanje svoje maloprodaje sa Mercatorovom.

Agrokor je to objavio preko Zagrebačke burze, a što se krije iza najnovijeg poteza Todorića usmjerenog prema Mercatoru ostaje nejasno . Iz koncerna su nam tek kratko rekli kako njihov angažman oko Mercatora traje već duže vrijeme.

- Proces je u tijeku i ne bismo ga komentirali - poručili su kratko iz Agrokora. U dopisu čelnika Agrokora Ivice Todorića adresiranom na predsjednika Uprave Mercatora Žigu Debeljaka iskazuje se interes Agrokora za strateško povezivanje svojih maloprodajnih operacija sa grupom Mercator.

Kako se navodi, s tom namjerom je Agrokor i sudjelovao na nedavnom natječaju prodaje manjinskog udjela u Mercatoru, u vlasništvu Pivovarne Laško.

- Dana 02.03.2011. u pismu koje ste nam poslali iskazali ste interes da bi se grupa Mercator u okviru određenih strateških smjernica povezala s dijelom grupe Agrokor koja obavlja djelatnost maloprodaje. Ovim putem Vas želimo obavijestiti da smo spremni započeti razgovore na temelju Vašeg prijedloga te Vas molimo da nam predložite nekoliko mogućih termina za susret u Ljubljani - zaključuje se u Todorićevom dopisu upućenom čelniku Mercatora.

Ova Todorićeva ponuda za pregovore događa se u trenutku kada je jedanaest velikih dioničara Mercatora koji imaju 50,03 posto dionica prije par dana potpisalo sporazum prema kojemu će, vjerojatno do kraja godine, zajedno prodati svoje udjele na međunarodnom natječaju. U roku 45 dana trebao bi biti odabran konzultant za postupak prodaje, a nakon tendera prodaja bi se izvršila do kraja ove godine.

Očekuje se da će ponude na budućem tenderu dati institucionalni strani ulagači ili neki trgovački lanci iz zapadne Europe poput Carfoura, a Sloveniji očekuju da bi svoju ponudu opet mogao dati i Agrokor koji je za 23 posto dionica Pivovarne Laško dao ponudu od 221 euro za dionicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 03:18