REAKCIJE NA PRESUDU

Ahmetović: ‘Kriminalni um Sanadera je obuhvatio i HDZ‘; Benčić: ‘Hrvatska je trajno ucijenjena‘

Ovom presudom može se pokrenuti postupak poništenja štetnih ugovora za Republiku Hrvatsku, smatra Mario Radić (DP)
Mirela Ahmetović, Nikola Grmoja i Sandra Benčić
 Damjan Tadić/Cropix

Reakcije na pravomoćnu presudu Vrhovnog suda protiv Ive Sanadera i Zoltána Hernádija u aferi Ina-MOL, kojom je bivši predsjednik Vlade Republike Hrvatske osuđen na 6 godina zatvora, a šef mađaraske kompanije MOL na dvije godine zatvora, danas su stigle od oporbenih zastupnika.

Saborska zastupnica i politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović presudu Ivi Sanaderu pozdravlja jer je "očigledno da je Ivo Sanader kao premijer svoje zemlje tu zemlju opljačkao i prodao".

- Kriminalni um Ive Sanadera obuhvatio je i HDZ, stranku kojom je predsjedao dok su mu brojni sadašnji odličnici HDZ-a, poput Jandrokovića, Bačića, Ante Sanadera i Josipa Borića, klicali, a danas ga ni ne poznaju. Ivo Sanader je prodao hrvatske energetske interese Mađarskoj, a to HDZ radi i danas preko Andreja Plenkovića i Tomislava Ćorića, što nam govori o kriminalnom kontinuitetu HDZ-a i pokazuje kako kriminalna narav HDZ-a u vrijeme Ive Sanadera i Andreja Plenkovića ostaje ista - poručila je Ahmetović.

Autoritet pravosuđa

Dodala je kako se nada da će jednom netko iz pravosuđa propitivati i ulogu Vlade Andreja Plenkovića u aferi vjetroelektrane.

- Jer, to je identični potpis veleizdaje kao iz vremena presuđenog kriminalca Ive Sanadera - oštra je Ahmetović.

Saborski zastupnik i potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja kaže, pak, kako ova konkretna presuda dolazi i kao potvrda Mostu da su uvijek na prvo mjesto stavljali nacionalni interes Republike Hrvatske, pa su tako radili i glede Ine.

- Važno je da sudovi donose odluke neovisno o političkim utjecajima. Jedino tako je moguće uspostaviti autoritet pravosuđa i povjerenje u njega. I toga moraju biti svjesni svi politički akteri. Sudovi i pravosuđe nisu i ne smiju biti oruđe u rukama politike - poručio je Grmoja.

Presudu Ivi Sanaderu i Zoltánu Hernádiju, koju je Vrhovni sud danas potvrdio, komentirali su i u Domovinskom pokretu te u Hrvatskim suverenistima.

- Ovom presudom može se pokrenuti postupak poništenja štetnih ugovora za Republiku Hrvatsku. Ispriku ne očekujemo ni od koga jer za to treba imati časti i morala - izjavio je zamjenik predsjednika i politički tajnik Domovinskog pokreta Mario Radić.

Novac u proračun

Presudu je komentirao i saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović.

- Drago mi je da je konačno završena saga sa Sanaderom i drago mi je što će novac koji je oduzet hrvatskim građanima biti vraćen u državni proračun. Nažalost, mislim da se radi o izdvojenom slučaju kad se dogodi presuda jer slični slučajevi mahom završe u zastari ili zaboravu - rekao je Zekanović.

Bivša premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, koja je bila na tim dužnostima u vrijeme uhićenja njezina prethodnika Ive Sanadera i, prema mnogima, širom otvorila vrata tadašnjem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću za obračun s korupcijom, komentirala je pravomoćnu presudu Vrhovnog suda za aferu Ina - MOL na svojem Twitter profilu.

"Eto. Još jedan dokaz da nije bilo političkog progona. Samo tvrda politička volja da se iskreno zgadimo nad korupcijom. Osobito onom koja trajno i nepopravljivo oštećuje narod i državu", kaže Kosor.

'Još nema epiloga'

Saborska zastupnica stranke Možemo! Sandra Benčić kaže kako proces ovom presudom još uvijek nije dobio svoj stvarni epilog, iz dva razloga.

- Prije svega, Sanader ima pravo podnijeti tužbu Ustavnom sudu, koji mu je tužbu već jednom uvažio. A drugo, i još važnije, je činjenica da Hrvatska dan-danas osjeti posljedice prodaje Ine MOL-u. To je i dalje politička tema, i čini se da će takvom i ostati još dugo, jer se rješenje ne nazire. Zbog Sanaderova i HDZ-ova krimena, Hrvatska je trajno ucijenjena - kaže Benčić.

Dodaje kako je još uvijek prisutno gotovo potpuno nepovjerenje građana u institucije pravosuđa, što vidimo po svim istraživanjima.

- I to je potpuno razumljivo: ovaj proces traje predugo. Bojim se da je u ovom slučaju, u tenziji između prava i pravde - pobijedilo pravo. Jer koje će biti pravne posljedice ove presude na činjenicu da je MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom? I na sve pravne poslove i odluke te i takve uprave koje su se donosile svih ovih godina? Koje će biti pravne posljedice ove odluke na svu financijsku i imovinsku štetu koju je Hrvatska zbog ovog dogovora pretrpjela? To su zapravo pitanja koja su ključna, bez toga ovaj najveći korupcijski slučaj u povijesti Hrvatske (a znamo da je konkurencija velika) će se svesti samo na Sanadera i njegovu zatvorsku kaznu, a ne i na sve druge protagoniste (izravne i neizravne) ovog slučaja. Tu je i pitanje-zašto se HDZ koji je većinu tog vremena na vlasti nije jače angažirao na uklanjanju pravnih posljedica tog dogovora, već je dapače cijelo ovo vrijeme proširivao suradnju s MOL-om - pita se Benčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:34