DAN ŽENA

Ahmetović o ženama u Saboru: ‘Bile smo etiketirane kao nakaze, masne, debeljuškaste, narikače...‘

Ahmetović je upozorila da se žene u Hrvatskom saboru naziva neprimjerenim epitetima poručivši da će se dalje boriti za ženska prava

Mirela Ahmetović

 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnici su u srijedu čestitali Međunarodni dan žena pri čemu je SDP-ova Mirela Ahmetović upozorila da se žene u Hrvatskom saboru naziva raznim neprimjerenim epitetima poručivši da će se dalje boriti za ženska prava i nikada u tome neće odustati.

"Žene saborske zastupnice navikle su na razne karakterizacije od strane muških kolega. Bile smo etiketirane kao nakaze, masne, debeljuškaste, narikače, histerične čivave. Ocjenjivalo se naše odijevanje, propitivala naša rodna i spolna pripadnost", rekla je Ahmetović tijekom slobodnih govora u Hrvatskom saboru uime Kluba SDP-a.

Također, kada netko od muških zastupnika želi obezvrijediti zastupnicu zbog njezina nastupa dodijeli joj epitet nervozna ili histerična, dodala je. Upozorila je i da se institucionalna mizoginija preljeva i na komentare na društvenim mrežama gdje ih se naziva bijesnima i nepristojnima kada se bore za javni interes, kada prozivaju za korupciju te kada brane najslabije u društvu i prava žena.

Nikad nećemo odustati

Ahmetović je rekla i da se u posljednje vrijeme "organizirano moli na patrijarhat i poslušnost žene prema muškarcu".

Poručila im je: "Ne molite za našu čednost, molite za razum kojeg vam je fundamentalizam pojeo."

Svim ženama u Hrvatskoj poručila je: Borit ćemo se za vaša i naša prava i nikad nećemo odustati.

I Socijaldemokrat Domagoj Hajduković upozorio je da živimo u vremenu kada se u govoru nerijetko čuje mržnja i pozovi na nasilje, kada, kako je izjavio, "puzavci redovito koljenima čiste podove trgova" dok "zagovaraju neravnopravnost" te da se i u Hrvatskom saboru nerijetko svjedoči seksističkim ispadima.

Stoga je, kaže, iznimno bitno boriti se protiv svega toga, pa i onda kada se čini da ti pokušaji ne uspijevaju. "Bitno je vjerovati u bolje društvo kojeg nema bez ravnopravnosti i bitno je ne odustajati. Mi to nećemo", kazao je.

Hajduković je poručio i da će Socijaldemokrati maksimalno pridonijeti ravnopravnosti spolova u hrvatskom društvu, ali, kako je ustvrdio, konstantno nailaze na prepreke od strane vladajućih.

I Darko Klasić (Klub HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka) upozorio je na razvoj aktualnih događaja koji, ocijenio je, sve više dominira svjetskom pozornicom, koji "kotač povijesti" pokušava ponovno pokrenuti u natrag - od radikalnog fundamentalizma na istoku do sve većeg broja seksističkih stavova i povećanja nasilja nad ženama na zapadu.

Grmoja: Poraz vladajućih uskoro dolazi

"To je svakako razlog za zabrinutost za zabrinutost za budućnost naših kćeri i unuka", rekao je Klasić te istaknuo kako političari ne smiju dopustiti da se žene moraju opet suočavati sa istim prijetnjama kao početkom 19. stoljeća.

Referirajući se na prošlotjednu neuspješnu oporbenu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja premijeru, Mostov Nikola Grmoja poručio je da će se i dalje snažno suprotstavljati vladajućima kazavši kako njihov poraz uskoro dolazi.

Po njegovim riječima, "vladajuća korumpirana klika" toliko je ogrezla u korupciji da joj više spasa nema.

"Vi imate većinu ruka u Hrvatskom saboru, ali većina tih za koje smo mi tražili opoziv su otišli, morali otići zbog korupcije, zbog afera, zbog nesposobnosti iz Vlade. Tako će otići i Andrej Plenković", izjavio je Grmoja.

I Ante Prkačin (Klub Domovinskog pokreta) rekao je da rušenje Andreja Plenkovića u Hrvatskom saboru nije bio samo potez nego jedan postupak i proces koji traje malo duže. Naglasio je kako među njima nije bilo takvog naivca koji je mislio kako oni pobjeđuju na prvu s obzirom na to, kako je rekao, "kakva mreža štiti Andreja Plenkovića te kakvi su to interesi".

"Njegova pretorijanska garda se sastoji od ljudi koji ovu državu pljačkaju od razine osobne potrošnje, ono željezo u Karlovcu do razine državne ekonomije, ona milijarda iz Ine. Dalje, tu su priključeni i kruhoborci kojih ima koje kuda pa i ovdje gnijezde se po ovom Hrvatskom saboru", izjavio je Prkačin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 06:25