LET IZ DUBLINA

Airbus Croatia Airlinesa imao problem s opremom, s kontrolom leta komunicirali pismenim putem

Koristili su sustav CPDLC koji omogućuje dvosmjernu komunikaciju između kontrole leta i kokpita zrakoplova
Ilustracija, zrakoplov Airbus A319 Croatia Airlinesa
 Boris Kovacev/Cropix

Zrakoplov Croatia Airlinesa Airbus A319, (registarske oznake 9A-CTH) star 23 godine, danas je na letu na redovnoj liniji iz Dublina za Zagreb (OU513) imao problem s komunikacijskom opremom zbog čega je posada izdala poseban kod (SQUAWK 7600), piše portal croatianaviation.com.

U odgovoru na upit novinara portala croatianaviation.com iz Croatia Airlinesa su naveli kako je na redovnom letu iz Dublina za Zagreb došlo do smetnji u radu radijske opreme zrakoplova pa je, sukladno predviđenoj proceduri, posada zrakoplova nastavila komunikaciju s kontrolom leta pismenim putem preko sustava CPDLC.

CPDLC (Controller Pilot Data Link Communications) je sustav koji omogućuje dvosmjernu komunikaciju između kontrole leta i kokpita zrakoplova, a koristi se za slanje standardiziranih poruka, kao alternativa usmenoj komunikaciji putem radio veze, objašnjava croatianaviation.com. Pisana poruka prikazana je u kokpitu zrakoplova vizualno na zaslonu.

Posada zrakoplova izdala je Squawk 7600, kod koji označava određene poteškoće ili potpuni prekid komunikacije s kontrolom leta, nakon čega se prelazi na komunikaciju putem ranije spomenutog CPDLC-a.

Iz kompanije ističu da putnici, posada i zrakoplov ni u jednom trenutku nisu bili u opasnosti te je spomenuti zrakoplov u zagrebačku zračnu luku sletio bez poteškoća u 14 sati i 15 minuta, 10 minuta kasnije od predviđenog zbog kasnijeg polijetanja iz Dublina.

Zrakoplov 9A-BTH ponovno će biti u prometu nakon što se na njemu obavi tehnički pregled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 14:41