StoryEditor
NINO RASPUDIĆ

‘Ajmo se mi najprije dogovoriti da je pobačaj u 99,9 posto slučajeva neopravdan‘

Saborski je zastupnik rekao da je spornu izjavu rekao jer je "navučen na tricky pitanje" te da nikada nije rekao riječ "zabrana"
 Damir Krajac/Cropix

Gostujući na N1 televiziji, saborski zastupnik Nino Raspudić rekao je da je njegova sporna izjava o pobačaju i ženama koje su zatrudnjele silovanjem rezultat "navlačenja na jedno tricky pitanje" te da "nije izgovorio riječ 'zabrana'" te da ga se poslije te izjave "blatilo u medijima".

"Ja sam bio navučen na jedno tricky pitanje gdje nisam izgovorio riječ zabrana, gdje me se poslije blatilo u medijima", rekao je Raspudić. "Odgovor, možda, kojega sam trebao dati tada je sljedeći: 'Ajmo se mi najprije dogovoriti da je pobačaj u 99,9 posto slučajeva o silovanju, neopravdan.' A onda možemo govoriti o ovom iznimno bolnom i specifičnom slučaju."

Raspudić je spomenuti komentar dao u sklopu rasprave o imenovanju Marije Selak Raspudić za predsjednicu Odbora za ravnopravnost spolova, što nije najbolje sjelo dijelu lijevog centra i ljevice u Saboru. "SDP se nije trsio oko tog odbora, pa je to zapalo u kvotu Mosta", dodao je Raspudić za N1.

Reakciju dijela zastupnika u Saboru nazvao je "reakcijom ekstremnog dijela crvene aktivističke scene", za koju je rekao i to da se osjetila kao jedina prilkladna za baviti se ravnopravnošću spolova. On smatra da je njegova supruga sasvim kvalificirana. "Ona je doktorica znanosti, konzultantica Sveučilišta u Oxfordu", rekao je između ostalog.

Na pitanje kako se poklapaju stavovi protiv pobačaja i ravnopravnost spolova, Raspudić je uzvratio da "pitanje zaštite ljudskog života u majčinoj utrobi, ne treba uopće biti povezano s ravnopravnošću spolova".

Rekao je da nema ništa sporno da je taj odbor ušao u kvotu Mosta. "Most pokriva od centra, gdje se nalazi Marija Selak Raspudić, do jedne pozicije koju sam ja nazvao umjereni, veseli konzervativizam britanskog tipa", opisao je tu stranku.

Prethodno je komentirao to što je iskoristio Poslovnik kako bi predbacio kršenje poslovnika predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću. Bila je riječ o Jandrokovićevoj "doskočici" Daliji Orešković, kojoj je predsjednik Sabora rekao da "izgleda baš zgodno s palicom u ruci". Na to ga je Marija Selak Raspudić optužila da je prekršio Poslovnik seksističkom upadicom. Na to se javio i Raspudić, zato što se dio HDZ-ovih zastupnika smijao Selak Raspudić, radeći buku.

"Jandroković je mislio da me je uhvatio u citiranju Poslovnika, ali smo onda došli do onoga što sam ja govorio. Ispalo je baš zgodno da ja nakon dva dana u Saboru bolje poznajem poslovnik", rekao je.

Način oslovljavanja sebe i supruge u Saboru objasnio je time da u Saboru postoji jedan formalizirani način oslovljavanja: "Ne mogu ja tamo nju oslovljavati s 'draga' ili 'Marija'."

Za Plenkovićevu većinu u Saboru rekao je da je tanka i nategnuta: "Situacija je takva, da ako im zastupnik Hrebak samo kihne, oni više nemaju većinu."

Ostao je, rekao je, iznenađen razinom Plenkovićevog nepoštivanja Sabora, prvo kad je prekidao zastupnika dok je govorio, točnije Tomislava Tomaševića. Primijetio je još nešto: "Kad je (Plenković) govorio: 'Znate, ja kad se čujem s Merkel ili s Macronom...', djelovalo mi je to kompleksaški, kao da želi pokazati svoju veličinu, a mi smo pilići."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2020 16:25