SVI ŽELE SLIKU

Akademija protiv Moderne akademije: Gdje je naše blago od 1045 umjetnina?

Akademija već 11 godina sudskim putem pokušava popisati sve umjetnine u Modernoj galeriji

ZAGREB - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) već 11 godina sudskim putem bezuspješno pokušava utvrditi gdje je njezinih 1045 umjetnina hrvatskih majstora, što se već godinama nalaze u fundusu obližnje Moderne galerije. Riječ je o slikama neprocjenjive vrijednosti Vlahe Bukovca, Vjekoslava Karasa, Bele Čikoša Sesije, Josipa Račića, Miroslava Kraljevića, Vladimira Becića...

Akademija je, naime, u srpnju 2000. sudskim putem u izvanparničnom postupku zatražila popisivanje svih umjetnina iz fundusa Moderne galerije kako bi se utvrdilo gdje su njihove umjetnine i u kakvom su stanju.

Zagubljen spis

Sudski se postupak otegnuo na više od jednog desetljeća, što zbog spore birokracije, što zbog raznih političkih pritisaka... Kako bilo, prvo sud nije odredio vještaka, pa je vještačenje povjereno prof. dr. Ivi Maroeviću, koji je 2007. umro, zatim je njegov spis zagubljen, pa je trebalo pribaviti sudsku rekonstrukciju spisa, potom je umro i sudac, a zakazani očevidi više su puta bez obrazloženja otkazivani - prvi još 9. kolovoza 2000., a posljednji 11. ožujka ove godine.

Tromost sudske administracije nedvojbeno je odgovarala čelnim ljudima Moderne galerije, koji su se tijekom 11 godina mijenjali, ali su svi nastojali odgoditi popisivanje djela koja imaju u fundusu te osporiti Akademiji vlasništvo nad tih 1045 umjetnina.

HAZU, pritom, nije imao niti nema namjeru “ugroziti cjelovitost zaštićene zbirke umjetnina Moderne galerije”, nego želi utvrditi nalazi li se svih njegovih 1045 umjetnina u fundusu Moderne galerije, jesu li upisane u inventarne knjige te što tamo piše u rubrici “vlasnik”.

Utvrđivanje vlasništva

Upravo kako bi se sumnje, nagađanja i pretpostavke da su umjetnine iz Moderne galerije odnošene tijekom 80-ih i 90-ih godina otklonile, HAZU već 11 godina sudskim putem pokušava popisati umjetnine u Modernoj galeriji.

Kako bi ostvarila taj cilj, Akademija je 2000. u izvanparničnom postupku pokušala sudski pribaviti popis umjetnina koje se nalaze u fundusu Moderne galerije, a istodobno je na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu tužila Modernu galeriju zbog utvrđivanja vlasništva nad samo jednom slikom - uljem na platnu “Mlada patricijka” Vlahe Bukovca, dimenzija 1,260 x 0,950 m, naslikane u Parizu 1890.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:45