VELIKA ČAST

Akademiku Miroslavu Radmanu uručeno francusko odličje Viteza Nacionalnog reda Legije časti

Veleposlanik Francuske je naglasio kako su Radmanove zasluge višestruke, te je s pravom prepoznat u svjetskoj znanstvenoj zajednici
Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Gael Veyssiere i akademik Miroslav Radman
 Ante Čizmić/Cropix

Hrvatskom biologu Miroslavu Radmanu, koji ima i francusko državljanstvo, u četvrtak navečer je u Splitu uručeno francusko državno odličje Vitez Nacionalnog reda Legije časti.

Predajući mu to odličje, veleposlanik Francuske u Hrvatskoj Gaël Veyssière je za Radman rekao da je nasljednik Ruđera Boškovića.

"U velikoj znanstvenoj obitelji Vi ste, kroz svoju dvostruku francusku i hrvatsku kulturu, dostojni nasljednik prosvjetiteljskih ličnosti poput Ruđera Boškovića", istaknuo je Veyssière na svečanosti u Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS).

image
akademik Miroslav Radman
Ante Čizmić/Cropix

Po riječima francuskog veleposlanika, nedavna Radmanova istraživanja -  pionirska u molekularnoj biologiji,  dovela su ga do znanstvene potrage koja se dotiče mita o čudesnoj vječnoj mladosti.

"Danas ste posebno zainteresirani za mehanizme starenja, a posebno za ulogu oksidacije proteina u starenju i bolestima u starosti", kazao je Veyssière.

image
Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Gael Veyssiere i akademik Miroslav Radman
Ante Čizmić/Cropix

Naglasio je kako su Radmanove zasluge su višestruke, te je s pravom prepoznat u svjetskoj znanstvenoj zajednici koja mu je  dodijelila, kako se izrazio, impresivan broj nagrada.

"Večeras odajemo počast izuzetnoj osobi, čija profesionalna karijera i doprinos poznavanju živih bića bude u nama divljenje, posebno u pogledu značajnih otkrića o mehanizmima očuvanja genetskih informacija, o molekularnim mehanizmima koji su uključeni u evoluciju patogenih bakterija te o mehanizmima stjecanja otpornosti na antibiotike", poručio je Veyssière.

Zahvaljujući na priznanju, Radman je podsjetio kako ga  je prije osam godina tadašnji francuski predsjednik Francois Hollande proglasio dobitnikom odličja Viteza Nacionalnog reda Legije časti, te da mu se sad dodjeljuje to odličje.

image
akademik Miroslav Radman
Ante Čizmić/Cropix

"Ovo odličje  je velika stvar, to je jedno originalno priznanje koje se dodjeljuje izvanrednim ljudima još od Napoleonova vremena," kazao je  Radman.

Rekao je kako su njegova strast za istraživanjem i žeđ za znanjem "bili i ostaju neuobičajeni."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2020 23:49