VISOKA ŠKOLA

Akademski savjet Bernaysa: 'Stručna praksa je nužna u povezivanju studenata s tržištem rada'

 Niksa Stipanicev / CROPIX

Povodom svoje treće obljetnice djelovanja Edward Bernays Visoka škola za komunikacijski menadžment održala je sjednicu Akademskoga savjeta i pritom okupila istaknute članove gospodarstva i akademske zajednice te medijske stručnjake. Posebni uzvanici ovogodišnje sjednice održane o perspektivama suradnje visokog obrazovanja i tržišta rada bili su ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Predrag Šustar te ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Jasmina Havranek. Kao jedan od najvažnijih zaključaka sjednice istaknuta je potreba integracije studenata u tržište rada već za vrijeme studija, i to sustavom stručne prakse što su potvrdili i brojni gospodarstvenici te poslodavci koji su prisustvovali sjednici. Sjednicom je predsjedao Mario Petrović, predsjednik Upravnoga vijeća Bernaysa.

Sinergija tržišta rada i visokoobrazovnoga sustava u europskim je zemljama jedna od polazišnih točaka konkurentnoga gospodarstva i uključivanja mladih u poslovnu zajednicu. Upravo kombinacija teorijskih znanja i praktičnoga iskustva predstavlja jednu od temeljnih okosnica Bernaysovih studijskih programa zbog čega ova visokoobrazovna institucija od prvoga dana svog rada kontinuirano izgrađuje mrežu partnera i na taj način primjenjuje dokazano uspješnu metodu obrazovanja u europskim zemljama.

Sjednici Akademskoga savjeta prisustvovao je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Predrag Šustar koji je naglasio važnost povezivanja studenata s tržištem rada istaknuvši kako su primjeri poput Bernaysa itekako dobrodošlima. Čestitavši treću obljetnicu rada visokoobrazovne institucije, ministar je podržao dosadašnji rad Bernaysa kao najmlađeg visokog učilišta u Hrvatskoj i pohvalio ambicije, način rada i poticanja studenata u uključivanje u poslovnu zajednicu putem jedinstvenoga sustava prakse.

O perspektivama suradnje tržišta rada i visokoga obrazovanja te važnosti stručne prakse u cjelokupnom procesu detaljnije je govorila prof. dr. sc. Jasmina Havranek naglasivši kako je za učinkovito provođenje stručne prakse potrebno kontinuirano pratiti njezinu kvalitetu i programe zapošljivosti, revidirati programe te uključiti sve dionike kako bi proces integracije studenata u poslovni svijet bio što učinkovitiji i uspješniji. Ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje istaknula je Bernays kao visokoobrazovnu instituciju koja od samoga početka svog djelovanja kontinuirano razvija sustav prakse i prilagođava ga zahtjevima tržišta.

Bernaysov jedinstveni način suradnje s poslovnom zajednicom predstavio je prodekan mr. sc. Zdeslav Milas osvrnuvši se na brojne partnerske sporazume koje je Bernays tijekom dosadašnjega djelovanja sklopio, ali i na vlastiti model stručnih studija ove visokoobrazovne institucije. „Bernaysov model stručnih studija temelji se na tri stupa koji uključuje teorijska i empirijska znanja i studije slučaja te stručnu praksu. Uz više od 100 predavača koji sudjeluju u obrazovanju naših studenata, tijekom tri godine rada ugostili smo i brojne komunikacijske stručnjake iz prakse, a naši su studenti imali priliku svoje profesionalne vještine razvijati u gotovo 900 nastavnih baza. Mogućnosti koje partnerska mreža od gotovo 70 medija, agencija za odnose s javnošću i marketing, tvrtki, kulturnih i ostalih institucija pruža u potpunosti je iskoristilo gotovo 20 posto studenata koji su tijekom stručne prakse dobili trajni angažman.“, istaknuo je prodekan Milas i dodao kako je dosadašnjih 300 Bernaysovih studenata koji su sudjelovali u programu prakse na njoj provelo kumulativno 25 godina.

Sjednica Akademskoga savjeta, savjetodavnoga tijela Bernaysa koje okuplja gotovo 40 eminentnih članova hrvatskog gospodarstva, medijskih stručnjaka te istaknutih članova akademske zajednice iz Hrvatske i susjednih zemalja, održana je povodom treće obljetnice djelovanja Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment. Njome je predsjedao Mario Petrović, predsjednik Upravnoga vijeća Bernaysa, jedine visokoobrazovne institucije u Hrvatskoj koja svojim studentima pruža cjelovito obrazovanje iz komunikacija. Tijekom svoga dosadašnjega rada Bernays je izrastao u akademsko središte komunikacijske industrije u Hrvatskoj na kojem se obrazuje 300 budućih komunikacijskih stručnjaka. Čestitku najvećem studiju komunikacija na uspješnom dosadašnjem radu uputila je videolinkom i Anne Bernays, počasna predsjednica Savjeta i kćer Edwarda Bernaysa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 04:42