RATNI ZLOČIN

Akcija policije će pomoći generalima

Zdravko Markač i Ranko Vukoja
 Damjan Tadić/CROPIX

Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač u Haagu sjede zbog zločina koje su počinili hrvatski vojnici, a da nikad nisu kažnjeni za to. Upravo razmjeri zločina i činjenica da gotovo ništa od toga nije završilo na sudu glavni su argumenti Haaškom tužiteljstvu da su zločini tolerirani ako ne i poticani u unaprijed smišljenom “zločinačkom pothvatu”.

Od početka kolovoza do kraja rujna 1995. na širem kninskom području ubijeno je 350 civila, tvrdi Haaško tužiteljstvo. Mladen Bajić, koji je u to vrijeme bio vojni tužitelj u Splitu, nadležan za sve zločine u Zbornom području Split, koje je obuhvaćalo šire područje Knina, svjedočio je nedavno u Haagu da je njegovo tužiteljstvo podnijelo 66 kaznenih prijava protiv hrvatskih vojnika, od kojih su se samo tri odnosila na ubojstva, a ostalih 63 na pljačke. Je li itko osuđen?

Nema rata bez ratnog zločina. No da su se zločini kažnjavali, Gotovina, Čermak i Markač danas ne bi bili u Haagu. Da su pravi krivci završili na vrijeme iza rešetaka, ne bi bilo optužnica po zapovjednoj odgovornosti, ni teza da je Tuđman smislio Oluju ne da oslobodi Hrvatsku nego da protjera Srbe iz nje.

U interesu je Hrvatske da ubojice staraca završe iza rešetaka. Svako treba odgovarati za svoja nedjela: ako država ne kazni zločin, time šalje poruku da čitava Hrvatska stoji iza njega.

Za Gotovinu, Markača i Čermaka bilo bi najbolje da je ova akcija pokrenuta godinama prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:22