BESKONAČNA POTRAGA ZA POSLOM

'AKO BOGA ZNATE, NE PITAJTE ZA PLAĆU' Ispovijest nezaposlenog Hrvata: 'Svi hoće budalu koja će puno raditi za malo para. I onda se čude što svi bježe'

Zavod za zapošljavanje
 Nikša Stipaničev / Hanza Media

U evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje potkraj travnja registrirano je 159.695 nezaposlenih osoba, što je za 10,3 posto manje u odnosu na mjesec prije te 21,8 posto manje u odnosu na kraj travnja 2017. Također, prema godišnjim podacima HZZ-a, ovo je najmanji broj nezaposlenih od 2003. godine.

Trenutačno je nezaposleno 153.615 osoba, a slobodnih radnih mjesta u ovom trenutku je 24.859.

Jedan od onih koji su u potrazi za slobodnim radnim mjestom jest i 43-godišnji Puljanin, a ovo je njegova priča.

- Ne zanimaju me vaši hobiji, ni vaše slobodno vrijeme. Očekujem vaš potpuni angažman, a to znači vođenje papirologije, organizaciju posla i zaposlenika, penjanje na krovove i čišćenje dimnjaka te obavljanje ostalih poslova, rečenica je poslodavca kojom je počeo razgovor za posao s nezaposlenim Puljaninom, piše Glas Istre. Prema riječima 43-godišnjaka, dijalog između njih dvojice je tekao otprilike ovako:

- U redu, a koliko ću biti plaćen za te poslove?, upitao je nezaposleni.

- Što mislite, koliko bi, po vama, trebala biti plaća?, uzvratio je poslodavac.

- Za obavljanje tih poslova, ne bih pristao na manje od šest tisuća kuna, odgovorio je nezaposleni.

- Hvala, doviđenja, zaključio je poslodavac, pozivajući drugog kandidata.

Uobičajeni je to scenarij s kojim se u posljednjih šest mjeseci suočava ovaj Puljanin (podaci poznati redakciji) u potrazi za poslom. Na90 poslanih molbi, reagiralo je tek četiri potencijalnih poslodavaca. Iskustva koja je skupio tijekom tih razgovora želio je podijeliti, dati zlata vrijedan savjet nezaposlenima, a to je: 'Ako za Boga znate, ne pitajte za plaću!'

Prema riječima ovog 43-godišnjaka, mnogi poslodavci na pitanje o plaći prevrću očima i u pravilu se više nikad ne jave.

- Hoće imati budalu koja će puno raditi za malo para. Radnici su mnogim poslodavcima trošak, a ne zarada. U startu je to krivi stav, i nije čudno što ljudi odlaze, kaže ovaj Puljanin, prepričavajući dalje svoja iskustva s razgovora na posao.

- Očekujemo timski rad, odlazak na edukaciju u Zagreb, izvršavanje svih obveza koje odredi poslodavac, fleksibilnost u radnom vremenu, uvjeti su koje je postavio drugi poslodavac s kojim je bio na razgovoru na posao.

- Nije mi teško raditi, spreman sam na izazove. Kolika će mi biti plaća za te poslove?, upitao je nezaposleni Puljanin.

- Pa gledajte, dogovorit ćemo se, vidjet ćemo kako ide. Znate, postoje nagrade, putni troškovi, i plaća je uvijek na vrijeme, odgovara poslodavac.

- Hvala, doviđenja, zaključio je nezaposleni Puljanin i otišao.

Znao je naime, da ga neće uzeti u obzir jer je u startu pitao za plaću, a dao je naslutiti da neće raditi za "kikiriki". Također, njegova primjedba da se ne bi smio hvaliti da je plaća na vrijeme jer bi to trebalo biti normalno, a ne nekakav bonus, jako je uvrijedila ovog poslodavca i više mu se nisu javili.

Da ne bi bilo zabune, ovaj Puljanin ne misli da su svi poslodavci takvi, no njegova iskustva kažu da će mnogi, posebno oni manji, sa 10-ak zaposlenika, ipak računati da će zakidanjem radnika više zaraditi.

- Također, praksa je da nakon dogovorenih uvjeta rada, plaće i obveza, poslodavci traže puno više nego je dogovoreno. To je čista prevara, zaključuje nezaposleni Puljanin za Glas Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:18