BRIEFING: DARIO JURIČAN

‘Ako će Čistoća kopati po smeću, onda bi Tomašević trebao prvi ići kopati. A PR mu je katastrofa‘

Dodaje kako će se Bandićem baviti dokle bude aktivan i predsjednik stranke Bandić Milan 365 Slavko Kojić

Dario Juričan

 Jutarnji List/Hanza Media

Redatelj Dario Juričan u Briefingu kaže da je u zadnje dvije godine promijenio četiri osobne iskaznice od kojih su dvije glasile na ime Milan Bandić, a sada je opet Dario Juričan iako je dobio dva sudska spora protiv Ministarstva uprave da se smije zvati Milan Bandić.

„Kada je Bandić umro pokušala se riješiti enigma oko okolnosti njegove smrti. Moram priznati, ja sam se jako dobro zabavljao jer sam vrlo rano imao informaciju što se zapravo dogodilo. Zabavljalo me je kako Gzim Redžepi priča da je bio s Bandićem, a naravno da nije bio. To je bila prva laž. Mrtav hladan sa suzom na oku je davao izjave na televiziji. Natalija Prica potom daje izjavu da je o smrti saznala iz medija. To je šou, banalno i besmisleno. Gospođi Vesni Bandić je tako svejedno gdje je on umro. Redžepi vodi sudski spor u kojem ga je DORH optužio da je pokušao utjecati na psihijatra koji je donosio mišljenje o Severininom djetetu. Na sudu psihijatar ima laganu sinkopu i više se ne sjeća svojih izjava i okolnosti što meni pokazuje da će taj proces pasti. Bandićevi ljudi su dovoljno bogati da imaju moć vršiti utjecaj i da se i dalje guraju u poslove za koje misle da im pripadaju”, kaže Juričan.

Dodaje kako će se Bandićem baviti dokle bude aktivan i predsjednik stranke Bandić Milan 365 Slavko Kojić za kojeg je mislio da će otići u mirovinu i uzgajati rajčicu i krastavce u svom vrtu.

„On kaže da će se za desetak godina utvrditi da je Bandić bio veliki čovjek, poduzetnik i mastermind kakvog Zagreb nikad nije imao. Ali ja ću ga pričekati. Pa ćemo vidjeti kakav je on to genije bio i koliko je zapravo dao ovome gradu, a koliko je upropastio i maznuo para”, ističe Juričan.

Cijelu emisiju Briefing donosimo na samom kraju ovoga članka

„Nisam prijatelj s Tomislavom Tomaševićem i njegovim suradnicima. Tomašević i ja smo poznanici i nemamo nikakvu komunikaciju. Na izborima nisam imao moralnih nedoumica u vezi njih. Ne vidim da su se po tom pitanju značajno poskliznuli. Spori su, znaju biti aljkavi, PR im je katastrofa, ali me do sada nisu jako razočarali. Ne mislim da sistem dobro funkcionira, ali je na dobrom putu. Nakon jednog zla koje je vladalo gradom, došla je ekipa koja zapravo nema neka velika upravljačka iskustva i malo se tu bacaka i ima dosta problema. Ali neću se ujutro probuditi i neće me dočekati naslov u Jutarnjem ‘Tomašević maznuo pare‘. To sam nekako siguran da se neće dogoditi”, tvrdi Juričan koji smatra da građani i mediji trebaju biti kritični prema gradskoj vlasti.

Kaže da nije primijetio da su kontejneri sa smećem u gradu baš toliko prepuni kao što neki tvrde. O Tomaševićevoj izjavi da će radnici Čistoće kopati po smeću da otkriju tko se ne pridržava pravila o odlaganju otpada u gradske vrećice Juričan kaže da je to loš PR. „Ako će to raditi, onda bi u maniri preminulog gradonačelnika Tomašević trebao reći da će on prvi ići kopati po smeću”, napominje Juričan.

Više se, dodaje, neće baviti Gradom, nego vlašću na državnoj razini u kojoj puno stvari ne funkcionira. „Ekipa u Ini je dosta dobro to odigrala. Na kraju se može ispostaviti da su jeftino kupili plin i dobro zaradili i da nema kaznenog djela. Da se na sudu dokaže da je to bio trgovački posao. Ne djeluje mi uvjerljivo da su mali pajaci zgrabili milijardu”, kaže Juričan koji je uvjeren da je u toj igri sudjelovao i netko mnogo moćniji.

Najveći problem je, smatra, u sporom i neefikasnom pravosuđu. Vjeruje li Plenkoviću kada se predstavlja kao borac protiv korupcije? „Apsolutno! Da. Kako ne? Pa Milan Bandić je isto pričao da ima nultu toleranciju na nepravilnosti u gradu. I čak je izdao priručnik o borbi protiv korupcije. Tako da vjerujem Plenkoviću isto kao i Bandiću. A što da vam kažem? To postaje malo nakaradno. Plenković ima drugi mandat i ne postoji predsjednik Vlade koji je imao toliko korumpiranih ministara. I ne samo to nego čiji su ministri bili uhapšeni dok su bili aktivni na tim funkcijama”, govori Juričan koji nema povjerenja u organizatore prosvjeda protiv Vlade koji će se održati u subotu u Zagrebu iako podržava ideju da ova zemlja ne zaslužuje bolje.

„Trenutno se bavim kriminalcima s radija. U Hrvatskoj imamo jednu radio mafiju koja misli da je nedodirljiva, a ja takve jako volim. Ta ekipa drži 80 posto radija u Zagrebu. Neću ih pustiti na miru. Sada ću im prirediti Dane radija. Pripremam i projekt o suvremenim tehnologijama proizvodnje hrane. Zanima me kako će za 50 ili sto godina izgledati hrana i poljoprivreda. I radimo jedan projekt o pravosuđu pri čemu smo se najviše bavili Ustavnim sudom koji je napravio puno dobrih stvari, ali je na slobodu pustio i Sanadera i Bandića. Tamo ima pojedinaca koji su davno trebali biti u Remetincu. Gospodin koji se lažno predstavio kada je išao u Austriju po mito je postao ustavni sudac. To je sramota”, zaključuje Juričan.

Za sebe kao gradonačelnika svemira, kako se naziva, kaže da uvijek mora imati političku ambiciju. „Bolje da misle da imam političku ambiciju pa da me se boje, nego da me se ne boje. Idem 2024. na sve izbore. I još jedna sitnica. Budući da sam promijenio nacionalnost pa sam Rom, idem i na manjinske izbore”, otkriva Juričan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:57