ALEMKA MARKOTIĆ

‘Ako ćemo imati ovako velike brojke za 10-ak dana će se u Zagrebu morati početi puniti šatori‘

‘Svi koji ne žele shvatiti da ovo nije neki bezvezan virus, nanose štetu svima nama, zdravstvu, i na kraju sebi‘
Alemka Markotić
 Goran Mehkek/Cropix

Zbog 542 novozaražena bio je izvanredni sastanak u Vladi, a o novim mjerama koje Nacionalni stožer planira dalje poduzeti govorila je za Dnevnik Nove TV članica stožera Alemka Markotić.

Najvjerojatnije od sljedećeg tjedna maske će biti obavezne u svim zatvorenim prostorima, a najvjerojatnije i na nekim otvorenima gdje se skuplja puno ljudi. Krunoslav Capak i Davor Božinović su kazali kako će učiniti sve da do novog lockdowna ne dođe, ali ta mogućnost nije isključena.

- Nitko nije zagovornik novog lockdowna, znamo koliko je to teška mjera. U prvom valu je bila opravdana, spasila nas je, sad svi moramo raditi da to toga ne dođe, kazala je Markotić.

Za one koji ne nose maske kaže: "Svi koji ne žele shvatiti da ovo nije neki bezvezan virus, koji ne razmišljaju da mogu ugroziti druge, nanose štetu svima nama, zdravstvu, i na kraju sebi".

Na pitanje treba li ih kažnjavati, Markotić kaže da su ona i cijeli stožer za "beskonačne razgovore i uvjeravanja".

- Mislimo da svaki čovjek koji ima imalo razuma može shvatiti o čemu se radi, pogotovo kada pogleda današnje brojke i da s normalnim pristupom možemo dobiti i one koji još ne shvaćaju o čemu se radi. Ako to neće ići, postoje i neke druge mjere, rekla je te istaknula kako je ona uvjerena da je velik broj ljudi odgovoran, no samo su se malo previše opustili.

Progovorila je i o opterećenosti zdravstvenog sustava.

- Sustav je još pod kontrolom, međutim, nekoliko dana ovako velikih brojki za 10-ak dana će sigurno rezultirati velikim brojem oboljelih. Ako uzmemo Grad Zagreb u kojem je sad nekoliko dana najveći broj oboljelih, kapaciteti koje trenutno imamo u Klinici za infektivne bolesti i u KBC Dubrava koja je više od polovice puna, neće biti dostatni, morat će se početi puniti šatori, a ne bih voljela razmišljati o onim scenama koje smo imali kad smo postavljali Arenu, samo prazna Arena, sjećate se kakav je učinak imala na sve nas, kazala je Markotić.

Maske ćemo vjerojatno morati nositi i na otvorenom na mjestima gdje se okuplja velik broj ljudi.

Markotić kaže kako se intenzivno razgovara s predstavnicima Crkve jer nam uskoro slijede blagdani poput Svih svetih. Ističe kako su svjesni ozbiljnosti situacije te da će se predložene mjere prihvatiti i provoditi.

- Definitivno možemo očekivati sljedećih dana velike brojke. Idućih dana se još imamo šanse odlučiti hoćemo li biti odgovorni, hoćemo li se odlučiti za zdravlje, za život, za ekonomiju, za koliko-toliko normalan život i rad i radna mjesta, ili ćemo se odlučiti biti neodgovorni, za bolest i kaos, kaže Markotić te dodaje kako vjeruje da će se Hrvati odlučiti za ono prvo i "da će preokrenuti utakmicu koju trenutno vodi virus sa 1:0".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:14