BORBA ZA VLAST >> BORBA ZA OPSTANAK?

Ako HDZ izgubi izbore, premijerka ima plan B! Pročitajte OVDJE kakav je njezin plan

Jadranka Kosor neće morati strahovati za fotelju šefice HDZ-a, bez obzira na gubitak vlasti, ako osvoji barem jedan mandat više nego na izborima 2000.
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

ZAGREB - Iako se naglas u HDZ-u ne spominje mogućnost gubitka na izborima , kako neslužbeno doznajemo, predsjednica stranke i Vlade Jadranka Kosor s najbližim je suradnicima osmislila plan B.

Kako bi, ako već izgubi vlast u Hrvatskoj, izborila barem ostanak na vlasti u stranci, Jadranka Kosor ne smije ostvariti najlošiji rezultat u dvadesetdvogodišnjoj povijesti stranke.

Ako se uspije izvući s više mandata nago što ih je HDZ osvojio na trećesiječanjskim izborima 2000. godine, eventualni poraz bio bi daleko probavljiviji za stranku. Tada je HDZ osvojio 46 mandata, a Jadranka Kosor bila je druga na listi u V. izbornoj jedinici, iza Vesne Škare-Ožbolt.

Bila je to jedina izborna jedinica 2000. godine, izuzev dijaspore, u kojoj je HDZ pobijedio. Osvojili su pet mjesta u Saboru, od čega su čak tri pripala ženama. Uz Jadranku Kosor i Vesnu Škare-Ožbolt u Sabor je tada ušla i Marija Bajt.

Na razini države HDZ je tada dobio ukupno 24,44 posto glasova, a po kolovoškom Crobarometru HDZ na čelu s Jadrankom Kosor danas dobiva 20,8 posto. Najbliže suradnike šefice HDZ-a to, međutim, ne brine.

- HDZ uvijek dobiva na biralištu više nego što mu daju ankete. Zbog toga mislim da je strah od najlošijeg rezultata ikada u HDZ-u neopravdan, odnosno da ne postoji. Sigurno dobivamo preko 25 posto - kaže naš sugovornik.

Ono što je sigurno, ako Jadranka Kosor izađe na izbore u I. izbornoj jedinici, ne može računati na to da će njezina izborna jednica biti najuspješnija.

Veće izglede za to, kažu njezini stranački kolege, ima u II. izbornoj jedinici. Ili u devetoj, ako bi se uspjela nametnuti Darku Milinoviću i Božidaru Kalmeti.

Ako Jadranki Kosor uspije nadmašiti, makar i jednim mandatom, izborni rezultat iz 2000. godine, bez obzira na gubitak vlasti, neće morati automatski strahovati za fotelju stranačke šefice jer su na njenoj strani objektivne okolnosti u kojima je od Ive Sanadera preuzela državu i stranku. Hrvatska je 1. srpnja 2009. bila na rubu bankrota, premrežena mitom i korupcijom, s blokadom pregovora s Europskom Unijom i gospodarstvom koje je nezaustavljivo tonulo.

U vrlo kratko vrijeme Kosor je uštedama i kriznim porezom uspjela stabilizirati financije, krenula je odlučno u rješavanje mita i korupcije, završila je pregovore s Europskom Unijom. I sve će joj to, ako ne osvoji vlast, dobro doći u borbi za ostanak u fotelji šefice stranke.

Naravno, pred stranačkim bi joj članstvom glavni adut mogao biti uhićeni Ivo Sanader za kojega uvijek može reći da je radio isključivo za vlastiti džep i da je za to koristio stranku.

Iako plan B postoji, Kosor zasigurno neće odustati od ostanka na vlasti. Oni koji je dobro poznaju kažu da će u borbu za vlast ići čak i u situaciji da Kukuriku koaliciji nedostaje tek jedna ruka do natpolovične većine u Saboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:12