ŽENSKE UDRUGE

‘Ako hrvatsko pravosuđe ne bude u stanju zaštititi hrvatsku djecu, to će onda morati učiniti naši građani‘

Žene nakon silnih sudskih postupaka više ne znaju kako se zovu, proglašavaju ih neuračunljivima, upozorila je Sanja Sarnavka

Sanja Sarnavka, Ana Pecotić i Dorotea Šušak

 Damjan Tadić/Cropix

Rodno uvjetovano nasilje nastavlja se perpetuirati kroz pravne procedure, rečeno je u ponedjeljak u Zagrebu na konferenciji za novinare ženskih organizacija i inicijativa. Predstavnice Centra za ženske studije, Zaklade Solidarna, Ženske mreže Hrvatske i inicijative Spasi me poručile su da se nad ženama događa institucionalno nasilje zbog dugotrajnih sudskih postupaka pokrenutih radi skrbništva nad djecom.

Smatraju da su institucije prožete mržnjom i predrasudama prema ženama. Povod konferenciji slučaj je Severine Vučković koju je komentirao predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić te od ministra pravosuđa zahtijevaju da protiv njega provede stegovni postupak zbog "diskriminatornih i mizoginih izjava".

- U slučaju Severine, za koju predsjednik Vrhovnog suda kaže - ona je moćna, slavna i bogata, stoji nasuprot njoj netko tko je puno moćniji, puno bogatiji i puno spretniji u potkupljivanju i davanju novca da bi netko stao na njegovu stranu - rekla je Sanja Sarnavka iz Zaklade Solidarna.

Zatražile su od Vlade i Sabora da iz temelja izmijene postojeći Obiteljski zakon po preporukama GREVIO-a, da se provede uvođenje potpuno novog pristupa za žrtve nasilja, ukine obvezno savjetovanje za žrtve nasilja i da se konačno prepoznaju djeca svjedoci kao žrtve nasilja, napomenula je Sanja Juras iz Ženske mreže.

- Imamo slučaj u kojem je bivši partner, obiteljski zlostavljač, pokrenuo 60 sporova protiv majke, koja djetetu ne smije prići na sto metara već devet mjeseci. Dijete vrišti majci na mobitel:

‘Mama, dođi po mene! Ne mogu ovo izdržati!‘ Žene nakon silnih sudskih postupaka više ne znaju kako se zovu, proglašavaju ih neuračunljivima i nepodobnima za djecu. One naravno da su polulude nakon svega - rekla je Sarnavka i dodala da takvih slučajeva u Zakladi Solidarna imaju golem broj.

Spasi me ne traži više ništa što nije rečeno, poručila je Ana Pecotić iz te inicijative.

- Tražimo od Republike Hrvatske da izvrši sve što je naloženo. Ne planiramo ponavljati iste stvari. Žene žrtve nasilja nastavljaju biti zlostavljane jer se pravo na roditeljstvo stavlja ispred nasilja njihovih partnera - rekla je Pecotić.

Navela je da Hrvatska zna kako se to može provesti, ali pitanje je zašto to ne rade.

- Ako hrvatsko pravosuđe ne bude u stanju zaštititi hrvatsku djecu, to će onda morati učiniti naši građani - rekla je i podsjetila na poznat slučaj oduzimanja skrbništva nad djetetom prije šest godina.

- Cesare je na silu otet iz doma svoje majke da bi se vratio ocu u Italiji. Policija je stajala, dijete je vrištalo. Mi nećemo dopustiti da Aleksandar bude novi Cesare. Talijanski sud je nakon pet godina oduzeo skrbništvo tati.

Sustav tjera djecu da imaju kontakt sa zlostavljačima. Sustav to radi jer je tako naučen, rekla bih indoktriniran. Mi to više nećemo gledati. Zna se što ne valja. Nećemo gledati još jednog Cesarea. Točka. Aleksandar to neće biti - izjavila je Pecotić.

Podsjetimo, dječak zbog kojeg su 2018. godine tisuće ljudi prosvjedovale ispred njegova doma, neuspješno nastojeći spriječiti da ga otac odvede u Italiju, posljednjih mjeseci ponovno živi s majkom. Njegovu ocu, koji je tada devetogodišnjaka odvukao unatoč plaču i urlicima, zabranjeno je da ga viđa.

Nakon godina suđenja majka je dobila potpuno skrbništvo i potvrdu onoga što je oduvijek govorila - da je otac zlostavljač. Odluka o zabrani viđanja djeteta u pravilu se izdaje kada je riječ o teškom zlostavljanju.

Ana Pecotić rekla nam je da je njihov slučaj ogledni primjer zlostavljanja u obitelji.

- Prisilna kontrola temeljni je mehanizam zlostavljanja u zlostavljačkoj vezi. Glavni cilj je potpuna kontrola nad žrtvom. Kad ode, otela se kontroli i zlostavljač je za to mora kazniti. Tada se najčešće prijeti riječima ‘uzet ću ti djecu‘ - kaže Pecotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:24