HDZ-OV KANDIDAT

'AKO IZGUBIM IZBORE ZA ZADAR, ODLAZIM ZAUVIJEK IZ POLITIKE!' Kalmeta za Jutarnji

Priče o aferama ne mogu mi naštetiti u kampanji. Moje je Ministarstvo po rezultatima bilo jedno od najboljih u Vladi
 Damjan Tadić/CROPIX

HDZ je konačno i službeno potvrdio - njihov kandidat za gradonačelnika Zadra bit će Božidar Kalmeta. Bivši ministar gradonačelničku ulogu već je obnašao - na čelu Zadra bio je punih 11 godina. A nakon ministarskog staža i svega što je prošao, kaže, nije mu se nikakav problem vratiti na staru funkciju. Pobijedi li na lokalnim izborima, u potpunosti će se posvetiti Gradu.

- Zamrznut ću svoj mandat u Saboru i vratiti se u Zadar iz kojeg, zapravo, nikad nisam ni otišao. A u Zagreb ću ubuduće putovati samo na sjednice predsjedništva HDZ-a, otkriva planove najpoznatiji zadarski HDZ-ovac.

Zašto je HDZ-u trebalo tako dugo da odluči o kandidatu za Zadar?

- Odluka o kandidatu za gradonačelnika Zadar uopće se nije donosila dugo i mislimo kako je donesena odgovorno i baš u pravo vrijeme. HDZ u Zadru i sada obnaša vlast, ima svojih svakodnevnih obveza u vođenju gradske politike, puno operativnih poslova. Nije bilo potrebe prije vremena nametati temu lokalnih izbora.

Je li ipak bio problem u vama? Bilo je priča da se niste baš voljni ponovno prihvatiti te uloge?

- Kada je u pitanju Zadar i njegova budućnost, spreman sam prihvatiti se bilo kakve odgovornosti i dužnosti ako to od mene očekuju moji sugrađani i stranački kolege.

Neki portali objavili su kako je HDZ odugovlačio s objavom imena kandidata kako bi se mediji tijekom kampanje što manje bavili vama. Naime, za vaš resor koji ste vodili kao ministar bile su vezane razne afere. Je li se to pitanje razmatralo u stranci?

- Ne, u stranci se uopće nije razgovaralo o tome. To nije bio nikakav razlog, niti smo nešto odugovlačili. Naprotiv, točno smo znali kad želimo izaći s kandidatima. A kad smo kod afera, moram reći da je moj resor po rezultatima bio jedan od najboljih u Vladi. Ti rezultati se vide i to čak priznaju i neki današnji ministri. No, na žalost ima i danas događanja u ovoj aktualnoj Vladi od kojih bi se mogle napraviti afere i to kako velike. Ali, to se danas drugačije tretira i ne dobiva medijsku pozornost kao nekad. Od mene se, primjerice, za svaki snijeg na autocesti, redovito tražila ostavka. Mislim da se prema meni nastupalo puno oštrije.

Koliko bi vam ponovno povlačenje tih afera moglo štetiti u kampanji?

- Ne mislim da mi takve priče mogu naštetiti u kampanji. Za svakog političara jedino su mjerilo birači i vide li oni u meni osobu koja zna, može i želi povući Zadar u daljnji razvoj i bolji život njegovih građana. Rezultati koji su iza nas , iskustvo i znanje u sada novim, težim uvjetima u EU, daje mi za pravo vjerovati kako će građani to znati prepoznati. To je nešto što nekoga treba držati ili ne držati u politici.

Hoće li vam se ipak biti teško vratiti u gradonačelničku priču, okolnosti su sada drugačije, manje ste omiljeni...?

- Neće. Nikada niti jedan posao nisam radio s toliko ljubavi i žara kao gradonačelnički posao u Zadru. Istina je da su okolnosti drugačije- stariji sam, ali i iskusniji.

Vaš glavni protivnik na izborima bit će Ivo Bilić, nestranački kandidat SDP-a kojemu daju velike šanse. Što ako izgubite?

- Ivo Bilić je nestranački kandidat SDP-a kao što sam ja nestranački kandidat HDZ-a , ha, ha.. HDZ neće izgubiti izbore za Zadar. Mi nastavljamo zacrtanim stazama na dobrim temeljima stvarati gospodarski jaki administrativni i sveučilišni centar, grad poželjan za življenje. Imamo svoj put i svoju viziju, nikome ne uzimamo ništa, ali nećemo dozvoliti da se Zadru uzima. A što se mene tiče, ja sam tu najmanje bitan.

Što bi ipak za HDZ značio gubitak te utvrde?

- To bi ponajprije bilo loše za budućnost Zadra, jer bi Grad puno izgubio. Danas kad se mi borimo za sve te zadarske projekte, ovdje na lokalnoj razini imamo oporbu koju to uopće ne briga, a žive i rade u ovoj županiji. To je za mene neshvatljivo.

Kako komentirate ankete po kojima HDZ ima potporu od svega 17 posto?

- Ankete treba uvažavati, ali ipak najbolje i jedine prave ankete su one koje dobijemo na izborima, bilo na lokalnim, parlamentarnim ili za EU parlament. Ja bi sačekao da prođu izbori, pa ćemo vidjeti pravo stanje stvari.

A što kažete na osobni rejting šefa HDZ-a T. Karamarka koji je 13 posto?

- Ne mislim da je to baš tako kad je u pitanju Karamarko. Mislim da ipak stoji bolje.

Zabrinjava li vas takvo stanje u stranci, činjenica da HDZ ne uspijeva kapitalizirati lošu situaciju u kojoj se nalazi Vlada?

- Nemam takav osjećaj jer je stanje na terenu puno drugačije. Na naše skupove dolazi veliki broj ljudi, a i pristupa nam velik broj članova. Mislim da stanje nije loše. Mi smo prošli jednu katarzu iz koje se ne izlazi preko noći. I ne mislim da rejting stranke treba graditi isključivo na kritici Vlade. Treba im dati nešto vremena. Mi smo ima ga i dali , ali ako se ne krene u rješenja koja vode oporavku, daju nadu u bolje sutra, HDZ će krenuti argumentirano u odlučnu političku borbu.

U HDZ-u je sve više nezadovoljnih. I Branko Vukelić je napustio stranku s tvrdnjama da HDZ ide u krivom smjeru, a nije jedini koji tako misli. U kojem smjeru ide HDZ?

- Žao mi je što je Branko otišao iz stranke. Dugo smo radili i surađivali i u stranci i u Vladi. Branko je jedan kvalitetan čovjek. Ne mislim da stranka ide u krivom smjeru. Stranku treba dodatno organizirati, konsolidirati i modernizirati. To je onaj posao koji se sada radi, i koji je pri kraju. Pokazat će se sigurno da stranka ide u dobrom smjeru.

Jedan ste od rijetkih iz vrha HDZ-a koji je preživio smjene i sukobe. Surađivali ste i sa Pašalićem u vrijeme Tuđmana, Sanaderom, Kosor i sada s Karamarkom. Kako je moguće ostati u vrhu uz tako različite i jake šefove?

- Nije me držao nitko od ovih koje ste nabrojali, nego mene u stranci drže birači. A političar dok ima potporu birača znači da svoj posao može raditi dobro i da mu ljudi vjeruju. Onog časa kada političar izgubi potporu birača, kad drastično izgubi izbore-to je znak da se mora povući iz politike. I to je bila moja snaga cijelo vrijeme. Nisam ja bio čovjek ni od ovoga, ni od onoga. Uvijek sam bio svoj i imao veliku podršku birača u ovom kraju. Dok je to tako dotle ću se baviti politikom, a kad ne bude tako, sam ću iz politike i otići.

Znači li to da ćete se povući iz politike ako izgubite utrku za Grad?

- Mislim da se to neće dogoditi. Ali, ako bi se dogodilo, sjeo bih i razmislio što dalje.

Po čemu je Karamarko drugačiji od prethodnih predsjednika HDZ-a?

- Po tome, što, kao prvo, ne gradi kult ličnosti, a kao drugo ima organizacijske sposobnosti. Ima sve kvalitete za biti lider najveće oporbene stranke. Ali i njemu je to novi posao. Mislim da je javnost počela slušati što želi napraviti, i vjerujem da će se situacija brzo mijenjati nabolje.

Kad su bili izbori u HDZ-u mnogi su smatrali da ćete podržati prijatelja Darka Milinovića, ali vi ste se odlučili za Karamarka. Smatrate li i danas kao onda da je on bio najbolje rješenje?

- Dado je moj prijatelj i puno smo dobili zajedničkih bitaka i izbora. Uvijek smo kao 9. izborna jedinica bili najbolji. No, iako se očekivalo da ću podržati njega, meni je interes stranke najvažniji. Tada sam smatrao, a mislim i danas da je Tomo bolji izbor.

U kakvim ste odnosima danas s Milinovićem?

- U odličnim, i dalje smo prijatelji.

‘Kosor ima svoje zasluge, ali HDZ ima svoja pravila’

Što mislite o isključenju bivše predsjednice Jadranke Kosor iz HDZ-a?

- Žao mi je zbog gubitka svakog člana. Ali funkcioniranje stranke ima svoje zakonitosti i toga se treba držati. Ako nije tako, onda to više nije stranka, nego neko dobrotvorno društvo i neka anarhija. Mogu jedino reći da svi moramo biti odgovorni za svoje postupke i riječi te za jedan zajednički stranački život. Članstvo u stranci je dobrovoljno, nitko nikoga ne prisiljava da bude tu. Međutim, obzirom da postajemo članica EU, treba gospođi Kosor odati priznanje, jer su za vrijeme njezinog mandata, dok je bila predsjednica Vlade i stranke, ti teški pregovori bili završeni.

Da li zbog tih zasluga predsjedništvo HDZ-a na zadnjoj sjednici nije donijelo odluku o formalnom isključenju Kosor iz HDZ-a?

- Nisam bio na zadnjoj sjednici pa ne znam o čemu je tamo bilo riječi.

‘Josipović će nam pomoći, obećao je!’

Kakav je vaš plan za Zadar ako pobijedite. Koji će vam biti prvi potezi?

- Najveći problem u Zadru je nezaposlenost. I zato će moja prva stvar i ono na što ću, zajedno sa suradnicima, dati najviše energije, biti pitanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta. No, strateški položaj Zadra i županije te otvaranje novih radnih mjesta nemoguće je realizirati bez dva gospodarska infrastrukturna projekta - jedan je lučko-industrijska zona Gaženica, a drugi gospodarska zona „Crno“. I zato je iznimno važno projekt luke Gaženica dovesti do kraja.

O završetku Gaženice i gospodarske zone Crno ovisi hoće li Zadar napraviti snažan gospodarski iskorak i riješiti najveći problem - pitanje nezaposlenosti. Drugo, Zadar mora ostati jako administrativno središte cijele regije. Na tome radimo već 20 godina, puno smo napravili i u smislu borbe za sveučilište, i trasiranjem autoceste A1. A o tom statusu mi moramo odlučiti sami.

Novi ministar Siniša Hajdaš Dončić sada stopira završetak gradnje tvrdeći da je projekt preskup. Kakve su šanse da projekt, unatoč stranačkim prepucavanjima pred izbore, ipak zaživi?

- Nisam iz razgovora s ministrom Hajdaš-Dončićem stekao dojam da je on protiv tog projekta. Razgovarali smo da treću fazu treba racionalizirati, na što smo mi spremni . Ali, neizgradnjom treće faze taj se projekt brutalno zaustavlja i to će imati nesagledive posljedice za budućnost Zadra. Vjerujem da će se završiti, sredstva su osigurana, a ukupan će projekt biti i 30 milijuna eura jeftiniji nego što su banke odobrile. Ne vidim tu nikakav problem. Vjerujem da će u Vladi biti razumijevanja. Ono što je bitno naglasiti je da ta luka samo kompletno završena može zarađivati i vraćati kredit.

Zbog tog problema s delegacijom iz Zadra bili ste i kod predsjednika Ive Josipovića. Što vam je rekao ?

- Pokazao je puno razumijevanje za taj projekt, pokazao je interes i dao nam podršku. Obećao je da će se angažirati i kod ministra i kod premijera za završetak tog projekta. Danas kad svi u Hrvatskoj govore o investicijama, mi imamo investiciju koja je skoro gotova i netko bi je sada htio zaustaviti. Pa, to je tragično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:24