LJUTITI MINISTAR

'AKO JE MOJA BAHATOST RAZLOG DA SELJACI BUDU NA ULICI, ONDA ĆE TIH RAZLOGA IMATI JOŠ PUNO' Linićeva poruka seljacima

'Nemam lijepih riječi za one koji drugima onemogućavaju život i rad', naglasio je Linić
 Željko Hajdinjak / CROPIX

VARAŽDIN - Ako je ponašanje ministara razlog da se izvlače traktori na ceste i da se postavljaju ultimatumi onda će seljaci zaista za to i imati razloga. Ja sam inače osoba koja ima vrlo jasno izražene stavove i jasno definirana mišljenja. O ljudima koji su toliko bahati da drugima smetaju i zaustavljaju promet nemam dobro mišljenje i ne smeta mi da im to i kažem - istaknuo je ministar financija Slavko Linić komentirajući izjave hrvatskih seljaka koji su ga optužili za bahatost i aroganciju.

Linić: 'Zakon o porezu na nekretnine ići će u saborsku proceduru krajem ožujka'

- I sindikati vele da sam arogantan, a to isto govore i seljaci. Razloga za štrajk nemaju. Jasno je da je razlog zašto su na cestama samo zima. Za razgovarati o njihovim problemima u ministarstvu financija uvijek ima prostora, dapače s ministrom Jakovinom itekako ozbiljno razgovaramo o njihovim problemima. Ali na ultimatume mogu zaboraviti. To su mogli s bivšom vlasti, ali s ovom ne. Što se mene tiče, ja ću i dalje biti bahat i arogantan, ne zato jer je to moja narav nego zato jer uvijek jasno izražavam svoje stavove, a oni nek zbog toga izlaze na ulicu. Time pokazuju što su oni jer ja nemam lijepih riječi za one koji drugima onemogućavaju život i rad - naglasio je Linić.

Baranjski seljaci organizirali prosvjed upozorenja: Traktorima blokirali osječku obilaznicu

Dodao je i da će Ministarstvo financija pred hrvatskim sudstvom podnijeti tužbu protiv turskog Caliskana zbog nepokretanja proizvodnje u Dini Petrokemiji.

- Pripremili smo tužbu i to ne samo za 5 milijuna eura jamstva koje je Vlada dala za pokretanje proizvodnje nego i za neisplaćene plaće radnicima za vrijeme boravka ljudi iz Caliskana u Petrokemiji i štete koju je pretrpjela jedinica lokalne samouprave. Spor će se voditi pred hrvatskim pravosuđem jer je ono i nadležno i dokazat ćemo da način njihovog odlaska nije pokazivao ozbiljnog partnera - naglasio je Linić.

- Jamstvo smo dali jer smo željeli riješiti agoniju radnika i pomoći investitoru. Partnera nije odabrala Vlada nego uprava Diokija. Nisu pokrenuli proizvodnju i to je jedino što je važno, a imali su vremena za to. Ministarstvo financija je pokrenulo i predstečajnu nagobu i nagodbu s vjerovnicima, dobili smo ponudu i za kupnju zemljišta za LNG terminal i ispunili sve što smo trebali, a Caliskan nije ispunio ono osnovno, a to je početak proizvodnje - dodao je Linić naglasivši da je teško očekivati da bi Dina Petrokemija mogla opstati.

- U ovom trenutku Vlada nije obaviještena ni o jednom potencijalnom partneru. Nešto se razgovara s tvrtkom generala Čermaka ali o detaljima tog razgovora Vlada nije informirana. Bit će vrlo teško očekivati opstanak Petrokemije - zaključio je Linić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:53