RAVNATELJ ŠKOLE U BREGANI

‘Ako je ovo s prvom damom istina, a nemam razloga sumnjati, onda smo dosegnuli dno dna. Sramim se umjesto vas!‘

Matijašić je jedan od najagilnijih ravnatelja kada je riječ o reakcijama na nepravilnosti u sustavu obrazovanja

Igor Matijašić

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Na tekst Jutarnjeg lista o očiglednom pritisku na nastavnički kadar koji je upravi jedne od respektabilnih gimnazija koju pohađa njezino dijete uputila Sanja Musić Milanović, među prvima je reagirao ravnatelj Osnovne škole Milana Langa u Bregani, Igor Matijašić.

Matijašić je jedan od najagilnijih ravnatelja kada je riječ o reakcijama na nepravilnosti u sustavu obrazovanja, ujedno stalni komentator "Školskih novina".

- Ako je ovo istina - a ne vjerujem da bi novinari baš takvu vijest izbacili bez dodatnih provjera – onda smo dosegli dno dna. Jer, ono o čemu se šuška, potajno govori, ustručava reći, dobiva konačno i službenu potvrdu da je dozvoljeno jer dolazi s najvišeg mjesta, poručuje Igor Matijašić.

Njegovu poruku supruzi predsjednika države Sanji M. Milanović prenosimo u cijelosti:

"Ako je ovo istina (a nema razloga da ne vjerujem), onda se ja sramim umjesto Vas!

Jer, gospođo draga, ako niste znali – postoje Vam u ovoj zemlji i razne Ivane, Sandre, Tomislavi, gomila marljivih i autonomnih učenika koji poštenim radom dolaze do svojih ocjena. I za njih nitko nikada neće nazvati i tražiti neke ustupke!

Postoje Vam, također, u ovoj zemlji i mnogobrojne Ivane, Sandre, Tomislavi, gomila marljivih i anonimnih učitelja koji poštenim radom stoje iza svojih ocjena! I znaju i oni, ali i njihovi učenici, da su te ocjene itekako zaslužene. Postoje, znate, i neki ravnatelji škola koji čvrsto stoje iza svojih učitelja jer znaju koliko su truda uložili da bi u ovim izazovnim trenucima – kada nas je jedan virus potpuno promijenio – dali najbolje za djecu u razredu. I ti ravnatelji će stati iza svoga i po cijenu da ih se smijeni. Čak i ako zove predsjednik države osobno ili njegova supruga… Postoje, znate, i mnogobrojne Ivane, Sandre, Tomislavi, koji se još nalaze u vrtiću i tek trebaju krenuti u školu. I njih ste prevarili jer oni dječački naivno vjeruju da je baš škola nema jednakih i jednakijih.

Ima, ipak, ima.

I svakim danom se to dokazuje. No, sad smo krenuli i još sofisticiranije. Postoje, gospođo draga, u ovoj zemlji i ljudi kojima su još uvijek važni obraz, moral i poštenje. Kako je krenulo, uskoro će se te riječi nalaziti samo u rječnicima stranih riječi i teško će se pronalaziti njihovo značenje. Takvi pojedinci polako postaju upravo zbog ovakvih stvari rijetkih poput sredozemnih medvjedica. Svakodnevno im pokazujete da su im upravo te ljudske vrline zapravo – mane. I stoga se sramim umjesto Vas, gospođo draga, jer Vi se sigurno nećete zacrvenjeti nimalo! No, kad se jednoga dana istinski budete pogledali u ogledalo, morat ćete objasniti sebi da ste upravo ovakvim načinom otjerali mnogobrojne mlade iz naše zemlje.

Ako je ovo istina (a nema razloga da ne vjerujem), sretno nam bilo! Svim pritiscima usprkos."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. prosinac 2022 16:19