ODLAZAK ANĐELKA LEKE

'AKO JE VEĆ MORAO OTIĆI, NEKA JE OTIŠAO KAKO JE I ŽIVIO: NA SVOM RADNOM MJESTU...' Brojni poznati opraštaju se od jednog od naših najvećih hotelijera

 
 Boris Kovačev / CROPIX

Teško da ima nekog važnijeg aktera političkog, poslovnog ili društvenog života kojeg nije dotaknula smrt jednog od najvećih domaćih hotelijera, 85-godišnjeg Anđelka Leke, donedavno većinskog vlasnika HUP-a Zagreb i kralja zagrebačkog hotelijerstva.

Istina, Leko je već bio u godinama, ali usprkos tome i dalje iznimno aktivan i vedrog duha, redovito se nalazio s poznanicima, a nerijetko s njima ostajao do dugo u noć, kao i prošlog četvrtka kad se oko Leke okupilo jedno malo društvo njegovih najbližih prijatelja.

“Rekao nam je, onako usput i kroz šalu, da se vidimo nakon ljeta, ako preživimo”, ispričao je Jutarnjem jedan njegov bliski prijatelj.

Leki je pozlilo naglo, i to na radnome mjestu, u hotelu Panorama, u koju je i dalje redovito dolazio, a liječnička pomoć pružena mu je u Vinogradskoj bolnici, iako mu liječnici nisu uspjeli spasiti život.

Poznavao je tržište

“Niti jedna smrt nije lijepa, ali kad je u pitanju moj prijatelj Anđelko Leko, ako je već morao otići, onda neka je otišao onako kako je i živio - na svojemu radnom mjestu, u Panorami, na poslu kojem je bio posvećen od jutra do večeri”, tužan je Lekin dugogodišnji prijatelj i bivši direktor programa HRT-a Miroslav Lilić.

O Leki govori isključivo u superlativima: bio je pošten, radišan, častan, vizionar, čovjek koji u 40 godina njihova poznanstva nijednom nije podigao glas ili povikao.

Ukratko, neviđeni slučaj na domaćoj poslovnoj sceni.

“Počeo je ni iz čega, njegov uspjeh ne prati niti jedan jedini skandal, a ono što je najvažnije, nije se odricao niti jednog poznanika ili prijatelja, posebno onda kad su odlazili sa svojih funkcija. Bio je mudar i iskusan, a njegova obitelj i prijatelji mogu biti samo ponosni na to što su imali privilegij odrastati u društvu takvog čovjeka.

I uza sve to, on je bio šaljivdžija, veseljak, volio je jesti, popiti i zapjevati”, prisjeća se Lilić svojega dobrog prijatelja, za kojeg je u jednom intervjuu Jutarnjem listu ustvrdio da bi “Leki na šest mjeseci povjerio da malo sredi državu”.

Predsjednik HAZU Zvonko Kusić pamti da je Leku upoznao još u vrijeme kada je kao liječnik radio u Vinogradskoj bolnici, a tamo je bila hospitalizirana Lekina majka Matija.

“Bio je ikona domaćeg hotelijerstva, čovjek koji je od Zagreba napravio svjetsku metropolu te postao simbol toga kako je moguće uspjeti, ali i kako treba raditi”, prisjeća se Kusić za Jutarnji list.

Fascinantna je bila njegova vidovitost - sposobnost da s nepogrešivom točnošću procijeni ljude i okolnosti te predvidi gotovo svaki razvoj situacije.

“Svako druženje s njim je obogaćivalo, a ujedno je imao nevjerojatan smisao za humor. Volio je i svoju Hercegovinu i Zagreb i Hrvatsku, a posebno obitelj kojoj je izuzetno bio privržen”, kaže Kusić.

Strpljiv i uporan

Slavko Linić, bivši SDP-ov ministar financija, Leku pamti kao čovjeka goleme energije, prilagodljivog svakome sistemu, ujedno velikog i neumornog.

“Imao je već prilično godina kad se odlučio uključiti u priču o tranziciji na tržišno gospodarstvo, ali u svemu je uspio jer je bio nevjerojatno strpljiv i uporan. Kad se iz gradskog odlučio ubaciti u sezonski turizam, sedam je godina čekao da bi u Dubrovniku dobio sve potrebne dozvole i sagradio hotele. I uspio je jer je bio predan. Osim toga, teško je zaboraviti kako je u ratu bio spreman zbrinjavati izbjeglice i pomagati im”, govori Linić, nesretan što je prošlog tjedna zbog svoje, ali i Lekine zauzetosti propustio posljednji put vidjeti se sa svojim dragim prijateljem.

Informacija o njegovoj smrti, doznaje Jutarnji list od nekih izvora, nespremnog je navodno zatekla i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića koji je, primivši tužne vijesti o sudbini svojeg prijatelja, u četvrtak navečer odmah napustio svadbu Filipa Živojinovića, posinka Lepe Brene.

Prijatelji u politici

Ipak, Leko je u politici imao i mnoge druge prijatelje, među kojima i bivšeg potpredsjednika Vlade te predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

“Moram priznati da sam bio iznenađen njegovim odlaskom, usprkos godinama koje je Leko odlično nosio. Bio je prepun energije, a nema evo ni 15 dana da smo se posljednji put sreli i popili kavu”, izjavio je Karamarko, podsjetivši na Lekinu impresivnu karijeru koja je bez problema mogla poslužiti i kao siže nekog dobrog američkog filma.

Njegov blizak prijatelj Anton Kovačev opisuje ga pak kao dobrog, mudrog i predivnog čovjeka.

“Upoznali smo se prije mnogo godina kad mi je prišao na jednom susretu gospodarstvenika, pružio ruku i predstavio se. Odonda do danas izgradili smo prijateljstvo, bio je jedan spontan i vrlo pametan čovjek koji tu svoju mudrost nikad drugima nije nametao”, sjetan je Kovačev.

Prema zasad nepotvrđenim informacijama, pokop Anđelka Leke bit će u srijedu 27. lipnja, i to u krugu obitelji. Istog dana u prostorijama hotela Panorama za Leku je predviđena i komemoracija.

Adris Grupa preuzela 77,78% udjela u vlasništvu HUP-a

Ukupno 668 dioničara prihvatilo je ponudu Adris Grupe za preuzimanje 152.745 dionica HUP-a Zagreb, što predstavlja 35,36 posto upisanog temeljnog kapitala te zagrebačke hotelske tvrtke, izvijestila je Adris grupa u četvrtak Zagrebačku burzu.

Za to je prethodno dobila odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, i to po cijeni od 3969,16 kuna za dionicu, što je identična cijena po kojoj je Adris grupa stekla dionice iste tvrtke u veljači ove godine. Tada je s Anđelkom Lekom sklopila ugovor o kupoprodaji i strateškom partnerstvu, kojim nakon ispunjenja ugovorom predviđenih uvjeta stječe 77,78 posto udjela u zagrebačkoj tvrtki Expertus, a ujedno su sklopili i opcijski sporazum kojim je ugovorena opcijska kupnja preostalih 22,22 posto udjela u Expertusu.

Nakon ovog preuzimanja Adris i Expertus zajedno drže ukupno 405.738 dionica HUP-a Zagreb, što predstavlja 93,92 posto upisanog temeljnog kapitala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2022 13:38