NOVA FUNKCIJA GUVERNERA HNB-a >> JUTARNJI OTKRIVA

Ako Kukuriku koalicija dođe na vlast, Željko Rohatinski će voditi ekonomski savjet za novu Vladu

Novi Ured krojit će ekonomsku politiku zemlje te će pripremati strateške odluke za razvoj zemlje
 CROPIX

ZAGREB - Ako u izbornoj noći s 4. na 5. prosinca Kukuriku koalicija osvoji vlast, jedan od glavnih poteza bit će joj osnivanje novog ekonomskog savjeta, na čijem bi se čelu trebali naći bivši ministar financija Mato Crkvenac i aktualni guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski.

Tu nam je informaciju jučer neslužbeno potvrdilo nekoliko sugovornika iz sadašnjih oporbenih redova, koji tvrde da se model davanja ekonomskih savjeta Vladi kojoj bi na čelu bio Zoran Milanović upravo razrađuje.

Suradnja stručnjaka

Prema tim informacijama, novi Ured za strateško planiranje i razvoj, kako bi se novo savjetodavno tijelo vjerojatno zvalo, nastao bi iz sadašnjeg Vladina Ureda za strateško planiranje i korištenje sredstava iz EU-fondova. Na čelu tog ureda svojedobno je bila sadašnja ministrica financija Martina Dalić , a sada ga vodi Hrvoje Dolenec.

No, u Kukuriku koaliciji, čini se, nisu pretjerano zadovoljni dosezima tog Vladina ureda, pa razmišljaju o tome da ga preoblikuju u puno jače tijelo, u čijem bi opisu poslova bilo krojenje razvoja zemlje i formuliranje ekonomske politike, koja bi zemlju trebala izvući iz krize. Među ostalim, novi bi ured usklađivao i suradnju Vlade s institutima i fakultetima, a pripremao bi i strateške razvojne odluke za Vladu koju bi formirao Milanović.

- Naša je namjera da od novog ureda stvorimo jako savjetodavno tijelo, u kojem bi se promišljao razvoj zemlje, a kojeg bi činilo nekoliko jakih imena iz tog područja - otkriva planove Kukuriku koalicije, ako dođe u poziciju da formiran novu Vladu, jedan sugovornik, koji je želio ostati anoniman.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 01:22