IZBJEGLIČKA KRIZA

Ako Mađari zatvore granicu, izbjeglice vozimo Slovencima

 Robert Fajt/CROPIX

Ako Mađarska u potpunosti zatvori granicu s Hrvatskom i time prekine prihvat i tranzit izbjeglica, Hrvatska će migrante prema Austriji i Njemačkoj slati preko Slovenije.

Ovakav plan iznio je jučer ministar Ranko Ostojić u izbjegličkom kampu Opatovac te napomenuo kako je već sve na operativnoj razini dogovoreno sa zapadnim susjedima.

Čekamo s odlukom

- Ako dođe do takvog scenarija s Mađarskom, naravno da ćemo se dogovoriti s kolegama u Sloveniji. Zapravo, na operativnoj razini to već postoji i, ako bi došlo do domino-efekta, naravno da smo dogovorili rute. Učinit ćemo sve što bude potrebno, no s odlukama ćemo pričekati, jer ipak sve ovisi o tranzitu koji ide u Njemačku. Ključna je Njemačka, a ne samo Mađarska i ostale zemlje koje bi reagirale u domino-efektu - rekao je Ostojić.

O kojim se točno rutama radi, nije želio otkrivati, gotovo je sigurno da će jedna od ruta biti Bregana, no taj će se plan aktivirati tek ako Mađarska povuče potez o kompletnom prekidanju tranzita i prihvata izbjeglica na svom području.

Kritika Srbije

Hrvatska zasad nema u planu ponovnu blokadu granice prema Srbiji, iako je premijer Zoran Milanović proteklog tjedna prilikom blokade te granica izjavio kako Hrvatska može primiti 4,5 tisuća izbjeglica na dan.

- Srbija uopće ne kontrolira tok izbjeglica, već kad se skupe na sjeveru, prebacuju ih na dvije točke uz hrvatsku granicu. Možemo ih dnevno primiti 4,5 tisuća. Više ne dam – rekao je tada.

Jučer do 12 sati u Hrvatsku je ukupno ušlo 103.866 izbjeglica, a samo u petak njih 5546, što je više od limita koji je postavio sam Milanović.

Prema informacijama iz Mađarske, postavljanje žilet-ograde - bodljikave žice, uz već podignutu tri metra visoku ogradu duž cijele granice s Hrvatskom, trebalo bi biti gotovo danas, a u Vladi Viktora Orbana vjeruju kako je to jedini način da se spriječi one koji organiziraju dolazak izbjeglica da izbjeglice transferiraju u Mađarsku.

- Branit ćemo Mađarsku i Europu na granici s Hrvatskom - poručio je šef kabineta mađarske Vlade Janos Lazar. Mađarska je spremna, dodao je, organizirati humanitarni koridor prema Austriji, no takav plan ovisi isključivo o reakciji Austrije.

Milanović miran

Iako su u Mađarskoj sve glasnija nagađanja da će doći do zatvaranja granice, premijer Milanović jučer u Dubrovniku nije bio pretjerano zabrinut.

Vjeruje da, unatoč postavljanju žice, neće doći do zatvaranja granice.

- To je snop bodljikave žice. Ljudi će to zubima progristi. Mađari će morati pucati na ljude. Orban nije neprijatelj Hrvatske i znam da bi neki htjeli njegove metode i ovdje, ali to neće proći. Ovo je pitanje dobra i ne dobra - rekao je Milanović.

Osvrnuo se i na Orbanove izjave u kojima ga je prozvao da je predstavnik socijalističke internacionale kojem je posao da napada Mađarsku te kako izjave hrvatskog premijera mađarska ne smatra mišljenjem hrvatskog naroda.

- Imao sam s njim 50 razgovora. Orban prolazi u Mađarskoj, u Europi ne prolazi. Ono što govori je opasno. Što se tiče vjerodostojnosti, ja sam u politici kraće, ali ja sam uvijek bio lijevi centar, dok je Orban počeo kao radikalni komunist, nastavio kao radikalni liberal, pa onda radikalni konzervativac, a sad je radikalni antiliberal - rekao je Milanović.

Nismo odrasli u žici

Premijer smatra kako se problem izbjeglica mora riješiti u Turskoj i Grčkoj, državama koje po njegovoj ocjeni, prešutno trguju.

- Turska se rješava ljudi, Grčka ih propušta dalje. Grčka je problem, jer je Grčka članica Schengena, Hrvatska nije. Kad neki premijeri iz Srednje Europe kažu da treba staviti vojsku na južnu granicu Schengena, nije to Mađarska nego Grčka. Netko je govorio o tome da bi trebalo poslati vojsku na mađarsku granicu s Hrvatskom i Srbijom. Neka pošalju brodove u Grčku – rekao je.

O mogućem dolasku izbjeglica na Prevlaku, Milanović je rekao kako je poslana poruka Crnogorcima da ih ne šalju jer neće proći.

- Ovo je naša kuća i mi ćemo otvoriti onda kad to odlučimo. Nismo odrasli ‘’u žici’’, tako da razmišljamo malo drugačije – rekao je. Na pitanje o dolasku 160 specijalaca na Prevlaku, Milanović je kratko odgovorio kako HDZ širi paniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:20