ĆIRO ZA JUTARNJI

‘Ako me taj koronavirus ufati - halali Huso materi. Francuska? Trebali smo ih pobijediti!‘

Legendarni izbornik hrvatskog tima govori o izazovima pomlađivanja reprezentacije
Miroslav Ćiro Blažević
 Damir Krajač/Cropix

1. Gospodine Ćiro, teška nas je skupina zatekla u ovoj Europskoj ligi, s našim crnim mačkama Francuskom i Portugalom. Gdje nam se raštimao orkestar u utakmici s Francuzima?

- Rijetke su utakmice poput ove - da je izgubimo, a da nakon nje nisam tužan jer sam se prije nje bojao jedne rezultatske katastrofe. Međutim, ona se nije dogodila jer me moj učenik Dalić još jedanput ugodno iznenadio kombinacijom momčadi koja se koncentracijom iskustva, talenta i mladosti uspjela dići nakon iznenađujućeg početka i u drugom poluvremenu te diktirati tempo utakmice. Izgubili smo, a trebali smo pobijediti da nam je bio još jedan igrač Modrićeve klase.

2. Kako je reagirao vaš učenik Zlatko Dalić na ritam utakmice?

- On je utakmicu vodio besprijekorno, na čemu mu zavidim. I sam Deschamps mi je poslije utakmice priznao da bi to bilo pravedno. Da, pričali smo i o našoj blamaži od stadiona na Maksimiru, ali on je džentlmenski rekao da nam je travnjak zelen i dobar te da imamo iste dimenzije igrališta.

3. U najavi utakmice za francuske medije rekli ste da ste vi bili tiranin, a da danas trener mora biti učitelj. Ide li tim stazama Dalić u pomlađivanju 'vatrenih'?

- Apsolutno, on je pedagog, ima savršen odnos s Modrićem, a ovi mladi imaju respekta prema legendama. Pokazalo se opet da je naš najveći adut Luka Modrić, koji i u tim poznim igračkim godinama pokazuje svoj genijalni talent i neviđenu startnu i reaktivnu brzinu.

4. U ciklusu Švicarska - Švedska - Francuska, koje smo nove kvalitete dobili?

- Ta mladost treba iskustvo i kada ga utakmicama stekne, onda će i njihov talent, koji je veći od svih, presuđivati u rezultatima. To se već vidi u direktnim duelima, kad ozlijeđeni Kramarić 'kičmu slomi' kad ide u duel. Mene samo brine Mateo Kovačić, čiji talent nije ni izdaleka još realiziran igrama u reprezentaciji.

5. Da, to već dugo traje. Možete li ocijeniti učinak nekoliko vodećih novih snaga?

- Livaković? Nijedna ekipa nema nikakve šanse ako nema dobrog golmana kakav je on. Uremović je izuzetno interesantan bek. Barišić mora tek doći u natjecateljsku formu. Bradarić nije brz kao Jarni, ali u ovom najvećem testu, on je položio. Ćaleta-Car? Za mene jedno pozitivno iskustvo. Sigurno šeta po terenu kao da igra na Baščaršiji. Vida? Što god se pričalo, on je kralj, on daje ton našoj obrani isto kao i Lovren.

6. Brekalo, Kramarić, Petković, Vlašić?

- Za Brekala imam samo riječi hvale. Brz je i eksplozivan, sa stalnom tendencijom prema naprijed. Da Kramarić nema tih prepona, zabio bi Francuzima. Petkovićev konstantnost je upitna. On nije nogometaš, nego fudbaler. U stanju je da izjebe dvojicu, a da ovi ne znaju što im se dogodilo... Eh, i da ne zaboravim čestitati Jošku Vlašiću koji je uspio od Nikole napraviti našu novu zvijezdu koja će nositi reprezentaciju.

7. Još malo o životu oko lopte. Kako se nosite s koronavirusom?

- Zabrinut sam. Samo jedan neodgovoran čovjek može osporavati opasnosti tog virusa. A ja sam u tim godinama i da me ufati taj virus - halali Huso materi.

8. Što kažete na nove mjere i pravila stožera protiv kojih su ugostitelji?

- To je toliko složen problem da se ne bih upuštao u procjene tko je u pravu.

9. Mislite li da je napad na Markov trg kalašnjikovom bio teroristički čin i kako ste doživjeli novi sukob premijera i predsjednika zbog toga?

- Plenković ne može biti meta tog napada jer i najbedastiji Hrvat zna da je on hrvatski spas. A zbog tog mi je sukoba žao. Jer, oni će morati za dobrobit domovine naći zajednički jezik. Milanovića svi poznajemo i ne sumnjam u njegovu dobronamjernost. Priželjkujem da počnu rad u tandemu.

10. Nedavno ste se javno požalili da imate 86 godina. Što mislite, kako bi to priznanje u svojoj kolumni ove subote dočekao naš dragi Tomislav Židak?

- Na to ne smijem niti pomisliti jer on se uvijek sprdao s mojim navodnim skrivanjem godina. Uvijek sam povlačio paralele između njega i tebe i to što vi radite isto je provokacija.

Pi..a vam materina, ha-ha. Tolike sam besane noći proveo zbog njegovih tekstova, ali sve sam mu oprostio. Prije odlaska podario mi je tolike fine rečenice da imam razloga žaliti za njim kao i svi čitatelji i prijatelji.

A da ja vas nešto pitam..

Ćiro: Ovo nije rođačka veza, ali zanima me je li glavni razlog da toliko dugo ekstremno kvalitetno traješ u novinarstvu tvoja velika glava?

ŠIMIĆ: Ne znam na koju glavu mislite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:23