IVAN MALENICA

‘Ako Milanović predloži Dobronića, vjerujem da će ga parlamentarna većina podržati‘

Ministar pravosuđa i uprave kazao je da se Ministarstvo bavi rješavanjem pitanja velikog broja neriješenih predmeta
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica
 Zeljko Puhovski/Cropix

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", upitan hoće li danas biti završen proces izbora predsjednika Vrhovnog suda ili možda slijedi novi nastavak prepirki, rekao je da je danas sjednica Odbora za pravosuđe, a kao što je istaknuo predsjednik Vlade, zastupnici HDZ-a podržat će dvojicu kandidata, Marina Mrčelu i Radovana Dobronića.

- Dakle, ako Odbor izglasa pozitivno mišljenje, ovaj se proces nastavlja. Predsjednik Republike predlaže Hrvatskom saboru imenovanje jednog od predloženih kandidata na plenarnu sjednicu na kojoj će odlučivati o predsjedniku Vrhovnog suda, rekao je ministar Ivan Malenica.

Dodao je da su se HDZ i vladajuća većina odlučili predložiti dvojicu kandidata, jer to proizlazi iz njihovih nastupa i saslušanja na Odboru, kvalitetnih programa.

- Smatramo da su to dva kvalitetna kandidata i naš je stav da bi jedan od njih trebao biti predsjednik Vrhovnog suda. Naravno, predsjednik Republike je taj koji predlaže predsjednika Vrhovnog suda, objasnio je Malenica.

Budući da se zna da će predsjednik Zoran Milanović predložiti Radovana Dobronića, na pitanje kako će glasati vladajuća većina, Malenica se pozvao na jučerašnju izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

- Zastupnici HDZ-a, a vjerujem i parlamentarna većina, podržat će Radovana Dobronića, ako ga predsjednik Republike predloži, kazao je.

'Cilj je završiti priču i baviti se ozbiljnijim temama'

Na pitanje što je vladajućima dalo signal da je Radovan Dobronić, uz Marina Mrčelu, dobar izbor, Malenica je kazao kako prije svega želi demistificirati ulogu predsjednika Vrhovnog suda.

- Smatramo da gospodin Dobronić ima kvalitetan program, da je donio jednu važnu presudu u obnašanju dužnosti suca Trgovačkog suda. Ima i boljih kandidata, međutim, cilj nam je da završimo ovu priču i da se Ministarstvo pravosuđa i Vrhovni sud bave ozbiljnijim stvarima koje se odnose na reformu pravosuđa.

Ministar pravosuđa i uprave kazao je da se Ministarstvo, svjesno izazova u svojem resoru, i u prošlom i u ovom mandatu bavi rješavanjem pitanja velikog broja neriješenih predmeta i dugotrajnosti postupaka.

- Time se aktivno bavimo, idemo na to da kroz akcijske planove smanjimo broj neriješenih predmeta, izmjenama zakonodavnog okvira da ubrzamo postupke, izmjenama parničnog postupka, izmjenama kaznenog postupka, rekao je Malenica.

Dodao je da je na stotine milijuna kuna uloženo u digitalizaciju pravosuđa i u infrastrukturu.

- I u tom dijelu zadovoljavamo uvjete da suci i ostali pravosudni dužnosnici mogu neometano raditi, sazivati ročišta i ispunjavati sudačku normu. Zapravo, da skraćujemo postupak i povećavamo broj riješenih predmeta. Vjerujem da će i predsjednik Vrhovnog suda, kada bude izabran, tome dati podršku i da ćemo zajedno raditi na unaprjeđenju pravosuđa, poručio je Malenica.

'Predsjednik Vrhovnog suda je menadžer - upravlja Vrhovnim sudom'

- Predsjednik Vrhovnog suda nije osoba koja pokreće reformu pravosuđa. Pokreće je Vlada i Ministarstvo pravosuđa i uprave kroz izmjene zakonodavnog okvira, kroz ulaganja u infrastrukturu. Predsjednik Vrhovnog suda zapravo je menadžer i osoba koja upravlja Vrhovnim sudom. Ovlasti predsjednika Vrhovnog suda su sužene u dijelu predlaganja određenih promjena u samom pravosuđu, rekao je ministar Malenica.

Dodao je kako mjesecima nakon isteka mandata gospodina Sesse Vrhovni sud neometano radi i gospodin Mrčela koji obnaša dužnost predsjednika Vrhovnog suda radi taj posao, a najava ustavne krize i problema u pravosuđu koji su se najavljivali nakon isteka mandata gospodina Sesse bila je prazna priča.

'Reforma pravosuđa u rukama je Vlade i Ministarstva'

- Reforma pravosuđa u rukama je Vlade i Ministarstva. To se vidi i kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, kroz 13 reformi koje smo mi predložili, kroz 700 mil. kn projekata koje smo predložili, kroz niz zakonodavnih izmjena na kojima aktivno radimo. Prvenstveno su to parnični i kazneni postupak i niz drugih zakona koji imaju za cilj ubrzati rješavanje predmeta, smanjiti broj neriješenih predmeta i općenito, utjecati na percepciju samog pravosuđa, istaknuo je ministar pravosuđa i uprave.

'U izmjenama Zakona o sudovima dodatno preciziran postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda'

- Kad smo pripremali izmjene Zakona o sudovima, prvenstveno nam je bila ideja mijenjati dio koji se odnosi na sigurnosne provjere samih sudaca i ostalih pravosudnih dužnosnika, uvođenje obiteljskih odjela, rješavanje statusa sudskih tumača i vještaka rekao je ministar pravosuđa.

Dodao je da je i sam izbor predsjednika Vrhovnog suda bio među prioritetima izmjena ovog Zakona.

-Tu smo se uskladili s odlukom Ustavnog suda koji je utvrdio da u važećem Zakonu o sudovima postoje nedorečenosti. Pristupili smo preciziranju odredbi koje se odnose na izbor predsjednika Vrhovnog suda, odnosno, čak i u dijelu imenovanja v.d. predsjednika Vrhovnog suda, gdje bi, ako istekne mandat predsjedniku Vrhovnog suda Državno sudbeno vijeće (DSV) iz reda sudaca trebalo imenovati v.d. predsjednika Vrhovnog suda. Uveli smo i rok od 30 dana ako predsjednik Republike ne predloži ni jednog kandidata, tada DSV može poništiti javni poziv i u roku od osam dana raspisati novi javni poziv. Tu dodatno preciziramo postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda i uvodimo određene rokove da bi taj postupak bio transparentniji, ali i brži pojasnio je Malenica izmjene zakona, donosi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:20