TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Ako misle da radimo protuzakonito, neka tuže! Upravno vijeće Srebrnjaka podnijelo je ostavku‘

Smijenjeni član Uprave Ante Samodol jučer je na svom blogu objavio niz teških optužbi na račun Tomaševića
Press konferencija Tomislava Tomaševića
 
 Dragan Matic/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević pred zgradom Gradske uprave obraća se javnosti zbog situacije u Zagrebačkom holdingu.

Tomašević je na početku presice rekao kako je njegov posao riješiti stvari koje ne funkcioniraju te da stvari u Holdingu nisu funkcionirale.

- Moja je dužnost da djelujem kada stvari ne funkcioniraju, to je moja odgovornost prema građanima. S obzirom da je Holding kompleksan sustav, ono što je nužno da bi se dogodila promjena, bitno je da cjelokupna Uprava dobro funkcionira uz potporu Skupštine i NO-a. Tu je bilo napetosti od početka, no takve napetosti nisu rijetkost ni u drugim poduzećima. Nakon što smo imenovali tri nova člana Uprave, nakon što ih se nije uključivali u procese, morali smo reagirati. To je moja dužnost.

image
Press konferencija Tomislava Tomaševića
Dragan Matic/Cropix

Rekao je da od preostala tri člana Uprave očekuje što prije prezentaciju plana poslovanja za sljedeću godinu.

- Očekujem da nova uprava Holdinga dostavi pan poslovanja kako povećati prihode i smanjiti rashode. Što se tiče Samodolova bloga, ja ga iz pozicije gradonačelnika ne mislim komentirati. Ne mislim da je to moja uloga. Objede o nama da želimo koristiti Holding za financijski interes, potpuno odbacujem te optužbe. Ako bilo tko misli da smo napravili nešto protuzakonito, neka tuži. Moja savjest je čista, moja odgovornost je i dalje velika, moja odlučnost je čvrsta, rekao je Tomašević.

Komentirao je i informaciju da se novi šef Srebrnjaka povukao.

- Što se tiče bolnice Srebrnjak, danas su se pojavile nove izjave doktora Richtera i on je, s obzirom na situaciju i uteg, povukao se iz postupka imenovanja za ravnatelja. Cijelo Upravno vijeće je, s obzirom na situaciju, podnijelo ostavke. U najkraćem mogućem roku ćemo imenovati novo Upravno vijeće koje će pokrenuti novi natječaj za ravnatelja, rekao je Tomašević.

image
Press konferencija Tomislava Tomaševića
Dragan Matic/Cropix

Zatim se opet vratio na situaciju u Holdingu. Rekao je kako je Samodol u svom blogu iznio "informacije i interpretacije koje nisu točne".

- Ja da idem obrazlagati, samo će se stvari nastaviti, za to nema ni vremena. Opet, ukoliko postoji bilo što da smatraju da je bilo protuzakonito, neka pokrenu sudske postupke... Mi smo za to spremni odgovarati. Neka netko da konkretnu optužbu kako je netko koristio svoj utjecaj za poslovni interes, rekao je.

Kaže kako su se pojavile optužbe da su u sukobu interesa, ali da se on kandidirao za gradonačelnika kako bi izvukao gard iz katastrofe u kojem je ostavljen.

- Nismo imali izbora nego razriješiti Upravu Holdinga i Nadzorni odbor kad smo vidjeli kakva je situacija. Ne možemo tolerirati da se nove članove Uprave ne informira o poslovanju i odlukama, rekao je Tomašević.

- Nije tajna da je likvidnost Zagreba i Holdinga otežana. Bavimo se time, i s financijskim institucijama i s državom. Više od 100.000 milijuna kuna duga mjesečno smo vratili državi.

image
Press konferencija Tomislava Tomaševića
Dragan Matic/Cropix

Novinari su ga pitali i o navodnoj ovrsi koju će navodno pokrenuti Pripuz.

- Ako misli da ima pravnu mogućnost za ovrhe, to je to. Za restrukrutiranje je potrebno da nema sukoba. To ne može funkcionirati i ja to neću tolerirati, rekao.

Novinari su ga pitali i za optužbe da su Nadzorni odbor i Bajakić imali veće ovlasti nego Upravno vijeće Holdinga.

- Što se tiče slobodnih ruku, bivši gradonačelnik je donio odluku da se za svako zapošljavanje, pa i čistačice, potrebna njegova suglasnost. Ja sam tu odluku ukinuo, rekao je.

- Izabrali smo ljude koji su bili najbolji na natječaju, to su bili najbolji ljudi. Budući da ih se nije uključivalo u odluke, donijeli smo odluku koju smo bili dužni donijeti, zaključio je Tomašević.

image
Press konferencija Tomislava Tomaševića
Dragan Matic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:40