DUG VELEDROGERIJAMA

‘Ako netko zatreba lijek, a nema ga, neće ga dobiti. Napokon netko to mora izreći‘

Predsjednik Uprave Oktal Pharme kazao je da netko tko je zaprimio lijekove i potrošni materijal, to mora i platiti
Ivan Klobučar
 Bruno Konjevic/Cropix

Ivan Klobučar, predsjednik Uprave Oktal Pharme, za N1 je komentirao problem s neplaćanjem veledrogerije nakon što je Medika odlučila obustaviti isporuku lijekova svim bolnicama osim onoj u Lovranu te kazao da ne bi bilo konkretno da komentira odluke konkurenta, ali da ih u potpunosti razumije.

- Nama se svima prelila čaša već odavno, ali smo iz nekog, nama, čak i meni sasvim nepoznatog razloga, i dalje nastavili sa svojim poslom - kazao je.

- Mi smo u potpunosti ignorirani od Vlade Republike Hrvatske, od ministarstva zdravstva, od HZZO-a i od ministra Beroša, gdje već preko tri mjeseca molimo i kumimo za sastanak i za bilo kakvo rješenje - kazao je Klobučar.

Objasnio je i o kolikim je iznosima riječ.

- Dug se približava šest i pol milijardi kuna, ljekarni i bolnica, dospjelom i nedospjelom. Ove godine su samo dvije fakture, od njih 12, plaćene ljekarnama, danas je najava još jedne fakture, očito je netko shvatio da je došlo 12 i pet, a ne pet do 12, a bolnicama je oko 30 posto naplaćeno u zadnja tri mjeseca, ono što smo isporučili - kazao je.

Klobučar je kazao da je stanje, nažalost, došlo dotle da će tek sad netko od odgovornih shvatiti, i to “preko leđa pacijenata i svih ostalih koji za to nimalo nisu krivi”.

Na pitanje što ako nekome zatreba lijek i ako ga ne bude, što onda, Klobučar je kazao da ta osoba taj lijek neće dobiti.

- Napokon netko to mora izreći - kazao je.

- Mi ipak trebamo braniti svoje firme, svoj status, svoje ljude, a netko tko je zaprimio lijekove i potrošni materijal, mora ga platiti. A životi ljudi će sada nažalost biti ugroženi, ovo je nažalost realnost - kazao je.

- Nama duguju gotovo sve bolnice, ne znam postoji li ijedna u Hrvatskoj koja posluje po zakonu, to je 60 dana - kazao je Klobučar.

Kazao je i da je u potpunoj ili djelomičnoj blokadi 35 bolnica i taj krug će se, ako se nastavi ovako, širiti.

Klobučar je kazao da iz Ministarstva zdravstva ne govore ništa i da tri mjeseca nisu odgovorili niti na jedan dopis.

- Uvršteni su neki skupi lijekovi u budžet HZZO-a, a uopće nije povećan budžet, dakle to je plan koji nema veze s realnošću. A to je opet kriv netko tko ga je radio - kazao je Klobučar za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:20