MINISTAR BEROŠ

‘Ako ovakvo stanje ostane još tjedan dana, optimističan sam. Obiteljski liječnici? Oni su moji suborci!‘

Ono što je loše - i dalje je postotak pozitivnih među testiranima visok, točnije 46,28 posto, dodao je

Vili Beroš

 Ranko Suvar/CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon sjednice Vlade obraća se javnosti.

- Ono što je loše - i dalje je postotak pozitivnih među testiranima visok, točnije 46,28 posto. Stopa incidencije je visoka, 1989 - rekao je Beroš, a prenosi N1.

Hospitalizirano je 67 pacijenata manje nego jučer.

- Još uvijek kao posljedicu djelovanja omikrona nemamo povećani broj hospitalizacija. Ako ovakvo stanje ostane još tjedan dana, bio bih jako optimističan - rekao je Beroš.

- Nalazimo se u izazovnom trenutku, gdje u cijelome svijetu raste broj zaraženih i čekamo hoće li početi rasti broj teže bolesnih i hospitaliziranih - izjavio je ministar.

Ukupno 995 ordinacija primarne zdravstvene zaštite vrši brza antigenska testiranja, rekao je.

- Moj je zadatak kao ministra organizacijski odgovoriti na zahtjeve struke, a struka je rekla da moramo promijeniti strategiju testiranja. Bolnice su opterećene liječenjem, ne dijagnosticiranjem, i u tome segmentu bolnice ne mogu pomoći. Ono što smo mislili da možemo napraviti je da svi liječnici obiteljske medicine i brinu za svoje pacijente. Ja znam da su oni opterećeni, ali mi nismo u normalnim vremenima, naš je primarni zadatak zbrinjavanje epidemije - izjavio je.

- U kontekstu epidemije i novih izazova, jednostavno smo smatrali da je adekvatno da hrvatski pacijenti dolaze svojim liječnicima po pomoć. Napravili smo kalkulacije, točno znamo koliko je prvih pregleda, koliko je kontrolnih pregleda, telefonskih konzultacija, i znamo tko i koliko radi, nije sve što je izašlo u medijima točno, kad je riječ o potrebi, a ovo je potreba za zdravljem nacije, molim ih još jednom za doprinos - rekao je Beroš.

Dao je ideju kako bi liječnici mogli u zadnjih sat vremena obavijestiti da vrše testiranje i da bi tad pacijenti mogli doći, da se na test ne čeka i po tjedan dana.

- Kao ministar odgovorno tvrdim da svaki prekovremeni sat i svako testiranje bude plaćeno i to će HZZO i omogućiti - rekao je.

- Kome će bolesni građanin otići, ako ne svom liječniku u ambulantu? Jučer sam čuo i takve priče. Ali kome, dragi moji Hrvati i Hrvatice, treba otići naš sugrađanin ako je bolestan? Sad trebamo pomoći epidemiolozima. Možemo uključiti i privatnike, ali prvo moramo vlastite kapacitete iskoristiti. Čuo sam da sam u ratu s njima, ali to nije istina. Ja sam u ratu s virusom, oni su moji suborci - rekao je Beroš o obiteljskim liječnicima, prenosi N1.

- Netko je napisao da sam general, ali kad general da neku odluku, njega se sluša. Ovu odluku donio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ja moram to operacionalizirati. Ja najljepše molim liječnike da testiraju svoju pacijente - ponovio je ministar.

- Ono što je najavljeno jest da će to krenuti, a nije rečeno kad će to krenuti. Mislim da će se tek u sljedećem tjednu determinirati datum od kojega će to krenuti. Potpuno je jasno da smo odgovarajući ovim izazovima trebali donijeti neke odluke, prema tome, sve je to jedna procedura i danas sam na Vladi čitao da će se ispunjenjem svih preduvjeta krenuti u taj postupak - rekao je Beroš.

- Ne samo prekovremeno, nego svako antigensko testiranje koje se napravi po indikaciji liječnika, bit će plaćeno - izjavio je Beroš, dodavši kako još uvijek ne zna punu cijenu.

- Želim vjerovati da ćemo doći do virusa koji će se brže širiti, ali izazivati blage kliničke slike i svesti sve na endemijsku priču. Ali ajmo pričekati još neko vrijeme da vidimo što će omikron napraviti. Nadamo se da on neće izazvati teške kliničke slike. Čini se da sve ide dobrim putem, ali pričekajmo još nekoliko tjedana. Mišljenja sam da je on inicijalno uzrokovao teže kliničke slike, da bismo to već vidjeli. Ovaj današnji pad od 67 manje hospitaliziranih je sjajan - rekao je Beroš.

Upitan je li moguće da se korona ubuduće prati kao gripa, Beroš je rekao da postoji ta mogućnost, ali samo ako zaraza nastavi biti s blagim simptomima i bez težih posljedica i smrti.

Upitan zašto nisu privatne poliklinike angažirane da provode PCR testiranja, Beroš je rekao kako je neupitno da će se ugovarati takvi postupci, bude li potreba veća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:43