MOSTOVI, TUNELI...

‘Ako postanem gradonačelnik...‘; U kampanji smo čuli svakakvih obećanja, ovo je 10 najluđih

Čuli smo zaista svašta - od tvornice cjepiva i tunela preko mostova do metroa
Davor Filipović, Tomislav Tomašević, Miroslav Škoro, Željko Kerum, Vice Mihanović, Ivica Puljak
 Ilustracija: Vesna Veselić

Obećanje ludom radovanje - moglo bi se ukratko rezimirati najave političara uoči svakih izbora, pa su tako građani i na ovim lokalnim izborima mogli čuti lepezu "bisera", poput onih da će Zagreb dobiti metro ili, pak, tvornicu za proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa.

1. Filipović bi u godinu dana sagradio tvornicu cjepiva

HDZ-ov kandidat u Zagrebu Davor Filipović obećao je tvornicu cjepiva protiv koronavirusa u kojoj bi se radili i cjepiva protiv karcinoma. "Tvornicu cjepiva sagradit ću za manje od godinu dana", najavio je.

2. Tomašević planira metro novcem iz fondova EU

Tomislav Tomašević najavio je gradnju metroa u Zagrebu. Istaknuo je da se početak može realizirati u prvom mandatu tako da se naprave studije izvedivosti i prijavi za novac iz fondova EU.

"ZET je dosad povukao tek 200 milijuna kuna novca EU. To je katastrofalno malo", rekao je gostujući u "Nedjeljom u dva" te dodao da kad završe sve studije, može početi gradnja u prvoj fazi do kraja prvog mandata. "Želim rješavati stvari dugoročno, bez obzira na to što će možda na kraju podzemnu željeznicu otvoriti neki treći ili četvrti gradonačelnik", rekao je.

3. Radić u program uvrstio gradnju privatnog stadiona

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Osijeka Ivan Radić u svoj je program uvrstio gradnju stadiona Pampas. Iako je objasnio da je to privatna investicija s kojom Grad Osijek nema nikakve veze, iz nekog nepoznatog razloga i to je dio njegova programa.

4. Mlinarević obećao nove zrakoplovne linije

Gradonačelnički kandidat Mosta Berislav Mlinarević najavljuje nove avionske linije u Zračnoj luci Osijek, iako Grad Osijek u toj većinski državnoj tvrtki ima samo 25 posto udjela, što znači da nema nikakav utjecaj.

5. Runac nudi besplatne vrtiće varaždinskoj djeci

Alen Runac, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Varaždina, obećava besplatne vrtiće za sve. Gradske vrtiće pohađa između 735 i 750 djece, ovisno o mjesecu. Ukupni godišnji trošak je 21,204.183 kuna, od čega roditelji plaćaju približno 5,5 milijuna kuna (25 posto), a iz gradskog proračuna izdvaja se 14,4 milijuna kuna.

6. ... i Škoro nudi besplatne vrtiće za Zagrepčane

Kandidat Domovinskog pokreta za gradonačelnika Zagreba Miroslav Škoro najavio je besplatne vrtiće u Zagrebu. "Jamčim vam da će Zagreb od jeseni imati besplatne vrtiće", poručio je.

7. Davor Nađi iz Fokusa ukinuo bi 18% prireza u metropoli

Kandidat stranke Fokus za gradonačelnika Zagreba, Davor Nađi, najavio je ukidanje prireza te pojasnio što bi to značilo za građane. "Kada bi Zagreb ukinuo stopu prireza od 18 posto, samac s prosječnom zagrebačkom plaćom uštedio bi 2437,07 kuna u godinu dana ili 203,09 kuna mjesečno", najavio je.

8. Radolović bi preuredila parkiralište u kulturni trg

Sanja Radolović, kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Pule, obećava preuređenje pulske rive. Radolović namjerava osloboditi prostor između Arene i buduće šetnice na rivi te prenamijeniti sadašnji parkirni prostor na Karolini u trg s kulturno-ugostiteljskim sadržajima.

9. Miletić bi promijenio izgled riječkog kolodvora

U Rijeci se najviše obećanja odnosi na gradnju autobusnog kolodvora, a Mostov kandidat Marin Miletić najavio je da će sam izgled autobusnog kolodvora prepustiti stručnjacima nakon što provede reviziju svih financija u Gradu Rijeci. U kampanji se najčešće od političara može čuti kako se pozivaju na struku, reviziju i transparentnost financija.

10. Mihanović obećao most za Kaštela, a Kerum tunel

U Splitu su u ovoj kampanji bila aktualna obećanja mostova, tunela... Tako je Vice Mihanović, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita, obećao most između Splita i Kaštela te tunel kroz Kozjak, a Željko Kerum (HGS) obećao je gradnju tunela od Istočne obale do Poljičke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:16