INOVACIJA IZ AMERIKE

‘Ako propovijed skratite na pet minuta, onda je bolje da je uopće ne održite‘

Svećenici nadbiskupije Santa Fe dobili su nalog da im homilije ne smiju trajati dulje od pet minuta
 Srđan Vrančić/Cropix

Pojedine biskupije u Sjedinjenim Američkim Državama zapovjedile su tamošnjim župnicima da skrate propovijedi kako bi se na taj način smanjila opasnost od širenja koronavirusa među vjernicima. U Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj o tome se ne razmišlja, iako je još prije pandemije papa Franjo također tražio kraće propovijedi.

Svećenici američke nadbiskupije Santa Fe upozoreni su da bi mogli izgubiti pravo propovijedanja na misi ako njihove homilije budu trajale dulje od pet minuta. Nadbiskupija je navela kako je ograničenje doneseno u sklopu borbe protiv pandemije koronavirusa: “Ovo ne samo da povećava vrijeme izloženosti [koronavirusu], nego povećava nelagodu mnogim vjernicima, do razine da zbog toga ne mogu sudjelovati na misi.

Kraća misa

Ako se nastavi s takvim homilijama, nadbiskup John Wester razmislit će o oštrim sankcijama za svećenike kojih se to tiče, uključujući i moguću suspenziju propovijedanja”, pismeno je upozorio generalni vikar nadbiskupije, vlč. Glennon Jones, uz dodatak kako je nadbiskupija “primila izvješća da su neke homilije daleko nadmašile petominutno ograničenje koje je postavila nadbiskupija”. Uz ostale smjernice za održavanje misa koje je propisala nadbiskupija, stoji i da treba osigurati da misa bude završena unutar “30 do 40 minuta”.

Duljina trajanja propovijedi nije neko sporedno crkveno pitanje jer je i papa Franjo, kako podsjeća katolički portal Bitno.net, prije dvije godine upozorio svećenike da osiguraju da njihove homilije budu dobro pripremljene i kratke te plod molitve i proučavanja Božje riječi.

“Molim vas da propovijed bude kratka, ali dobro pripremljena. Dragi svećenici, đakoni, biskupi, propovijed se priprema molitvom, proučavanjem riječi Božje i izradom jasnog i kratkog sažetka i ne smije biti dulja od deset minuta”, rekao je Franjo.

Specifični Amerikanci

Kako se doznaje, u Zagrebačkoj nadbiskupiji također su se bavili propovijedima, na nedavnoj Sinodi, ali kako nam je rekao dr. Denis Barić s Katoličko-bogoslovnog fakulteta, zaključci o toj temi još uvijek nisu za objavu.

To ne znači da pojedini svećenici nemaju mišljenje o odluci biskupije u Santa Feu. “To su Amerikanci, oni uvijek moraju biti specifični. Ako propovijed skratite na pet minuta, onda je bolje da je uopće ne održite, baš kao što ne morate ići na misu ako se plašite Covida-19”, drži poznati zagrebački župnik, koji je odnedavno u mirovini.

Vrijeme i kvaliteta

Kao netko tko je desetljećima vodio mise, objasnio je da propovijed u prosjeku traje 15-ak minuta, ali i kako vrijeme nema veze s kvalitetom: “Ima svećenika čiji vjernici zaspu nakon pet minuta njihovih govora, a postoje oni čije su propovijedi tako zanimljive da ih ljudi slušaju otvorenih usta.

Biskup ne određuje o čemu ćemo govoriti, ali ako odlučim propovijedati o Dobrom Samarićaninu, onda naglašavam kako kao kršćani moramo pomagati svima, bez obzira na njihovu nacionalnost, naciju ili vjeru, a kada je tema bila, recimo, Marija Magdalena, govorili smo da treba prihvaćati i grešnike. Međutim, nema šanse da cijelu homiliju dovršite za pet minuta”.

Na inicijativu nekoliko zagrebačkih svećenika provedeno je istraživanje što se vjernicima sviđa na misama, a što ne. Čak 85 posto ih se izjasnilo kako ne vole kada njihovi župnici tijekom propovijedi - pričaju o politici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:31