IVANA ŠIMETIN PAVIĆ

‘Ako se nastavi uzlazni trend novozaraženih, doći će do pooštravanja mjera. Moguće je zatvaranje pojedinih djelatnosti‘

Pozvala je na poštivanje svih epidemioloških mjera i na cijepljenje, i to što prije
Ivana Pavić Šimetin
 Damir Krajac/Cropix

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin dala je intervju za HRT, a u razgovoru s novinarkom Margaretom Jozinović rekla je da će, ako se nastavi uzlazni trend novozaraženih, doći do pooštravanja mjera. Neka događanja će se sigurno odvijati isključivo s COVID potvrdama, a kod drugih okupljanja bit će obavezni maska, distanca, ograničen broj sudionika, kaže.

- To će izgledati kako smo imali i u prethodnim valovima. Uz ostale mjere koje bi se mogle uvesti je i zatvaranje pojedinih djelatnosti i slično, objasnila je.

Ponovila je da cijepljenje na različitim okupljanjima provode svi Zavodi za javno zdravstvo.

Na pitanje upisujemo li u registar dnevno oboljelih i strance, kazala je da je ipak prvenstveno riječ o građanima RH. Stranci koji su pozitivni na koronavirus dobivaju upute epidemiologa kako se trebaju ponašati, ostaju u Hrvatskoj u samoizolaciji, a moguće je i da sa svojim automobilom napuste Hrvatsku.

Komentirala je i zahtjev načelnika Stožera civilne zaštite Istarske županije da se Hrvatska tretira po županijama, a ne statističkim regijama.

- Stav EK je da je razdvajanje zemalja na sitnije čestice poput županija tehnički vrlo teško te se zato stanje pokazuje na razini regija, ali svaka zemlja može gledati na "sitnijoj" razini. Sada smo u narančastoj zoni što se tiče regije Jadran i Zagreba, ali imamo dovoljno prostora, tako da ćemo se, ako će brojevi umjereno rasti, zadržati u toj zoni koja je upozorenje drugim zemaljama i najčešće ne uvode za te zone dodatne mjere. Daleko smo od crvene zone, rekla je.

Pozvala je na poštivanje svih epidemioloških mjera i na cijepljenje, i to što prije.

- Svi koji imaju dvojbe, neka dođu na punkt gdje se cijepe i razgovaraju s liječnikom, poručila je u razgovoru za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 23:06