PRITISAK NA MEDIJE

'AKO SE PREMIJER ŽELI BAVITI HTV-OM, NEKA SE JAVI NA NATJEČAJ ZA UREDNIKA' Ogranak HND-a osudio smjene na Prisavlju

Urednici i voditeljica Dnevnika 3 Denis Latin, Ružica Renić i Katja Kušec, smijenjeni su nakon gostovanja saborske zastupnice Ruže Tomašić

ZAGREB - Ogranak Hrvatskog novinarskog društva (HND) na HTV-u oštro je danas prosvjedovao zbog smjene urednika i voditeljice Dnevnika 3 Denisa Latina, Ružice Renić i Katje Kušec.

U HND-ovom ogranku smatraju da, ako je i bilo potrebe za reakcijom, odluku o smjeni čelništvo Informativnog programa HTV-a i prvog programa HTV-a donijelo je u krivo vrijeme, nakon istupa premijera Zorana Milanovića tijekom kojeg je "kritizirao i dijelio lekcije svim medijima, a posebno HTV-u".

"Smjena koja se dogodila, čak i da je vođena profesionalnim razlozima, ostala je u sjeni premijerova istupa i priopćenja njegova Ureda u kojem se ponovno cinično proziva HRT. Tako se u javnosti stvorio dojam kako je Ravnateljstvo HRT-a, uplašeno reakcijama premijera, hitno smijenilo urednike", navodi se u priopćenju novinarskog ogranka na HTV-u.

Napominju kako ne misle da je istup saborske zastupnice Ruže Tomašić u TV Dnevniku 3 primjeren programu javne televizije i da je voditeljica emisije mogla bolje i jasnije reagirati i parirati sugovornici, no smatraju kako je nedopustivo da se sankcije protiv urednika provode nekoliko dana nakon spornog gostovanja tijekom kojih ni v. d. urednika Informativnog programa HTV-a Domagoj Novokmet ni urednica HTV 1 Mirjana Rakić nisu javno reagirali na događanja u emisiji koju oboje potpisuju.

Smatraju da je smjena troje urednika uslijedila nakon nemuštog priopćenja Odjela za odnose javnošću HRT-a u kojoj se osuđuje istup premijera i ocjenjuje kao "pritisak na neovisnost medija".

Ogranak HND, naime, napominje da premijer, kao i svaki građanin, može kritizirati rad HRT-a i ukazivati na pogreške, no, smatra, da "prezirni i potcjenjivački način na koji je prozivao medije, posebice HRT, nije dostojan funkcije koju obnaša".

"Iako od početka mandata često ističe kako ga 'HRT ne zanima", bilo bi za očekivati da s manje strasti, a s više argumenata ukazuje na ozbiljno stanje ne samo na HRT-u, nego i medijima uopće", kažu u Ogranku HND-a i poručuju premijeru da se još uvijek može javiti na neki od otvorenih natječaja za ravnatelje i urednike na HRT-u, ako se želi baviti tom medijskom kućom.

Dodaju kako se zbog svega navedenog i načina na koje je napisano priopćenje HRT-a te činjenice da su, ni 24 sata kasnije, smijenjeni urednici i voditeljica Dnevnika 3, stječe dojam da čelništvo HRT-a, selektivno, brani samo dio svojih zaposlenika – uglavnom onih na odgovornim uređivačkim funkcijama.

Smatraju kako posljednji događaji, teški propusti u središnjem Dnevniku i Dnevniku 3, ali i ostalim emisijama HTV-a, potvrđuju da je Ogranak HND-a bio u pravu kada je upozoravao na hiperprodukciju i nedostatak strategije uređivanja Informativnog programa, koja se odražava na manjak kvalitete i pad profesionalizma. Odgovore zašto je tomu tako, kažu, ne treba tražiti samo na nižim razinama.

Ogranak upozorava i poziva sve novinare i urednike javnog servisa da ozbiljnije shvate odgovornost koju imaju kao novinari medijskog servisa kojeg financiraju građani.

"Eter javnog nacionalnog servisa ne bi smio biti poligon tabloidnog novinarstva u kojemu se na štetu informacija, plasiraju površne teme ili sadržaji zbog kojih se HRT-om bavi, ne samo javnost, nego i Vijeće za elektroničke medije koje ima alate za moguće teško sankcioniranje HRT-a", zaključuju u HND-ovom ogranku na HTV-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:28