ZORAN MILANOVIĆ

‘Ako se psihoza rasplamsa, djeca bogatih ići će u škole s bodljikavom žicom! Plenković? Mora odgovoriti na uznemirujuće pitanje‘

Milanović je dao izjavu za medije na otvorenju sajma ‘Modular Homes Expo‘

Zoran Milanović

 Zeljko Puhovski/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na otvorenju sajma „Modular Homes Expo“ u zagrebačkoj Areni. Nakon obilaska izložbe montažnih i modularnih kuća, dao je izjavu za medije, prenosi HRT.

Kako je moguće da tri godine nakon potresa Banovina nije dobila niti jednu modularnu kuću, pitali su novinari Milanovića. Predsjednik im je kratko odgovorio da moraju pitati Vladu.

Komentirao je i najavu štrajka sudaca. Milanović je kazao kako suci poput svih ostalih uspoređuju svoje plaće s drugima.

- Zaključili su da je to nepovoljno za njih i idu u štrajk. Nemam problem s tim, ali imam problem da dva tri suca, od njih recimo 1700, divljaju u medijima i onda nakon toga pišu presude. Znate na koga mislim. Suci nisu političari. Imaju ogromnu moć. Ogromna većina taj posao radi odgovorno sa sviješću koliki je pritisak i kolika su očekivanja, ali znate da uvijek ima kukolja.

Milanović se nada kako štrajk neće dugo trajati.

- Suci gledaju oko sebe i vide kako se drugi uspijevaju izboriti, a kada se država vodi parcijalno, uvijek će negdje voda puštati. Jako je važno da se ljudi osjećaju ravnopravno i da su vrednovani na isti ili sličan način kao oni s kojima se mogu uspoređivati, istaknuo je.

image

Milanović na otvorenju sajma Modular Homes Expo

Zeljko Puhovski/Cropix

‘Netko ga je sprijateljio s oružjem, to nije naučio s televizije‘

Osvrnuo se i na tragediju u Beogradu.

- U slučaju da ta psihoza krene i da se rasplamsa, imat ćemo raslojavanje kakvo u Hrvatskoj nismo imali desetljećima. Oni koji si to mogu priuštiti, gradit će škole za svoju djecu ili će ih slati u škole koje će imati dva metra bodljikave žice i rovove, zbog zaštite od ovakvih katastrofa koje prijete izvana, a oni koji ne mogu onda će slati djecu u javne škole u kojima će kvaliteta biti na razini onih u SAD-u, gdje živiš - takva ti je škola. Hrvatska je u tom smislu bila jedna uspješna priča. U Hrvatskoj ne samo da je bila sigurnost, nadam se da je i dalje, već je bilo praktički svejedno gdje živiš, rekao je Milanović.

Rekao je kako se radi o katastrofi te da je izrazio svoju sućut predsjedniku Vučiću.

- Momak je očito imao plan. Netko ga je sprijateljio s oružjem, naučio kako da rješava stvari. Izgleda da je imao visoku stopu uspješnosti u eliminaciji ljudskih života. To se uči, to nije naučio s televizije, naglasio je.

image

Milanović na otvorenju sajma Modular Homes Expo

Zeljko Puhovski/Cropix

Komentirajući najavu poreznog rasterećenja i rasta plaća, Milanović je rekao da se takve stvari nikada ne rade bez političkih motiva.

- Drago mi je da više ne koristite izraz reforma jer ovo to nije, ovo je prčkanje po poreznim stopama, kazao je.

- Oni koji imaju velike plaće ili veliku imovinu, na neki način to legalno skrivaju jer ih ne zahvaćaju porezne škare. Ovo s ukidanjem prireza, to se tako ne radi. Ne možete lokalnoj samoupravi na takav način izbiti prihod, dovesti je u nelagodnu poziciju da se mora pravdati pred biračima, pred građanima Zagreba, Rijeke i Splita, najvećih gradova u kojima HDZ nije na vlasti, i ne možete mi reći da je to slučajno. To su jeftini štosevi, poručio je.

- Prirez se može ukinuti ali ne na ovakav način. Da ministar koji je došao jučer govori o nečemu što je toliko važno, a Plenković šuti. Oni nas testiraju i malo vuku za nos i onda će se veliki gazda pojaviti i reći, pa nisam ja to ni pričao, komentirao je.

Milanović je rekao kako opet država svojom političkom voljom iz Zagreba odlučuje koliko će kome dati.

image

Milanović na otvorenju sajma Modular Homes Expo

Zeljko Puhovski/Cropix

- I onda se na kraju kad to ukineš, država, politička kasta na vlasti pojavi u izbornoj godini kao donator velika srca. Dakle, mi brkamo stvarnu, organsku decentralizaciju s administrativnom u kojoj država odlučuje o svemu pa onda to poravnava. Nije realno da država bude skroz decentralizirana jer će se onda raspasti. Mora postojati uzde u Zagrebu. Međutim, on ne može odlučivati o svemu i dovoditi jedinice lokalne samouprave u poziciju da praktički ne znaju što će biti sutra, a nema razloga za to, rekao je Milanović.

Istaknuo je kako se sve kalibrira prema izbornom ciklusu.

- Ovo je krivi način. Tko si ti da odlučuješ što je previše novaca lokalnoj samoupravi? Znači, Plenković mora pod hitno odgovoriti na uznemirujuće pitanje, što će biti sa prirezom?, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:59