KB DUBRAVA SE PUNI

‘Ako se sustav preoptereti covid bolesnicima, neće biti resursa za ostale‘

Koordinator bolničkog liječenja od Covida-19 kazao je da nam najveća opasnost prijeti ako se razboli mnogo medicinskih djelatnika
KB Dubrava
 Goran Mehkek/Cropix

U programu televizije N1 gostovao je koordinator bolničkog liječenja od Covida-19 iz KB Dubrava Ivica Lukšić te upozorio da je stanje s pandemijom u Hrvatskoj sve složenije, ali da je to zasad u 'očekivanoj dinamici'.

- Klinika za infektivne bolesti je popunjena, Primarni respiracijski centar u KB Dubrava se popunjava bolesnicima kojih je ondje trenutko 59 dok je šest pacijenata na respiratoru.

- U Dubravi je 80 kreveta na raspolaganju, tu je još 220 kreveta u šatorima koji su postavljeni na početku pandemije. Ako bi bilo potrebno, broj kreveta će se u fiksnom objektu povećavati, rekao je Lukšić i dodao da će se zbrinuti svi pacijenti koji će trebati liječenje.

- Vjerujem da ćemo svi biti odgovorni kao na početku pandemije. Treba pokazati društvenu solidarnost. Ako se zdravstveni sustav preoptereti covid bolesnicima, neće biti resursa za sve ostale, kazao je i dodao da je najveća opasnost ako se razboli velik broj zdravstvenik radnika.

- Za pružanje zdravstvene usluge trebaju zdravi zdravstveni radnici... Kroz naša četiri glavna centra koordiniramo bolničke kapacitete, ali i zdravstveno osoblje.

Rekao je da pojedine liječnike i medicinske sestre, odnosno medicinske tehničare, preraspodjeljuju po potrebama. Potvrdio je da nisu problem nisu problem respiratori, kreveti i druga oprema, nego pitanje hoćemo li imati zdravstveno osoblje:

- Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska u ovom trenutku redovito funkcioniraju. Pojedinih iskakanja će biti u budućnosti, ali se moramo potruditi da to bude što manje. Ne možete intenzivistu, anesteziologa na intenzivnom liječenju zamijeniti s bilo kojim liječnikom, nego samo s istim takvim, pojasnio je i upozorio da 'nijedna zemlja u svijetu nema neograničene zdravstvene resurse', javlja N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 19:03