SINDIKATI OBRAZOVANJA

‘Ako se Vlada ne pojavi s izdašnom ponudom, izlazimo na ulice. Spremajte se, zove nas Trg...‘

Jedanaest sindikata javnih službi u ponedjeljak će vrlo vjerojatno odbiti Vladinu ponudu rasta osnovice

Prosvjed prosvjetara na Trgu bana Jelačiča, 2019.

 Boris Kovačev/Cropix

Očekuje se da će predstavnici 11 sindikata javnih službi u ponedjeljak odbiti Vladinu ponudu rasta osnovice u iznosu od četiri posto (od 1. listopada) te dva posto od 1. travnja 2023. Ne pojave li se vladini pregovarači s izdašnijom ponudom, sindikati, prvenstveno oni iz obrazovanja, spremni su na prosvjed.

- Apsolutno je realno očekivati odbijanje ponude rasta osnovice. Iako u Vladi tvrde da je riječ o njihovoj zadnjoj ponudi, nadamo se da će ipak naći model rješavanja problema. Bili smo zatečeni kada su izašli s prvom ponudom, neka nas još malo iznenade, ovoga puta pozitivno, kažu u sindikatima obrazovanja.

Novi sastanak vladinih i sindikalnih pregovarača najavljen je, naime, za utorak.

Tri jaka sindikata obrazovanja - Sindikat učitelja Hrvatske, Sindikat zaposlenih u srednjim školama te Sindikat Preporod proveli su referendum među članstvom koje je u visokim postocima odbilo vladin prijedlog. Referendum je proveden među 9500 članova Preporoda, dok je se referendumu Sindikata srednjih škola odazvalo oko 8700 članova.

Članstvo oba sindikata odbilo je ponudu - oko 84 posto ih se izjasnilo da im je takav rast osnovice neprihvatljiv. Prema podacima Sindikata učitelja, 76,72 posto njihova članstva je protiv ponude, zbog čega im vodstvo poručuje – "Vidimo se na prosvjedu".

Iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja već su potvrdili da će njihova tijela odbiti ponudu, dok su u, primjerice, Sindikatu zaposlenika u socijalnoj skrbi odlučili pričekati s referendumom, nadajući se pomacima u pregovorima s Vladom.

Obrazovni sindikati već neko vrijeme najavljuju mogućnost prosvjeda. "Sukladno rezultatima izjašnjavanja, ovisno o odlukama drugih sindikata javnih službi, pristupit ćemo organiziranju sindikalnih akcija kojima će se izvršiti dodatni pritisak na Vladu", najavila je u petak predsjednica Sindikata zaposlenih u srednjim školama, Nada Lovrić, uz poruku - "Dragi naši sindikalci, spremajte se, zove nas Trg bana Jelačića".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:23