VUČEMILOVIĆ ZA JUTARNJI

‘Ako Škoro nije bio spreman, nije ni trebao u politiku! A onaj pamflet... Kao da su se sprdali‘

Članica Predsjedništva Domovinskog pokreta i sestra Miroslava Škore za Jutarnji je komentirala nenadani potez svog brata
Miroslav Škoro i Vesna Vučemilović
 Damjan Tadic/Cropix

- Nejasno mi je što je u pozadini ostavke Miroslava Škore. Ne vidim drugi razlog nego razilaženje oko budućih koalicija s drugim strankama. Domovinski pokret je potvrdio status treće opcije na lokalnim izborima i sve je nejasno – kaže za Jutarnji list Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Domovinskog pokreta o iznenadnoj ostavci svoga brata Miroslava Škore na funkciju predsjednika i sve stranačke dužnosti.

Kaže kako je razmišljala o kronologiji događaja u zadnjih nekoliko dana. - Miroslav Škoro je najavio konsolidaciju stranke, rad na terenu, a za dva dana je objavio da podnosi ostavku. Osim toga, on na Facebooku objavi da podnosi ostavku, a odmah nakon toga je objavljena zahvala za njegov rad koja je očigledno već bila pripremljena. A kakve su to rečenice u tome pamfletu?! Kao da se netko sprda, kao da se piše hvalospjev velikom vođi – govori Vučemilović i ponavlja kako nitko nije znao što će biti, a netko je imao pripremljen tekst zahvale. Dodaje kako su se odmah i po WhatsApp grupama počeli pisati tekstovi zahvale.

- Neki su znali, ili planirali nešto. Zanimljivo je da je Škorin Facebook vodila Mateja Jozelić, a glasnogovornica je Marija Čolak. Sve to izgleda kao da su se dva PR-ovca dopisivala. Nismo mi Facebook stranka, nego smo stranka koja ima svoja tijela. To su preozbiljne stvari da o njima ne raspravlja Predsjedništvo, ali i Domovinski odbor kao izuzetno važno tijelo koje do sada nije imalo ni jednu sjednicu, a po Statutu mora imati barem jednu između dva zasjedanja Sabora – rekla je Vučemilović.

Na pitanje je li Škorina ostavka korak prema suradnji s HDZ-om odgovara da Domovinski pokret s HDZ-om surađuje na nekim lokalnim razinama. - Nije nitko protiv njih kao stranke, ali na nacionalnoj razini je priča nešto sasvim drugom. Dok HDZ ima suradnju sa SDSS-om, Domovinskom pokretu nije prihvatljiva suradnja s njima. Ako netko u Domovinskom pokretu misli drugačije, onda je naša stranka u ozbiljnim problemima. Službeni stav Predsjedništva je da ne možemo koalirati s Možemo! I SDSS-om – kaže Škorina sestra i dodaje kako je na sceni destabilizacija Domovinskog pokreta, što, neovisno radi li se to svjesno ili nesvjesno, ide u korist HDZ-a.

Na pitanje ima li šanse da Škoro povuče svoju odluku, na što ga je i javno pozvala, odgovara da je „Miroslav emotivan čovjek, i on će teško povući ostavku". - Ali se mora sastati Predsjedništvo da vidimo kako stranka diše. Nije to baš onako kako to piše u PR priopćenju. Njegov odlazak će destabilizirati stranku – rekla je.

Upitana bi se kandidirala za predsjednicu Domovinskog pokreta kazala je kako je prerano za tako nešto te da će na Saboru stranke svi iskazati ambiciju, no nije rekla da odbacuje mogućnost da ona ubuduće vodi Domovinski pokret.

- Vidjet ćemo koliko je ljudi za ostavku. Najprije se treba izjasniti Predsjedništvo, pa Domovinski odbor, pa Sabor. Moraju početi funkcionirati tijela stranke, mora se čuti članstvo. Govorimo o 10.000 ljudi. Ne mogu prihvatiti ni Škorine argumente. Politika je krvav posao, i ako nisi spreman na to ne treba je se ni prihvatiti. Što govore o Plenkoviću, o Medvedu?! - oštra je Vučemilović i prema svome bratu.

Kaže da vjeruje kako je više članova Domovinskog pokreta na istom stavu kao i ona. Članovi joj se neprestano javljaju i kaže da je stalno na telefonu.

- Ljudima se sada treba obratiti, pojasniti što se događa. Ništa nije dalo naslutiti da će doći do ovoga. Jučer se nešto dogodilo, bio je neki sastanak između Škore i Maria Radića, i samo oni znaju što se dogodilo – rekla je dalje.

Vučemilović se osvrnula i na to da je ostavku dao glavni tajnik Domovinskog pokreta Darijo Žepina, te kazala da bi ostavku trebao podnijeti i Mario Radić kao politički tajnik. Odgovarajući na pitanje je li se čula s Radićem samo je kazala kako nije nikakva tajna da ona i Radić nemaju isti sustav vrijednosti.

- Ključno je da funkcioniramo kao stranka, jer Domovinski pokret nije ničije privatno vlasništvo, i ne mogu ga voditi dva čovjeka koji će sjesti i dogovarati se – zaključila je Vesna Vučemilović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 12:53