2010. GODINA KRAJA KRIZE

Ako ste izdržali 2009., onda se ne bojte 2010.

Najoptimističnija predviđanja govore da će ekonomski rast Hrvatske u 2010. iznositi 1,5 posto

ZAGREB - Iduća, 2010.godina biti će jednako teška kao i ova. Ocjene su to većine domaćih stručnjaka na izmaku krizne 2009.godine. Plaće i mirovine iduće godine neće rasti, ali će zato rasti cijene plina i struje. Nema otvaranja novih radnih mjesta, a nezaposlenost će već u siječnju ili veljači premašiti brojku od 320.000. Hrvatska ekonomija prema optimističnim procjenama iduće godine mogla bi rasti do 1,5 posto, dok oni pesimističniji predviđaju pad i do dva posto.

SAD vuče svijet iz krize

Dio je to glavnih predviđanja stručnjaka što Hrvatsku očekuje 2010.godine. Izdvojili smo deset ključnih područja kako bi pokazali što će se događati iduće godine kada je riječ o hrvatskom gospodarstvu, ali i konkretnom životu hrvatskih građana.

Iako se u svijetu nazire optimizam nakon što SAD polako izlazi iz krize, a na istom putu su i neke europske zemlje, Hrvatska ne treba očekivati oporavak prije 2011.godine. Hrvatski rast ne ovisi u velikoj mjeri o izvozu, a investicije se ne mogu očekivati niti iduće godine. Stoga će turizam i 2010. godine biti glavna slamka spasa za hrvatsko gospodarstvo, čak i uz daljnji pad prihoda i vraćanje na razinu iz 2007.godine.

Graditeljstvo i tržište nekretnina biti će među najpogođenijim sektorima 2010.godine. Cijene nekretnina, unatoč velikom broju neprodanih stanova, neće drastično padati, a gotovo u potpunosti zaustaviti će se novi projekti.

Rješenje za škverove

Bez obzira na rasplet događaja oko drugog pokušaja privatizacije brodogradnja će i dalje ostati omča oko vrata hrvatskog gospodarstva. Za tu industriju više nema milosti pa bi bez obzira na vlasništvo pola od oko 10.000 radnika izravno zaposlenih u brodogradilištima i još toliko u tvrtkama partnerima, kooperantima i dobavljačima - iduće godine sigurno ostati bez posla.

Za hrvatsku poljoprivredu 2010. biti će godina suočavanja sa stvarnošću jer će po prvi put poticaji biti značajno srezani. Oko 700 milijuna kuna manje moglo bi iduće godine Hrvatskoj donijeti pravi seljački bunt i ponovni izlazak na ulice. Seljački bunt, s ozbirom na situaciju, možda neće ostati i jedini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:43