COVID BIZARNOST

Ako ste preboljeli covid i potom primili Johnsona, bit ćete diskriminirani: ‘I to vam nitko neće reći!?‘

Preboljele osobe koje se po isteku preboljenja cijepe jednom dozom Moderne ili Pfizera svoju EU digitalnu potvrdu dobivaju odmah. Oni koji odaberu Johnsona čekaju duže
 Vladimir Dugandzic/Cropix

U moru apsurda vezanih uz covid potvrde pronašli smo dosad valjda nabizarniju.

Odnosno, pronašao ju je sudski vještak za informatiku Ratimir Komarica, koji je nedavno otkrio da su osobe koje prebole covid, pa se potom u roku od šest mjeseci od preboljenja cijepe Johnsonom - diskriminirane.

Naime, preboljele osobe koje se po isteku preboljenja cijepe jednom dozom Moderne ili Pfizera svoju EU digitalnu potvrdu dobivaju odmah, na dan cijepljenja, a oni koji odaberu Johnsona na nju moraju čekati, i to 15 dana od dana cijepljenja.

Komarica je to osobno iskusio – prebolio je covid, potom se 16. rujna ove godine, tjedan dana prije isteka šest mjeseci od pozitivnog PCR testa, cijepio Johnsonom, no EU digitalnu potvrdu uspio je dobiti tek 30. rujna i ona mu vrijedi do istog datuma 2022. godine.

"Što je najbolje od svega, nitko vam ne kaže da ćete u slučaju cijepljenja Johnsonom nakon preboljenja morati čekati dva tjedna na potvrdu. Dapače, mislim da nitko od njih toga nije niti svjestan iako tako doista ispada kada čitate uvjete za dobivanje EU digitalne potvrde. Oni su zbilja napisani na način da se za Johnson mora čekati 15 dana, neovisno o tome jeste li prethodno preboljeli covid ili ne. Pa to zbilja nema nikakvog smisla, da za cijepljenje jednom dozom Pfizera ili Moderne, koje je slabije cjepivo pa zato ide u dvije doze, potvrdu dobijete odmah, a za Johnson ne", čudi se Komarica.

image

Ratimir Komarica (sredina)

FER

O tome je pisao i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Agenciji za komercijalnu djelatnost, no u tim institucijama, nevjerojatno, uopće ne znaju za ovaj apsurd.

Dapače, kad smo jučer pisali epidemiologu Bernardu Kaiću da mu kažemo da preboljele osobe koje se cijepe Johnsonom na potvrdu moraju čekati 15 dana, on nam je prvo kazao da to nije točno, no kad smo mu ispričali za Komaričin slučaj, ustanovio je da je to greška te da će skrenuti pozornost kolegama koji se bave informatičkim dijelom izdavanja potvrda.

Obratili smo se potom i AKD-u te zamolili objašnjenje zašto je to tako, a iz nje su nam kazali da to ne može biti točno te da je naš čitatelj, moguće, nakon cijepljenja zabunom povukao staru digitalnu potvrdu umjesto nove.

No, preslike koje nam je Komarica dostavio potvrđuju da je ovaj inžinjer doista u pravu, a da u HZJZ-u i u AKD-u uopće ne znaju da imaju problem.

Doduše, nejasno je zašto ne znaju kad tako ispada i kad se čitaju uvjeti za dobivanje covid potvrde nakon preboljenja na službenim stranicama, a koji uopće ne predviđaju rokove za izdavanje potvrde ukoliko se preboljeli cijepi Johnsonom.

Na njima stoji da "potvrdu mogu zatražiti osobe cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) a koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan PCR test. Potvrda vrijedi od dana cijepljenja", piše na stranicama.

"Dakle, netko je zaboravio ovdje dodati i cjepivo Johnson pa sada za njega vrijede uvjeti kao da niste preboljeli", kaže Komarica.

Doista ludo, a jedino luđe od toga jest da nadležne službe - o tome pojma nemaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:52