CYBER KRAĐA

Ako su u hakerskom udaru procurili podaci dejting aplikacija, to bi moglo biti nezgodno za korisnike

Procurilo je i postalo javno dostupno čak 47.000 korisničkih računa Hrvata, e-mail adresa i lozinki
 Dan Grytsku/Alamy/Alamy/Profimedia

Čak 47.000 korisničkih računa Hrvata, e-mail adresa i lozinki procurilo je i postalo javno dostupno, u utorak su izvijestili iz CARNET-a. Zasad se ne zna o kojim je servisima riječ, ali može se pretpostaviti da se radi o privatnim i poslovnim računima Hrvata koji se koriste za pristup e-mailovima, poslovnim sustavima i ostalim aplikacijama.

Svan Hlača, djelatnik CARNET-ova odjela za Nacionalni CERT, rekao nam je da situacija nije tako strašna i da će svi korisnici čiji su podaci iscurili biti obaviješteni. - Znači, ako ste se prijavili na neki servis gdje recimo objavljujete recepte sa svojim korisničkim imenom i lozinkom, a ti su podaci procurili, to ne znači da ste vi kompromitirani, nego taj servis - objašnjava.

Međutim, podaci tog korisnika sada su javni, a s obzirom na to da se puno ljudi koristi istom e-mail adresom i lozinkom za različite sustave, bankarske, društvene mreže i aplikacije, moraju ih promijeniti. Korisnik može i sam provjeriti na stranici Have I Been Pwned jesu li njegovo korisničko ime i lozinka objavljeni.

Alen Delić, potpredsjednik udruge menadžera sigurnosti i stručnjak za online sigurnost, rekao nam je da su ti podaci već na tržištu, a to znači da su oni koji takve podatke dobro plaćaju već u posjedu. - Budući da još ne znamo o kojim je servisima riječ, teško je govoriti o posljedicama.

Možda se ispostavi da je riječ o osjetljivim sustavima, kao recimo dejting aplikacijama. U tom bi slučaju ovo curenje podataka moglo biti nezgodno za korisnike - objašnjava Delić. Inače, ovakvi podaci nisu vrijedni samo hakerima nego i kompanijama. Recimo, marketinške tvrtke ovakve baze podataka korisnika upotrebljavaju za ciljani marketing.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:43