CAPAKOVA POMOĆNICA

‘Ako tinejdžeri žele normalno izlaziti i družiti se, neka se cijepe, čim prije. Ja jedva čekam cijepiti svoje dijete!‘

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a kazala je da se nada se da su roditelji razumni i da će se odlučiti za cijepljenje djece
Arhivska fotografija
 Damir Krajac/Cropix

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš gostovala je u emisiji RTL Danas i govorila o cijepljenju djece.

Osnovnoškolci u Hrvatskoj cijepit će se kada i oni u Europi, a u Hrvatskoj je cijepljeno već oko 1300 tinejdžera. Na pitanje postoji li za to neki zdravstveni razlog, Bubaš je kazala da pretpostavlja da je.

- Gledajte, mi smo sada ušli u treću fazu cijepljenja. Osim toga, žao mi je što nije više cijepljeno te djece od 16 do 18 godina jer je Pfizer, odnosno Comirnaty je cjepivo koje je registrirano za dob upravo za +16 pa se nadam da možda nekom sljedećom prilikom, možda s nekim drugim sugovornikom budete govorili o puta deset brojkama ili i većima. Nadam se da će roditelji koji gledaju ovaj prilog, ili obitelji u kojima žive djeca +16 odlučiti za cijepljenje djece i da će potražiti ili u županijskim zavodima informaciju kako to provesti ili da će se možda preko škole ili Ministarstva znanosti i obrazovanja organizirati takvo cijepljenje - kazala je Bubaš.

Kazala je i da jedva čeka da cjepivo bude registrirano za dob +12 pa da cijepi svoje dijete.

- Jedva čekam da se to dogodi! Čini mi se da bi i Moderna mogla imati, to bi moglo biti drugo registrirano upravo za tu mlađu populaciju čak možda i +11 tako da jedva čekam i veselim se! Imam i prijatelje i kolege koji to podržavaju. Nadam se da će to biti opće prihvaćeno kod nas u Hrvatskoj - kazala je.

Bubaš je kazala i da će odaziv cijepljenja djece najviše ovisiti o roditeljima.

- Nadam se da su roditelji razumni i da će se odlučiti za cijepljenje djece. Cjepivo i cijepljenje djece nije nepoznanica u svijetu, općenito za sve druge bolesti. Covid-19 je samo jedna u nizu od koje se treba zaštititi upravo cijepljenjem - kazala je.

Na pitanje kada bi se mogli cijepiti oni od 12 godina, Bubaš je odgovorila da što se nje tiče čim prije, tim bolje.

- Ovi od 16 do 18 godina ako žele normalno izlaziti i družiti se sa svojim vršnjacima, ako žele imati normalno ljeto, nadam se da će im to onda biti omogućeno na način da će ih roditelji podržati jer se ipak radi i o malodobnoj populaciji. Cjepivo će omogućiti onda roditeljima, pa onda bakama i djedovima, jer u obiteljima ima onih koji se iz nekog razloga nisu mogli cijepiti, a cijepljenjem ovih koji ostvaruju veliki broj kontakata, a koji mogu biti asimptomatski i na taj način donijeti zarazu u obitelj, mi zapravo sprječavamo širenje zaraze. Što se tiče ovih +12, vjerujem da će škola možda prije završiti nego što dođemo do te populacije, ali zašto ne - u školskoj godini ili prije školske godine organizirano cijepljenje u školama - kazala je Bubaš.

Komentirala je i pad interesa po pitanju prijava na platformu Cijepise.

- Previše se govorilo o onome što nije za medijski prostor, a to su nuspojave. To je nešto što treba raspraviti liječnik obiteljske medicine s onim koji ima takvu dvojbu i to je mjesto rasprave za takve stvari. Veća je šansa da imate prometni udes ili je veća šansa da se sruši avion ili je veća šansa da dobijete Eurojackpot nego neku od ovih zbilja vrlo rijetkih nuspojava od cjepiva - kazala je Bubaš za RTL Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 18:42