KAOS U ŠKOLSTVU

'AKO UČENICI NE DOĐU U ŠKOLU, RODITELJI ĆE IH MORATI OPRAVDATI' Roditelji potpuno izluđeni kontradiktornim porukama koje im šalju škole i Ministarstvo

 
 Zeljko Puhovski / Ilustracija / CROPIX

- Ideja jest da se sva djeca nižih razreda u ponedjeljak vrate u školu. U uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo navodi se kako je škola sigurna za zaposlenike i učenike uz pridržavanje epidemioloških mjera pa učenici razredne nastave trebaju ići u školu - kaže Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja.

Podsjetimo, sukladno novim preporukama, na nastavi u istoj učionici može biti između 15 do 20 djece (može i više), udaljeni jedni od drugih oko 1,5 metar, dijete u školu može dolaziti samostalno, nema posebnog vremena ulaska u školu za različite grupe, a najvažnije je pridržavati se strogih mjera higijene. Marko Košiček ističe kako bi roditelji čija djeca u ponedjeljak ne dođu na nastavu, kao i inače, taj izostanak trebali opravdati. Međutim, to ne znači da u suprotnom odmah treba dijeliti neopravdane.

- Idemo korak po korak. Prvih nekoliko dana je prijelazni period tijekom kojega očekujemo da djeca, ako ne odmah, ali onda barem postupno počnu dolaziti na nastavu u škole - ističe Košiček.

Kao objektivni razlozi nedolaska u školu uvažavat će se bolest, izmještenost zbog potresa u Zagrebu, ako osnivač ne može brzo osigurati primjeren prijevoz učenika, ako postoji lokalno žarište epidemije, poput onoga na Braču gdje od ponedjeljka neće biti nastave u učionicama. Uz to, razlozi mogu biti i subjektivni, koji u redovitim okolnostima ne bi bili opravdana isprika, na primjer da se roditelj boji poslati dijete u školu ili u kućanstvu žive s teško bolesnom osobom.

Tko će predavati

Treba istaknuti i kako se za djecu koja ostaju doma i dalje organizira nastava na daljinu na HRT 3, dakle nastavlja se mješoviti model nastave. No on se neće provoditi do kraja školske godine. Kako kaže Košiček, nastava na HRT 3 trajat će vjerojatno samo do početka lipnja, odnosno dok se ne obradi sve novo gradivo.

Podsjetimo, u nekim sredinama nastavna godina završava 26. lipnja. Za roditelje koji se pitaju kako će djetetu predavati njihovi učitelji u slučaju ako se u razred vrati, na primjer, svih 28 učenika, a upute HZJZ-a kažu kako u tom slučaju učenike treba podijeliti u dvije grupe, iz Ministarstva odgovaraju:

- Ako škola nema veći prostor i ako to potvrdi lokalni Stožer, Ministarstvo će odobriti zapošljavanje dodatnog učitelja na određeno vrijeme.

U školama zasad još nemaju potpune podatke o tome koliko će djece u ponedjeljak doći na nastavu. Međutim, neki su ravnatelji otvoreno sugerirali roditeljima kako je u njihovoj školi nemoguće osigurati povratak svih učenika prema uvjetima koje traži HZJZ. Ministrica Blaženka Divjak jučer ujutro održala je videokonferenciju s ravnateljima te im dodatno pojasnila uvjete.

Djeci fale vršnjaci

- To vam je živa ludnica na grupi, od 23 djece iz razreda već se osam javilo da će doći, četvero-petero roditelja se premišlja, a desetak se još nije javilo. Moj se Karlo vraća u školu i jako se veseli. Djeci trebaju vršnjaci - kaže Lidija, majka iz Zagreba, čiji Karlo pohađa drugi razred. U zadnja dva tjedna, kaže, vidimo da nema povećanja oboljelih, pa ne ne vidi da za dijete ima puno više opasnosti u školi nego kada ide u dućan.

- Moj sin je čuo na vijestima da se svi vraćaju u škole od ponedjeljka i viknuo ‘napokon!’, i to onaj isti klinac koji kao ‘mrzi školu’ iako je odlikaš. Toliko se zaželio prijatelja, učiteljice i nastavnika da jedva čeka natrag, ali smo iz škole za prošli tjedan dobili uputu kako djecu koja imaju s kim ostati kod kuće dok roditelji rade ne šaljemo na nastavu - prepričava druga majka. Roditelji poručuju i da ionako mnoštvo djece istovremeno “visi” po parkovima, pa u školi ne vide opasnost. Neki misle drukčije:

“Neće ići u školu jer smo u centru Zagreba i jer pojma nemamo kako će se osigurati nastava svima. I sam put do škole doslovce je riskiranje života. Dobro se snalazimo i doma”, kaže jedna majka.

Upisnice u srednje škole moći će se donijeti najesen

Buru u javnosti ovih je dana podigao prijedlog rokova upisa osmaša u srednje škole, prema kojemu bi upisna procedura ove godine trebala završiti tek između 27. i 31. srpnja dostavom potpisanih upisnica u odabranu srednju školu. To je čak dva tjedna kasnije nego što je bilo proteklih godina, što stvara dodatni stres i neizvjesnost kod učenika te oduzima vrijeme za godišnji odmor članovima upisnih povjerenstava - upozoravali su tijekom e-savjetovanja sudionici rasprave, a na nacrt odluke je pristiglo gotovo pet stotina primjedbi.

Najveći dio njih poziva da se upisna procedura pojednostavi, a rokovi vrate na ranije datume. Kako doznajemo, Ministarstvo bi konačnu odluku trebalo objaviti danas. Prema našim saznanjima, nastoji se udovoljiti zahtjevima za pomicanjem rokova upisa, međutim, čini se da bi to moglo biti svega nekoliko dana. Naime, iz Ministarstva podsjećaju kako ove godine nastavna godina, zbog nadoknada dana štrajka, u mnogim sredinama završava tek 26. lipnja, što je čak 12 dana kasnije nego lani.

Procedura upisa zahtijeva ispunjavanje svih potrebnih preduvjeta, a tu su i prijemni ispiti koje namjeravaju provoditi neke škole U tom smislu, primjerice za provedbu prijemnih ispita, očekuju se i upute epidemiologa. U Ministarstvu također razmatraju mogućnost da se upisnice te drugi potrebni dokumenti, umjesto osobno, dostavljaju elektroničkim putem. To bi značilo da djeca ne moraju dolaziti u škole i donositi potpisane obrasce nego se mogu upisati u odabranu školu jednim klikom čak i ako su u tom trenutku, primjerice, na moru.

Potrebni ‘papirnati’ dokumenti u škole bi se onda donosili naknadno, odnosno početkom rujna i nove školske godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:47