ZIMMER FREI

'AKO ŽELE POSLUŽIVATI RUČKOVE, NEKA NABAVE SANITARNE KNJIŽICE' Ministarstvo turizma uzvraća privatnim iznajmljivačima

Ministar turizma Gari Cappelli
 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Dan nakon što su privatni iznajmljivači Ministarstvo turizma optužili da njihov prijedlog novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti predstavlja pogodovanje hotelijerima, oglasili su se i iz Ministarstva, iz kojeg napominju da od zakona ne odustaju.

Novom legislativom, naime, predviđeno je da će vlasnicima zimmer freia biti onemogućeno da svojim gostima pružaju usluge polupansiona ili pansiona, već isključivo doručka, što je na zadnje noge diglo gotovo 90 tisuća registriranih vlasnika soba i apartmana.

Pa ipak, iz Ministarstva turizma upućuju na prilično stroge zakonske i zdravstvene odredbe, prema kojima je danas u Hrvatskoj moguće obavljati posao posluživanja hrane, od čega su privatni iznajmljivači, zahvaljujući sivoj zoni, dosad očigledno bili izuzeti pa će novi zakon dohvatiti i taj segment.

Ispuniti uvjete

“Svi oni koji budu ispunjavali uvjete, moći će se registrirati i za djelatnost usluživanja hrane i pića. Kao i kod usklađivanja standarda koji se tiču smještaja, i ovdje uvodimo jednake uvjete poslovanja kako bi svi mogli raditi prema jasnim pravilima, bez izuzetka. Želimo da privatni iznajmljivači, koji su važan dio naše turističke ponude, slijede trendove u turizmu i podižu kvalitetu svojih usluga. Sigurnost hrane osjetljivo je i važno pitanje, jednako kao i zaštita potrošača prema svim direktivama EU. Važnost sigurnosti, pa tako i kad je u pitanju hrana, svjedoči Tomas istraživanje, koje je pokazalo kako je upravo to jedno od glavnih motiva dolaska u našu zemlju. Želimo prevenirati mogućnost nastanka zaraze koja bi radi takvih eventualnih izoliranih slučajeva mogla narušiti imidž Hrvatske u srcu turističke godine”, poručili su iz Ministarstva turizma, napomenuvši kako će svi iznajmljivači, koji žele gostima naplaćivati usluge ručka i večere, morati zadovoljiti iste uvjete kao i vlasnici restorana ili malih hotela - dakle, imati sanitarne knjižice, opremljene kuhinje, sustav HACCP-a, ali i zaposlene kuhare.

Konkurencija

Predsjednik Udruge malih hotelijera Šime Klarić za Jutarnji je napomenuo kako vlasnici malih hotela itekako moraju poštivati sve propisane procedure glede posluživanja hrane, što je prilično skupo.

“Pozdravljamo sve ono što uravnotežuje unutarsektorsku konkurentnost”, izjavio je Klarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:48