GOVOTINA U UTRCI S VREMENOM

Ako želi mijenjati odvjetnike, mora to učiniti što prije: Žalbu se mora predati za 75 dana

U slučaju zamjene odvjetnika Haag može, ali i ne mora Gotovini odobriti dodatno vrijeme za žalbu

ZAGREB - Ako želi mijenjati odvjetnike , general Ante Gotovina trebao bi to učiniti što prije. Rokovi su kratki i pitanje je bi li se novi odvjetnici stigli uputiti u predmet: od petka 15. travnja počeo mu je teći rok od 30 dana za najavu žalbe.

U istom podnesku potrebno je najaviti na što će se točno žaliti i opisati u čemu se sastoje pogreške za koje tvrdi da su učinjene. U idućih 75 dana (dva i pol mjeseca) obrana mora napisati i predati žalbu.

Čermakov primjer

- Pitam se tko bi se usudio prihvatiti rad na žalbi u tako malo vremena. Pritom ne mislim samo na domaće, nego i na strane stručnjake - kaže odvjetnik Branko Šerić, koji je u Haagu branio Vinka Martinovića Štelu.

Ako promijeni odvjetnike, Gotovina ima pravo tražiti da mu se produlji rok za pripremu obrane, a sudsko vijeće tome može i ne mora udovoljiti. Primjerice, kad je odlukom sudskog vijeća pred ljeto 2007. Čermak ostao bez obrane, početak suđenja bio je odgođen za skoro godinu dana. No kad je Valentin Ćorić, petooptuženi na suđenju čelnicima Herceg Bosne, uoči početka suđenja naglo odlučio otkazati odvjetniku Tomislavu Jonjiću, Sud nije dopustio odgodu.

- Da mu Haaški sud plaća obranu, suci bi odlučivali može li Gotovina dobiti nove odvjetnike . Ovako je to isključivo njegova volja, ističe odvjetnik Šerić.

Skraćeni rokovi

No pitanje je bi li zbog promjene odvjetnika dobio dodatno vrijeme za pripremu žalbe i bi li to bilo dovoljno da se novi ljudi upute u spis gdje samo presuda ima 1400 stranica. U haaškim pravilima navodi se samo da je moguće zatražiti promjenu rokova i ništa drugo. Prije desetak godina u Haagu rokovi nisu bili takav problem.

- Tada bismo zatražili šest mjeseci roka za pripremu žalbe, a sud bi nam odobrio pet i pol mjeseci - kaže Šerić. U međuvremenu su jako skraćeni svi rokovi kako bi se ubrzali procesi.

Pukovnikova svađa

Vidoju Blagojeviću, pukovniku vojske Srba u BiH optuženom za Srebrenicu, nije uspjelo u dvije godine uvjeriti suce da mu maknu odvjetnike. Blagojević na kraju više nije ni razgovarao sa svojim odvjetnikom Michaelom Karnavasom, kojeg “nije mogao smisliti”, no Sud nije htio razriješiti američkog odvjetnika. Smatralo se da je Blagojević zaratio s Karnavasom samo zato što odvjetnik nije pristao na praksu da odvjetnik s optuženim dijeli dio haaškog honorara. Tek u žalbenom postupku Vidoje Blagojević je uspio dobiti novog odvjetnika Vladimira Domazeta. Kazna mu je s 18 smanjena na 15 godina zatvora.

Sam protiv svih

Drugi koji je ratovao s odvjetnicima je Momčilo Krajišnik, nekadašnji predsjednik skupštine pobunjenih Srba u BiH. On je usred suđenja tražio da otkaže odvjetnicima i da se sam brani, ali mu to nije dopušteno. Krajišnika su prvo branili Nicholas Stewart i David Josse. Obranili su ga od optužbe za genocid, ali ipak je bio osuđen na 27 godina zatvora. Na kraju se Krajišnik branio sam, a poznate američke odvjetnike Alana i Nathana Dershowitza angažirao je (na račun suda) samo radi dijela žalbe koja se odnosila na udruženi zločinački pothvat. I uspio je - kazna mu je smanjena na 20 godina!

Promjena odvjetnika isplatila se i Momiru Nikoliću, optuženom za Srebrenicu: i on je u žalbenom postupku uspio smanjiti kaznu sa 27 na 20 godina zatvora.

Samo dva i pol mjeseca za žalbu

30 dana za najavu žalbe: do 15. svibnja Gotovina sa svojim timom treba najaviti na što će se žaliti

75 dana za predaju žalbe: najkasnije do 30. srpnja žalba mora biti gotova

Haag odlučuje samo kad plaća: General Gotovina samostalno odlučuje tko će ga braniti

Nema roka za novu obranu: Suci mogu, ali i ne moraju Gotovini produljiti rok za žalbu zbog eventualne promjene odvjetnika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 16:56