UPALJEN ALARM

Aktivirala se ‘ekološka bomba‘, najzagađenije tlo u Hrvatskoj: ‘Otrovna voda dospjet će - svugdje!‘

‘Dio praonice je pod vodom. To je još jedan od užasa koji nam se trenutno događa‘

Posljedice koje su ostale nakon sto je Drava poplavila Šodericu

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Velike poplave koje su pogodile općine uz Dravu, piše Glas Podravine, aktivirale su ‘tempiranu ekološku bombu‘ u obliku bivše praonice vagona u Botovu, selu kraj Koprivnice. List navodi da postoji šansa da nije zagađeno samo okolno jezero, nego brojni bunari, polja rijeke...

Posebno je dramatično u Botovu, ‘vjerojatno najzagađenijem tlu u Hrvatskoj‘, a je li ta ekološka bomba eksplodirala u vrijeme nedavnih poplava, doznat će se nakon što Zavod za javno zdravstvo provede uzorkovanje voda i tla. Tlo je sad natopljeno enormnim količinama naftnih derivata i kojekakvim kemikalijama za vrijeme istjecanja Drave iz korita, potvrdio je načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić još u vrijeme kad je postavljao zečje nasipe uz Šodericu.

– Dio praonice je pod vodom. To je još jedan od užasa koji nam se trenutno događa. Došlo je na naplatu to što su u Zagrebu više od desetljeća zanemarivali problem na koji stalno ukazujemo – rekao je Sabolić.

Postavlja se pitanje, gdje će sva ta zatrovana voda u konačnici završiti i hoće li Šodericu pretvoriti u mrtvo jezero? Djelomičan odgovor novinari Glasa Podravine su dobili od ravnateljice županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženke Vadle.

- Zagađena voda iz bivše praonice vagona dospjet će svugdje, a tek će analize voda pokazati pravo stanje stvari – odgovorila je Vadla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 23:45