MINISTAR BEROŠ

‘Aktiviran je sustav za prijavu na cijepljenje, dosad je zabilježeno 8000 prijava‘

Na cijepljenje putem platforme mogu prijaviti svi hrvatski državljani i osobe s prebivalištem i boravištem u Hrvatskoj
 Bruno Konjevic/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je u ponedjeljak na Facebooku da je aktiviran sustav za prijavu građana za cijepljenje cijepise.zdravlje.hr, a dosad je zabilježeno 8000 prijava.

"Danas je aktiviran sustav za prijavu građana na cijepljenje. Dosad je zabilježeno preko 8000 prijava, što dovoljno govori o osviještenosti naših građana. Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem stranice cijepise.zdravlje.hr, pozivom na broj 0800 0011, preko obiteljskog liječnika ili pozivnih centara županijskih zavoda za javno zdravstvo", napisao je Beroš.

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite Beroš je rekao da se aktiviranjem sustava Hrvatska svrstala u vodeće zemlje koje koriste nacionalne središnje platforme za cijepljenje.

"Vjerujem da ćemo osigurati uspješan start sljedeće faze cijepljena koja nam dolazi po redu prioriteta i za koju smo osigurali 240 cjepnih mjesta", rekao je Beroš.

Nakon prijave osoba će dobiti povratnu informaciju o mjestu i terminu cijepljenja, što će ovisiti o količini cjepiva koje će stizati. Neće biti moguće višestruko naručivanje, a omogućit će se uvid u cjepni status građana, kazao je Beroš.

Za cijepljenje se može prijaviti na poveznici.

Iz Ministarstva zdravstva pojasnili su da se na cijepljenje putem platforme mogu prijaviti svi hrvatski državljani i osobe s prebivalištem i boravištem u Hrvatskoj, gdje će njihove prijave biti zaprimljene i zabilježene u središnjem evidencijskom sustavu.

Građanima s kroničnim bolestima preporučuje se da se najprije prijave preko svojih liječnika obiteljske medicine, koji će potvrditi njihovo zdravstveno stanje i odrediti prioritetno mjesto na listi cijepljenja.

Nepokretne ili teže pokretne osobe također se prijavljuju za cijepljenje svom liječniku obiteljske medicine, koji će organizirati cijepljenje prilikom kućnog posjeta ili pomoću mobilnih timova, dok će za osobe smještene kod pružatelja usluge smještaja ili u specijalnim bolnicama cijepljenje biti organizirano u tim ustanovama, kao i do sada.

Nakon zaprimanja prijave, građani će obavijest o mjestu i terminu cijepljenja primiti bilo na svoje e-adrese, sms porukom ili telefonski, ovisno o svom odabiru prilikom prijave. Osobe od 65 godina i više imaju prednost pred osobama mlađe životne dobi.

Cijepljenje se provodi u ordinacijama obiteljske medicine, osobito za kronične bolesnike, u Županijskim zavodima za javno zdravstvo i na punktovima za masovno cijepljenje.

Ovisno o dostupnim količinama cjepiva, sustav će se nadograđivati i prilagođavati potrebama građana i zdravstvenih djelatnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:08