PROSVJED

Aktivisti Greepeacea izveli akciju na LNG terminalu na Krku: Ispisali poruku ‘ubojice klime‘

Ispisivanjem poruke na terminalu željeli su ukazati na to koliko fosilni plin negativno utječe na klimu.
LNG terminal, Omišalj
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Aktivisti Greenpeacea u ponedjeljak su izveli akciju na LNG terminalu na Krku, kad su se približili gumenim čamcima i ispisali poruku na terminalu "Climate Killer (Ubojice klime)", izvijestila je programska voditeljica Greenpeacea za Hrvatsku Petra Andrić.

Novinare je izvijestila o akciji nakon povratka broda Arctic Sunrise u riječku luku u ponedjeljak navečer.

Kako je rekla, mirno su prosvjedovali protiv LNG terminala i fosilnog plina, a ispisivanjem poruke na terminalu željeli su ukazati na to koliko fosilni plin negativno utječe na klimu.

U akciji su sudjelovali aktivisti iz središnje i istočne Europe.

Osim nacionalnog konteksta, bitan je i europski, pa je pokrenuta europska građanska inicijativa kako bi se donio novi zakon kojim bi se zabranilo oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstava povezanih s njima, rekla je Andrić.

"Na nacionalnoj razini tražimo od Vlade da prekine daljnje projekte i ulaganje u plinsku i drugu fosilnu infrastrukturu i da se ta javna, novčana sredstava koriste za obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost i metode pohrane energije", istaknula je.

Prvenstveno se tu radi o energiji sunca, koje Hrvatska ima na pretek, a na samo je europskom dnu po njenom korištenju, upozorila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 15:00