VELIKI PRITISAK

AKTIVISTI KOJI BRINU O IZBJEGLICAMA OPTUŽILI POLICIJU 'Obilaze nas po kućama i zovu na obavijesne razgovore. To je sve zbog obitelji malene Madine'

 
 Facebook/Globus

Udruga Are you Syrious? i Centar za mirovne studije organizirali su danas u 10 sati izvanrednu konferenciju za medije s temom "Pritisci MUP-a na odvjetnike i organizacije koje štite ljudska prava".

Iz CMS-a su jučer na društvenim mrežama objavili kako im policija dolazi po kućama i zove ih ujutro u 10 sati na obavijesni razgovor u Henzelovu.

- Policija @mup_rh nam upravo dolazi po kućama i zove nas ujutro u 10 na obavijesni razgovor u postaju u Heinzelovoj. Pogađate - sutra u 10 je pressica kod nas u Selskoj. Želite li znati zašto nas traže, vidimo se!, napisali su.

Na konferenciji su, kako javlja N1, istaknuli da su u proteklih deset dana odvjetnici i njihova organizacija pod intenzivnim pritiskom MUP-a.

Gordan Bosanac iz CMS-a na početku konferencije kazao je da je volonter udruge Are You Syrious, koji je pomagao obitelji poginule afganistanske djevojčice Madine, od policije dobio obavijest da će protiv njega podignuti prekršajni postupak, rekavši mu da je pokušao pomoći u ilegalnom prelasku granice. Bosanac je poručio da to nije točno, kao ni tvrdnja policije da punomoć, koju je obitelj djevojčice u prostorijama CMS-a potpisala za odvjetnicu, nije valjana.

- Mi smo u nekoliko navrata pokušali stupiti u kontakt s obitelji u Tovarniku, ali to ne uspijevamo ostvariti, što također shvaćamo kao pritisak na naš rad, rekao je Bosanac.

- Netom prije ove pressice, MUP RH objavio je na Twitteru su tri osobe poziv za razgovor primile iza 16 sati, a da je konferencija za medije sazvana nakon toga. To nije točno, poziv na pressicu poslali smo jučer oko 10 sati, a policija nas je baš u tom vremenu odredila obavijesni razgovor. Mi smo se ispričali policiji kazavši da ćemo doći na razgovor nakon što obavimo ovu konferenciju. To su pritisci na naš rad, a s ciljem da se što prije riješe obitelji iz Republike Hrvatske i da se stane s postupkom koji je obitelj podignula protiv Republike Hrvatske za ubojstvo iz nehaja male djevojčice Madine. Svi ovi slučajevi pokazuju da je policija Republike Hrvatske u dubokom sukobu interesa, kazao je Bosanac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:12